2021-12-19 2687 瀏覽
今日想食香口既牛肉,似乎其中一個最好既選擇就係吉列牛。簡簡單單不如黎呢間位於時代廣場附近既吉列牛忌廉烏冬專門店,今次係第一次食晚市。落單要用QR code。餐牌分6大類,有主食,套餐,釜飯,涮涮鍋,小食同飲品。唔洗用腦諗,當然係叫一路食開嘅招牌套餐,即係吉列牛定食 + 咖哩忌廉烏冬(小辣)+ 2汽水,價錢$246另加一。我見附近好多食客都係叫呢個餐。吉列牛定食吉列牛定食係成個套餐上枱。吉列牛一客8件,明顯見到中間係生肉嘅深紅色,外圍就係粉紅色,最外面就係一層薄脆炸皮,入面嘅牛肉已經有三成熟左右,等你自己喺個爐仔上面整到自己鍾意嘅熟度先食。燒熟啲都唔會韌,肉質唔錯。我最鍾意沾青色嘅食蒜蓉mayo食,令塊牛好滑溜。另外亦有甜酸燒肉汁同wasabi。伴碟有少量胡麻醬梛菜絲沙律。定食仲有兩款前菜,分別係一粒細細粒車厘茄切開兩半同一細磚豆腐,兩樣都加左胡麻醬。定食仲跟一碗白飯,上面撒滿飯素,同一碗味噌湯。呢個餐貴精不貴多,食哂成個餐都唔會話太飽。咖哩忌廉烏冬招牌咖哩忌廉烏冬係大大碗烏冬上面滿佈白色忌廉同少少蔥花。碗烏冬好熱,放耐左先食都仲熱。餐牌寫明小辣,但係我覺得基本上完全唔辣,忌廉配咖喱係非

咖哩忌廉烏冬

招牌咖哩忌廉烏冬係大大碗烏冬上面滿佈白色忌廉同少少蔥花。碗烏冬好熱,放耐左先食都仲熱。餐牌寫明小辣,但係我覺得基本上完全唔辣,忌廉配咖喱係非常之邪惡,不過食落其實唔覺膩。烏冬係粗身而有少少嚼勁同勁滑,每一條烏冬都沾滿咖喱汁同忌廉,非常滑溜。其他配料有唔少牛肉粒,就唔算太稔。另外仲有少少西蘭花同洋蔥。
雞軟骨餃子

雞軟骨餃子 $48 另加一

另外叫左一客雞軟骨餃子分享。雞軟骨餃子一客四件,外皮上面有唔少白芝麻粒,塊皮超脆,好香口,而入面食到細細粒嘅雞軟骨粒同豬肉碎,口感特別。沾另上嘅醋降吓溫更好味。
紫薯Latte, 綠茶Latte

印象中好似第一次見呢度有Latte,即管試吓。兩款Latte都試吓先。

紫薯Latte 跟餐加$25

紫薯Latte大大杯,下面係紫薯奶加冰,上面加左一大pat忌廉同紫薯粉,飲落奶味重而紫薯味香濃得黎,又唔過甜。

綠茶Latte 跟餐加$25

綠茶Latte就基本上同紫薯Latte一樣,只係變咗綠茶同綠茶粉。綠茶Latte 奶味重,綠茶味唔苦。

食物基本上保持一貫水準,如果抽氣可以做得好啲就更好啦。
2021-12-19
雞軟骨餃子