2017-06-24 571 瀏覽
今晚同朋友係朗豪搵個地方食飯同聚舊, 先發現原來多左好多新餐廳, 因為平時實在好少行 行到一間食韓式炸雞既, 我本身無咩興趣, 我曾經係香港食過韓式炸雞, 覺得味道似咕嚕雞球, 無乜特別, 但朋友話我食既唔正宗, 於是捉左我入去入面都幾多人, 好彩直入都有位一坐低, 侍應就擺低兩款小食俾我地, 粟米粒&酸蘿白, 配搭唔夠正宗, 不過味道都OK朋友話要由佢發辦啦, 要叫雙重滋味炸雞, 可以任揀兩款 味道, 可以俾我揀味, 我揀左甜辣 &蒜香, 而且有得揀無骨, 只係比有骨既貴少少我地另外加左個雞蛋卷, 本身有勁量級&迷你版, 由於我地見隔離枱既炸雞幾大份, 驚食唔哂, 所以我地只係揀左迷你版炸雞好快黎到, 份量好多, 都有十幾件賣相幾好, 仲放左D 杏仁片係上面先食甜辣味, 味道原來唔係我預計既咕嚕醬味, 帶輕微既辣, 甜甜地, 幾好食, 朋友話呢隻味先係正宗雞件肉質幾嫩, 炸粉唔厚, 雖然外層有醬汁, 但炸皮依然保持少少香脆, 係味道同口感方面都打破我之前對炸雞既唔好印象 而另一款炸雞係蒜香味, 我仲以為會放好多炸蒜係面個種, 原來係無既, 但聞得到好濃郁既蒜味, 蒜味滲入哂件雞到,

入面都幾多人, 好彩直入都有位

炸雞好快黎到, 份量好多, 都有十幾件
賣相幾好, 仲放左D 杏仁片係上面
雙重滋味炸雞

韓式甜辣炸雞

而另一款炸雞係蒜香味, 我仲以為會放好多炸蒜係面個種, 原來係無既, 但聞得到好濃郁既蒜味, 蒜味滲入哂件雞到, 個人覺得比甜辣味更正, 食啖後, 仲有D蒜油漏出黎, 味道juicy
蒜香醬汁炸雞

好彩我地叫左無骨, 雞肉嫩滑, 啖啖肉, 食得方便又滋味
我估無骨&有骨既分別,就係無骨全部都係雞脾肉, 而有骨就咩部位都有, 所以揀無骨係啱既

炸雞除左呢兩款味, 佢地仲有招牌/ 初雪(應該係芝士粉味)/ 火辣/ 大蔥/ 綠豆芽, 有D 款仲可以揀全雞, 雞翼或雞鎚, 唔知如果飛去韓國食, 係咪真係有咁多味選擇架呢?

而迷你雞蛋卷, 賣相幾靚, 但份量一d都唔迷你
入面既涵料都幾多, 芝士做到流心既效果, 睇落都幾吸引, 加上滑漏既蛋包, 食到唔停口, 不過要趁熱食

迷你雞蛋卷

飲品方面, 係MENU 睇到都幾得意, 顏色選擇多, 出動埋鯊魚, 玩味十足, 而我就隨便揀左杯電燈泡型既青提子梳打, 味道偏甜, 朋友試左啖話麻麻, 所以佢都係飲水算

青提子梳打

杯青提子梳打既飲筒連住粒閃燈, 但無咩意思, 閃左一陣就無電, 杯梳打黎既時候係凍既, 可惜無得加冰, 所以好快就唔凍

最後我地食到飽, 都食剩四分之一, 始終呢到份量都幾多, 我見好多人其實都食唔哂, 食唔哂都唔好浪費, 係可以加$1拎外賣盒既
雙重滋味炸雞
韓式甜辣炸雞