2018-06-20 50 瀏覽
今次終於試到呢間韓國餐廳,由於聽過好多朋友都話唔錯,所以期望都特別高既。吾講唔知,原來呢間系韓國餐廳黎,我之前中一直傻仔左以為系日本餐廳添。。。言歸正傳,一入到呢間餐廳既感覺系有著食西餐既情調,因為漆黑一片,燈光昏暗,但系型格路線既。吉列牛定食我諗大多數黎呢間餐廳既人都會點呢個必食既吉列牛定食啦。主角當然唔少得吉列牛啦,令我覺得好驚嘆既系牛系生的,但系外面個層系已經炸過黎。(原諒我的無知)旁邊有個黑色小鐵爐(我曾經以為系裝飾品)....原來系將吉列牛放上去鐵爐自己燒,感覺都幾得意啊,有得自己玩自己食。重點發現鐵爐上燒牛肉又真係吾會燒焦。終於有得食啦,吉列牛系十分juicy,牛味濃,而且外邊個層裹炸粉再燒,多一份蒜香味,外脆內軟,會不斷食。而且佢會附上醬油/wasabi同一個秘製醬汁,我覺得系蛋黃芥末醬,呢個醬不得了,類似沙拉醬但多了一份芥末味,吉列牛配呢個秘製醬一流啊。定食方面仲包一碗紫菜飯,湯,冷豆腐等等,雖然食到中間會覺得有d乾既感覺,但整體十分滿意啊。咖哩忌廉雞肉烏冬除左吉列牛外,另一招牌相信非佢莫屬。一上檯,碗野系白茫茫一片既,絕對建議食客唔好甘快撈住啊,面頭層忌廉真係好好食,

咖哩忌廉雞肉烏冬
除左吉列牛外,另一招牌相信非佢莫屬。一上檯,碗野系白茫茫一片既,絕對建議食客唔好甘快撈住啊,面頭層忌廉真係好好食,超級creamy,好似食緊甜品甘。之後再撈,就會有多重感覺出黎啦,咖哩融入忌廉加烏冬真係好幸福,咖哩有小小微辣,但配合忌廉又中和了,十分配合。另外烏冬亦十分出色,煙硬彈牙,吸取咖哩忌廉汁。雖然食到後尾會覺得有d滯既感覺,但第一次食呢個真係有100分。

整體來說,店內兩個招牌都有同樣出色,下次一定會再encore。
吉列牛