2023-11-22 1410 瀏覽
未曾去過新加坡,但對於佢嘅菜式都有點認識。久唔久都想食一餐,今晚飯腳帶我去呢一間。以粉藍及白作為主色,以大幅壁畫作裝飾,都幾有當地感覺,而大部份都係卡坐,坐得幾舒服。呢客魚露花甲 ($168),作為凍盤又幾過癮。已開半殼,食得方便; 酸辣魚露淋係花甲肉上,一啖一隻,令人開了胃口。想食新加坡菜,唔多唔少都諗起喇沙,咁就來一碗新加坡魚蛋喇沙 ($68)。個人認為一碗好味嘅喇沙,個湯底要夠香濃,呢碗入口有濃香喇沙味道,加入椰漿增加香甜杰度。材料除咗有魚蛋,仲有魚片及半隻溏心蛋,偶爾食到爽脆芽菜。圓粒魚蛋爽口彈牙,唔錯。油麵份量都幾多,食完相當飽肚,以呢個價錢黎講,相當抵。另一傳統主食又點少得”辣死你媽”,幾款選擇之中,有呢客邪惡之選,特大鷄髀辣死你媽配椰漿飯 ($78)。鷄蛋下嘅飯粒之所以變成粉藍色,係因為加入蝶豆花,入口滿滿椰漿味道。隻炸鷄髀確係相當大隻,含肉量豐富,皮脆肉嫩。傳統食法係將魚乾仔,花生,加埋參巴醬一齊送飯。我就再加多舊炸鷄髀肉,加埋蛋汁,正到無朋友。晚餐要加多點綠色,惹味之選馬拉盞炒通菜 ($78),加埋蒜粒及紅辣椒,點會唔好味呢?!呢度仲有多款特色甜品,好似炸湯丸,特色糕

呢客魚露花甲 ($168),作為凍盤又幾過癮。

材料除咗有魚蛋,仲有魚片及半隻溏心蛋,偶爾食到爽脆芽菜。

圓粒魚蛋爽口彈牙,唔錯。

油麵份量都幾多,食完相當飽肚,以呢個價錢黎講,相當抵。

隻炸鷄髀確係相當大隻,含肉量豐富,皮脆肉嫩。

呢度仲有多款特色甜品,好似炸湯丸,特色糕點,唯有留返下次。