揾朋友tea揾到去平時少嚟嘅黃大仙,方便大家就揀咗近港鐵站嘅黃大仙中心北館,電梯上一層行到最尾見到韓閣隔離有間台式cafe,叫「嘆嘆」,感覺幾超chill。一入大門口就見到大樹造型打卡位,掛滿七彩顏色祈願紙條、燈球,頭頂樹葉係一束束密密麻麻倒掉嘅乾花,色彩繽紛。枱凳都主要係木製,成個感覺好大自然。✔️招牌鐵路便當盒$72台灣就去得多,但係正宗嘅台灣鐵路便當就未食過,喺香港其他地方食台灣嘢多數鍾意食牛肉麵,見到呢度有鐵路便當就試試佢。呢個便當好豐富,份量亦都好大份,包含咗肉燥飯、紫菜粟米湯、滷水豆腐、糖心蛋、椰菜,仲可以揀選滷豬排/鹽酥雞/小食拼盤,最後揀咗滷豬排,超大塊!✔️麻辣酒香醉雞翼 2隻(跟餐+$18)鐵路便當跟餐可以加小食,成日抗拒唔到雞翼嘅誘惑,呢隻麻辣醉香脆雞翼係凍食,麻辣味幾突出!✔️古祖黑糖珍珠奶茶(凍)(跟餐+$2)另外,鐵路便當跟餐加2蚊就可以飲到黑糖珍珠奶茶,價錢非常驚喜!出面一定唔止呢個價錢!✔️嘆嘆拼盤(細)$88下午茶時光,點會少得小食拼盤過吓口癮?呢個細嘅拼盤有3種小食:鹽酥雞、台灣腸、甜不辣。鹽酥雞有調味粉、紫蘇葉調味,幾香口。台灣腸皮衣都夠脆夠口感!✔️嘆嘆紫

✔️招牌鐵路便當盒$72

✔️麻辣酒香醉雞翼 2隻(跟餐+$18)

✔️古祖黑糖珍珠奶茶(凍)(跟餐+$2)

✔️嘆嘆拼盤(細)$88

✔️嘆嘆紫薯奶茶$38
朋友單叫咗杯紫薯奶茶,話奶茶嘅紫薯味都幾出。

✔️嘆嘆紫薯菲菲$68
呢個甜品賣相好吸引,用料好足,碎冰上係布丁、仙草、芋圓、珍珠、芋泥,好大份呀!兩個人食都要好出力先食得完!