2024-04-22 28 瀏覽
兩個人叫左個三橋慢煮紅燒牛肉麵(半筋半腩)、龍式香煎雞扒便當,跟餐要杯冰綠茶同埋甜蜜紅豆奶茶,總共$118。真心呢個價錢唔貴,相信係因為主力做街坊生意;食物質素方面亦都交到功課。落單嗰陣問老闆有無介紹,佢就話多數人會揀個牛肉麵,至於其他都好平均。好彩我有揀到牛肉麵,因為事後先知原來係限量50份。咁點解話好彩?因為:香!一送到黎已經聞到個湯好香,結果飲完杯奶茶之後,我仲飲左大半碗湯,直到飲唔落。當歸本身係苦澀,但係佢份量控制得相當好,你唔會感到佢澀,藥材味恰到好處,你只會覺得佢清香。講完湯,到主角牛肉。應該係佢嘅煮法,令到佢嘅牛腩都係咁香。不過我可以食得比較重口味少少,我會鍾意啲牛腩再濃味啲;又咁講,味道無咁重,又更凸顯浸牛味。至於牛筋就做到淋滑嘅效果,相當好食。個麵亦都爽滑彈牙,滿意。個便當主要唔係我食,不過畫面見到嘅每一樣野我都有試勻。個黑木耳同藕片相當清爽開胃,我尤其鍾意個藕片,佢帶有柚子味,味道相當夾。個肉燥飯好食嘅,不過太基本,唔多講。個煎雞扒要講喇,塊雞肉仍然好嫩,但係外皮爽脆。依家寫返出黎我都想食個煎雞扒,坦白講呢個係頭先寫咁多樣食物入面最念念不忘(雖然人地主要做牛肉麵😂;

個便當主要唔係我食,不過畫面見到嘅每一樣野我都有試勻。個黑木耳同藕片相當清爽開胃,我尤其鍾意個藕片,佢帶有柚子味,味道相當夾。個肉燥飯好食嘅,不過太基本,唔多講。個煎雞扒要講喇,塊雞肉仍然好嫩,但係外皮爽脆。依家寫返出黎我都想食個煎雞扒,坦白講呢個係頭先寫咁多樣食物入面最念念不忘(雖然人地主要做牛肉麵😂;當然,牛肉麵都好食嘅)。

最後就係兩杯跟餐飲品,冰綠茶同甜蜜紅豆奶茶。兩樣飲品嘅甜度對我黎講都係合適嘅,唔太甜,適合食完個餐解膩;就咁飲就可能唔夠甜,唔夠過癮。

總體來講,食得出製作用心,用料亦都唔錯。缺點係佢堂食位置係露天,位亦唔多,落雨就麻煩嘞。建議街坊考慮外賣。