2024-02-25 122 瀏覽
週末同朋友去咗馬灣玩,遠離繁囂。喺沙灘度望住大海,真係令人心曠神怡。玩到咁上下,我地去咗馬灣村屋入面一間土耳其餐廳--熱沙咖啡。餐廳很有設計感,餐廳嘅吊燈設計及黑板上人手畫的伊斯坦堡建築物,都充滿藝術氣氛。入座後,我地發現同桌多了一位嘉賓--沙沙。佢係老闆嘅貓,又可愛又乖巧。餐廳瞬間變咗貓cafe😂主食方面,我地叫咗廚師特色牛肉薄餅($158)。薄餅皮脆,餡料豐富,包括有牛肉、玉米、芝士、翠玉瓜、洋蔥、紅椒等等。飲品方面,我地叫咗一杯手工雪條特飲($68),係左手香雪條配檸檬左手香特飲。特飲賣相非常特別,飲品上加了一條左手香雪條!特飲非常清新可口,老闆話雪條及飲品裏嘅左手香係佢自己種嘅,其他地方飲唔到。我地仲以主食加$80玩咗由餐廳老闆教玩沖土耳其咖啡!咖啡跟中東煮法,用沙來煮。在體驗沖咖啡前,老闆更邀請我們穿上店內提供的土耳其民族服裝,加強體驗感。過程中非常有趣,餐廳老闆講解清晰,由落咖啡粉,到舀走咖啡油,再讓我們慢慢在沙中攪拌咖啡,體驗咖啡隨著沸騰不斷地沉降和混合的感覺。最後,我地終於可以喝到自己的土耳其咖啡製成品。土耳其咖啡很香很濃,比一般咖啡濃,喝後有回甘的味道。老闆更附送兩粒

我地仲以主食加$80玩咗由餐廳老闆教玩沖土耳其咖啡!咖啡跟中東煮法,用沙來煮。在體驗沖咖啡前,老闆更邀請我們穿上店內提供的土耳其民族服裝,加強體驗感。過程中非常有趣,餐廳老闆講解清晰,由落咖啡粉,到舀走咖啡油,再讓我們慢慢在沙中攪拌咖啡,體驗咖啡隨著沸騰不斷地沉降和混合的感覺。最後,我地終於可以喝到自己的土耳其咖啡製成品。土耳其咖啡很香很濃,比一般咖啡濃,喝後有回甘的味道。老闆更附送兩粒土耳其軟糖配咖啡。軟糖的甜味和咖啡的味道很配合。完成沖咖啡體驗後,老闆更送上餐廳的土耳其postcard作紀念。

甜品方面,我地叫咗拉絲小麥餅拼盤($168)。拼盤中可以試到土耳其各種特色小食,包括:開心果蘇、蝴蝶蘇、土耳其果仁軟糖等等。本來很怕土耳其的甜品會太甜,但吃都發現甜度適中,有種清甜的味道。老闆說餐廳的甜品都調適到適合香港人的口味,不會吃到土耳其甜品裏的死甜。

我們在這店真是渡過愉快又難忘的一天。

• 熱沙咖啡