黑門水產すいさん (棉登徑)

KUROMON AQUATIC JAPANESE RESTAURANT (棉登徑)
2019-03-11 88 瀏覽
好記得係日本東京去到嗰晚第一餐就係食一間叫水產嘅店舖。估唔到香港都搵到另一間佢嘅同類,我覺得兩者係有關係嘅,不過未詳細睇,但係就真係同一個感覺!我哋就食咗赤鬼蟹味噌甲羅燒同埋黑門令蟹味噌甲羅燒。我記得係東京都好似食嗰啲類似嘅,我記得係比較鹹嘅,因為始終都係得塊梳打餅一齊食。咁會比較重味囉我覺得。可能會配麵包或者其他一齊食會比較好,或者係個蟹就淡味返少少咁會比較適中。咁一個係原味,一個係有啲辣辣地嘅,都係好惹味。喺東京呢就係自己燒不過可能香港地方有限,咁樣呢鋪頭就會幫我地燒埋先至拎俾我哋食嘅。咁就燒左呢個磯燒大虎海老!嘩真係好大隻呀!兩件都好有份量,新鮮燒出嚟嘅大蝦鮮味冇得頂。另外一定一定要食我最鍾意嘅刺身!呢度啲刺身與別不同,因為係真係非常之新鮮!食得出好有鮮味,係嚟自海洋嘅新鮮感。有四樣,都好豐富。帶子都有成三粒,好鮮甜。好鍾意帶子嗰種自然鮮甜嘅味道係我最鍾意嘅!另外都有個好鍾意嘅甜蝦啦,嘩,呢度啲甜蝦係一食落去係又係有嗰種好自然嘅甜味,好多聲稱甜蝦但係都冇嗰種鮮甜味。呢一度啲甜蝦d汁係湧啲鮮味出嚟,係真正嘅鮮甜,非常正!仲有香港人鍾意嘅三文魚,都非常之肥美。仲有油甘魚非常之新鮮,冇

赤鬼蟹味噌甲羅燒同埋黑門令蟹味噌甲羅燒

磯燒大虎海老

另外一定一定要食我最鍾意嘅刺身!呢度啲刺身與別不同,因為係真係非常之新鮮!食得出好有鮮味,係嚟自海洋嘅新鮮感。有四樣,都好豐富。帶子都有成三粒,好鮮甜。好鍾意帶子嗰種自然鮮甜嘅味道係我最鍾意嘅!另外都有個好鍾意嘅甜蝦啦,嘩,呢度啲甜蝦係一食落去係又係有嗰種好自然嘅甜味,好多聲稱甜蝦但係都冇嗰種鮮甜味。呢一度啲甜蝦d汁係湧啲鮮味出嚟,係真正嘅鮮甜,非常正!仲有香港人鍾意嘅三文魚,都非常之肥美。仲有油甘魚非常之新鮮,冇腥味!
刺身四盛

之後再整返個鰻魚玉子燒。鰻魚都有好多,非常之豐富。夾埋一齊食令人好滿足呀!
鰻魚玉子燒

雜錦天婦羅都非常之豐富,有我最鍾意食嘅鮮冬菇啦!超鮮味,又係啲菇汁非常之多,不過唔知點解個秋葵係有少少苦味可能最天然嘅秋葵係咁掛。仲有蝦,茄子,番薯同埋南瓜。呢度個番薯同南瓜零舍香甜非常正。
什錦天婦羅

天氣凍凍地最想整返個鍋食下就要個海鮮伊勢海老濃蝦鍋。呢個鍋嘅湯底呢其實都幾清甜,因為有唔同嘅蔬菜一齊啦。不過就帶一啲酸酸地嘅蕃茄味,睇下你鍾唔鍾意啦。咁海鮮都有好多種,有新鮮嘅龍蝦同蜆啦。加埋新鮮海鮮落去煮,鮮味不斷。同埋呢個鍋最鍾意佢有一啲透明嘅類似幼身嘅紅薯粉,有少少咬口非常之好。仲有配埋個烏冬非常之煙韌,畫上完美句號。
海鮮伊勢海老濃蝦鍋

飲埋一杯非常之靚嘅夢幻星球,甜入心扉,真係懷念日本嘅時光啦!
夢幻星球

謝謝這滿足的一夜❤