2024-03-27 262 瀏覽
我哋今次嚟到黃大仙搵嘢食,呢度有一間置身於韓國餐廳🍴裏面嘅台式Cafe🇹🇼。而且呢度啲嘢食都好足料👅,以呢個環境、價錢嚟講幾抵食💰。.🥘台式鐵鍋湯 + 大滿足套餐(雞, 米粉)($128)我哋揀咗濃香蕃茄牛肋條湯🍅,蕃茄味道濃郁又清甜,係自家煲出嚟嘅感覺♨️,唔會有太膩嘅茄膏感。同時間牛肋條嘅肉香味、油脂香味😋,令成碗湯更加鮮味,有種蕃茄牛尾湯嘅感覺🐮。呢個湯底煮雞肉又香又有濃郁雞味🐔、煮唔同蔬菜有吸收晒茄湯嘅鮮香、米粉更加掛湯🍜,食落好滿足。.🍢台式鐵鍋湯 + 夜市小吃套餐($128)呢一款我哋就揀咗黑蒜牛骨湯🐄。甜不辣好有口感、唔同蔬菜配埋牛骨湯純粹嘅肉香味、油脂感😆,有一種清湯腩湯底嘅感覺,夠鮮味🤤。另外台灣腸放落火鍋裏面都好特別🌭,煮完保留住台灣腸甜香嘅味道,同時間更加多汁軟腍,好特別🙌🏻。我哋仲加埋泡麵(+$8)🍜,食到最後煮可以吸收埋湯底嘅風味,食落超滿足💕。.🍰芝士櫻桃奶蓋千層蛋糕($48)千層蛋糕層層都有芝士香味🧀,又有奶油香,兩種香味平衡😝。上面仲有好似士多啤梨新地嘅醬🍓,令到成個蛋糕夠晒甜香,配埋乳酸爆爆珠💥,口感好特別。.
🥘台式鐵鍋湯 + 大滿足套餐(雞, 米粉)($128)
🍢台式鐵鍋湯 + 夜市小吃套餐($128)
🍰芝士櫻桃奶蓋千層蛋糕($48)
2024-03-25
揾朋友tea揾到去平時少嚟嘅黃大仙,方便大家就揀咗近港鐵站嘅黃大仙中心北館,電梯上一層行到最尾見到韓閣隔離有間台式cafe,叫「嘆嘆」,感覺幾超chill。一入大門口就見到大樹造型打卡位,掛滿七彩顏色祈願紙條、燈球,頭頂樹葉係一束束密密麻麻倒掉嘅乾花,色彩繽紛。枱凳都主要係木製,成個感覺好大自然。✔️招牌鐵路便當盒$72台灣就去得多,但係正宗嘅台灣鐵路便當就未食過,喺香港其他地方食台灣嘢多數鍾意食牛肉麵,見到呢度有鐵路便當就試試佢。呢個便當好豐富,份量亦都好大份,包含咗肉燥飯、紫菜粟米湯、滷水豆腐、糖心蛋、椰菜,仲可以揀選滷豬排/鹽酥雞/小食拼盤,最後揀咗滷豬排,超大塊!✔️麻辣酒香醉雞翼 2隻(跟餐+$18)鐵路便當跟餐可以加小食,成日抗拒唔到雞翼嘅誘惑,呢隻麻辣醉香脆雞翼係凍食,麻辣味幾突出!✔️古祖黑糖珍珠奶茶(凍)(跟餐+$2)另外,鐵路便當跟餐加2蚊就可以飲到黑糖珍珠奶茶,價錢非常驚喜!出面一定唔止呢個價錢!✔️嘆嘆拼盤(細)$88下午茶時光,點會少得小食拼盤過吓口癮?呢個細嘅拼盤有3種小食:鹽酥雞、台灣腸、甜不辣。鹽酥雞有調味粉、紫蘇葉調味,幾香口。台灣腸皮衣都夠脆夠口感!✔️嘆嘆紫

✔️招牌鐵路便當盒$72

✔️麻辣酒香醉雞翼 2隻(跟餐+$18)

✔️古祖黑糖珍珠奶茶(凍)(跟餐+$2)

✔️嘆嘆拼盤(細)$88

✔️嘆嘆紫薯奶茶$38
朋友單叫咗杯紫薯奶茶,話奶茶嘅紫薯味都幾出。

✔️嘆嘆紫薯菲菲$68
呢個甜品賣相好吸引,用料好足,碎冰上係布丁、仙草、芋圓、珍珠、芋泥,好大份呀!兩個人食都要好出力先食得完!
2024-02-29 362 瀏覽
今日去黃大仙呢間台灣麵食嗰度食嘢,嘩果然好多人,真係好嘢係多人排㗎,差啲冇得食。🤤🤤蕃茄牛肉麵蕃茄牛肉麵是一道經典的台灣料理,以牛肉和蕃茄為主要材料製成的湯麵。湯底通常由牛骨和蕃茄一同熬煮而成,口感鮮美。配料方面,牛肉切片和蕃茄一同放在煮熟的麵條上麻辣酒香醉雞翼麻辣酒香醉雞翼是一道口感辣味和香醇的雞翅膀菜品。通常,雞翅膀會先用麻辣調味料和香料進行醃製蕃茄牛肋條配滷肉米粉蕃茄牛肋條是以牛肋骨和蕃茄為主要材料,經過燉煮而成的菜餚,牛肋條肉質鮮嫩,湯汁醇厚。滷肉米粉則是一種以米粉為主食、滷肉和滷汁為調味的台灣傳統小吃,口感綿密,滷肉的香氣濃郁。這道菜將兩者結合在一起,味道豐富肉燥高麗菜肉燥高麗菜是一道台灣的傳統家常菜,以高麗菜和滷肉為主要材料。高麗菜的清爽口感和滷肉的濃郁味道,非常適合搭配飯或麵食。酒香醉雞翼使用酒,其他調味料使其入味。香和雞肉的結合,帶有微妙的香氣和風味。芒果千層蛋糕👍👍👍芒果千層蛋糕層和芒果奶油層交替堆疊而成。蛋糕層通常是酥脆的蛋糕皮或酥皮,而芒果奶油層則是使用芒果果肉和奶油製成的濃郁奶油。這道蛋糕味道香甜,口感輕盈,並以芒果的清新風味為特色。荔枝乳酪大馬士革綠茶嘆嘆紫薯

麻辣酒香醉雞翼

荔枝乳酪大馬士革綠茶

嘆嘆紫薯奶茶

2024-02-25
2024-01-16 755 瀏覽
今日去左黃大仙北館 嘆噗食台灣菜餐廳裝修好有特色 坐位闊落 仲有好多打卡位。午市套餐相當抵食,款式又多。食物味道也不錯午市套餐招牌鐵路便當盒 $72-台式鹽酥豬扒.肉燥飯.紫菜粟米湯.滷水豆腐.滷水豆腐糖心蛋酒醉雞翼兩隻 $18拿鐵咖啡 $23招牌鐵路便當盒份量都多,豬扒炸得好酥脆惹味,滷水豆腐糖心蛋都好入味,只是紫菜粟米湯 味道偏淡。拿鐵咖啡 啡味香濃 口感幼滑 好啱我口味台式蔥油拌飯 $58-配巨人滷水雞脾.原條台灣腸.煎雙蛋甜不辣兩件 $18蜜糖桂花烏龍(熱)巨人滷水雞脾 絕對冇改錯名 大大份滷水雞髀 非常入味 最好是配上蔥油拌飯原條台灣腸好有台式風味另外仲有兩隻煎蛋 好夠飽嘆嘆抹茶紅豆大盛 $68抹茶凍.香草雪糕.小米糍.紅豆.鯛魚燒.3.6牛奶抹茶沙冰口紅豆大盛 非常足料 味道好有台灣風味 最愛芋圓 口感煙煙韌韌招牌珍珠奶茶奶蓋千層蛋糕 $48賣相好靚 甜度適中 班戟皮夠薄 口感軟滑
今日去左黃大仙北館 嘆噗食台灣菜

午市套餐
招牌鐵路便當盒 $72
酒醉雞翼兩隻 $18
拿鐵咖啡 $23

台式蔥油拌飯 $58
-配巨人滷水雞脾.原條台灣腸.煎雙蛋
甜不辣兩件 $18
蜜糖桂花烏龍(熱)
原條台灣腸好有台式風味

賣相好靚 甜度適中 班戟皮夠薄 口感軟滑

2024-01-12
  • 招牌珍珠奶茶奶蓋千層蛋糕
2023-12-22 635 瀏覽
今日和朋友去黃大仙中心逛街,發現了一間門面幾靚的休閒台式café -「嘆嘆」,佈置幾特別,有一棵大樹🌳在餐廳的中央位置,仿似坐在樹下進餐一樣🤭二人各點了一款招牌鐵路便當盒,配有湯、菜、鹵水蛋和豆腐 ,雪梨冬瓜茶跟餐不用加錢, 甜甜地,暖笠苙,清熱滋潤。滷水雞脾便當盒 $72,味道不過不失,但雞脾面加上了黑芝麻和白芝麻,增添不少香味。夜市小食盤便當盒$72,非常豐富,有鹽酥雞翼、肉羹和台灣腸,好有地道風味。餐廳環境確實很不錯,除了打卡之外,也是和朋友聊天的好地方。我和朋友吃過午餐之後,繼續坐著傾偈,之後再點了甜品和飲品打卡😆招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕$48,嘆嘆紫薯菲菲$68,兩款甜品賣相都非常精緻,味度不會過甜,蛋糕餅皮夠薄,但略嫌忌廉不夠幼滑,嘆嘆紫薯菲菲份量頗大,特別喜愛紫薯蓉的味道。戀心富士山(日)奶蓋藍橙乳酪特飲$38,味道酸酸地,顏色好特別。戀心富士山(夜)紫薯奶蓋$38,奶味較濃,紫薯味略淡。
佈置幾特別,有一棵大樹🌳在餐廳的中央位置,
仿似坐在樹下進餐一樣🤭

二人各點了一款招牌鐵路便當盒,
招牌鐵路便當盒
配有湯、
菜、鹵水蛋和豆腐 ,雪梨冬瓜茶跟餐不用加錢,
雪梨冬瓜茶
甜甜地,暖笠苙,清熱滋潤。

滷水雞脾便當盒 $72,
滷水雞脾便當盒
味道不過不失,但雞脾面加上了黑芝麻和白芝麻,
增添不少香味。

夜市小食盤便當盒$72,
夜市小食盤便當盒
非常豐富,有鹽酥雞翼、肉羹和台灣腸,好有地道風味。

餐廳環境確實很不錯,
招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕$48,
招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕
嘆嘆紫薯菲菲$68,
嘆嘆紫薯菲菲
嘆嘆紫薯菲菲

戀心富士山(日)奶蓋藍橙乳酪特飲$38,
戀心富士山(日)奶蓋藍橙乳酪特飲
味道酸酸地,顏色好特別。
戀心富士山(夜)紫薯奶蓋$38,奶味較濃,紫薯味略淡。
2023-12-18
本人點的芒果千層蛋糕,給我上了一份咖啡的,我看蛋糕根本不是芒果的顏色就問服務員,他還很肯定的跟我說就是芒果蛋糕。最後我吃了一下是咖啡味的,就跟我說只剩下這個餅底,說給我加多點芒果醬,我要吃的蛋糕不是醬,真的是無語,態度還差。沒有芒果的直說就行了啊,還私自用其他蛋糕充當芒果蛋糕,我又不是味覺失靈。我點了蛋糕和小吃那些全都好難吃🤮🤮🤮最後我去結帳的時候我說我有折扣,服務員就在我面前毫不遮掩的笑我,這麼沒禮貌🥴奉勸各位不要去這家店吃,真的好難吃,而且服務態度真的極差!!🤬

突然想食台灣嘢,就去咗黃大仙嘆嘆試下。見到紫薯奶茶就已經好想試!餐廳環境都好別致,有叢林的感覺。紫薯奶茶味道有香濃紫薯味,裏面好多紫薯泥同埋超煙靭手工芋圓,甜度啱啱好,叫咗正常都唔會好甜,特別係啲芋圓超級有驚喜,味道同口感都好好,煙靭得來又彈牙,食得出佢係真係手工野❤️主食鐵路便當盒-鹽酥雞肉燥飯,醬汁惹味,味道正宗,而且帶有好香嘅菇味嘆嘆招牌牛肉麵-份量份量大,超足料,牛肉味道濃郁,而且好嫩滑~舊舊肉都好厚,湯頭味道都OK甜品芝士蛋糕係轉咗招牌珍珠奶茶奶蓋千層蛋糕-賣相吸睛,打卡之選奶蓋有浸拖肥嘅味道,配合珍珠嘅黑糖味,香濃特別3.6牛乳仙草芋圓大盛份量超級大,一個都足夠兩個人嘅份量,芋圓味道突出,好Q彈,芋頭紫薯同地瓜嘅味道都好香,滑嘟嘟三色芋圓芒果雪花冰-芋圓好有咬口,芒果鮮甜,有種食緊地道台灣甜品嘅感覺

主食

鐵路便當盒-鹽酥雞
肉燥飯,醬汁惹味,味道正宗,而且帶有好香嘅菇味

嘆嘆招牌牛肉麵-

甜品

芝士蛋糕係轉咗招牌珍珠奶茶奶蓋千層蛋糕-
賣相吸睛,打卡之選
奶蓋有浸拖肥嘅味道,配合珍珠嘅黑糖味,香濃特別

3.6牛乳仙草芋圓大盛

• 招牌珍珠奶茶奶蓋千層蛋糕
  • 3.6牛乳黑糖芋圓特盛
2024-04-27 0 瀏覽
今日收工約左朋友嚟到黃大仙北館食台式嘢嘅嘆嘆試下,因為見佢嘅裝修好colorful, 幾靚喎,佢原來係連住隔離食韓式嘢嘅韓閣,幾特別首先就叫咗個鐵路便當( 鹽酥雞),份量好多,女仔食實夠哂, 肉燥飯好多肉燥淋喺飯上面,味道唔錯, 好彩係2個人食,好大份😆再嚟叫多個滷牛展葱油麵,味道唔錯,yummy甜品方面要咗一個香芒雜錦,芒果味濃,特別鍾意個cheese cake, 好香芝士味,so good總結:環境好新淨又colorful, 打卡一流, 坐得都舒服,想食台灣嘢可以考慮下👍

再嚟叫多個滷牛展葱油麵,味道唔錯,yummy

甜品方面要咗一個香芒雜錦,芒果味濃

2024-04-17
  • 香芒雜雜
2024-04-27 0 瀏覽
芝士肉鬆旦卷有驚喜,炒黑糖炸雞翼小朋友喜歡,可惜珍珠奶茶奶蓋千層旦糕就相當失望,旦糕好硬,奶蓋珍珠無味,份量好細。整體價錢偏高,性價比唔高,若果唔係平台有折扣優惠,相信以原價,應該唔會惠顧。
外賣自取
2024-04-25 0 瀏覽
嘆嘆是一間主打台灣料理的餐廳,餐廳的裝修有打卡夢幻花海。 🪻🪷🌺🌷🌸晚餐的套餐有唔同的組合配搭,其中嘆嘆套餐C($138起),包主食+打卡飲品+台式特式甜品。🍱🍹🍰✨ 戀心富士山(日&夜),飲品的色澤很夢幻,顏值高。日是奶蓋藍橙乳酪特飲,味道酸酸甜甜,微微的橙甜味。夜是紫薯奶蓋配3.6牛乳,上層的紫薯比較甜,濃厚度高很邪惡。2杯飲品飲前需完全攪拌,味道才會均勻。🗻💕🍹✨鐵路便當盒,便當盒裡的配料好多,紫菜冬菇湯、菜心、鹵蛋、鹵豆腐和肉燥飯,主食選了鹽酥雞(+$8),炸得香酥可口,椒鹽味好濃。🍱🐥✨甜不辣($18),2片香炸魚餅,幾煙韌,點埋甜醬很滋味。✨嘆嘆招牌牛肉麵(+$20),牛輾大塊煮得很腍,麵質彈牙,紅蘿蔔很甜,湯底稍為鹹了少少,整鍋麵用鐵鍋裝住,很保暖。🍜🥩✨ 招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕,千層蛋糕每層都做得很幼細,加埋厚身濃味都奶蓋和珍珠,用黎打卡唔錯,是極之邪惡的甜品,喜歡食得好甜嘅朋友,都不妨一試。🍰🧋✨ 3.6 牛乳仙草芋圓大盛(+$20),冰粒比較粗身,冰感十足,冰撈上3.6牛奶,比較奶滑香甜。旁邊還有芋圓、大福、仙草、珍珠、紫薯,配料豐富。🍨🍠🧊成份客飯套餐超多野食,真係

✨甜不辣($18),2片香炸魚餅,幾煙韌,點埋甜醬很滋味。

成份客飯套餐超多野食,真係食到勁飽。😗🤰🏼
2024-04-25 0 瀏覽
如果你想找性價比高的台灣美食,首推黃大仙中心既「嘆嘆✨」。這家餐廳提供台式便當🍱、鹵肉飯、台式小吃和甜點,每道菜都相當出色,而且價格親民。更重要的是,他們還提供午市套餐,包括飲品,真是太吸引人了!首先係蕃茄牛肉麵🍜。這道牛肉麵湯頭鮮甜,蕃茄的酸味與牛𦟌的鮮美完美結合。牛𦟌煮得軟嫩多汁,讓人一口接一口。另外必食是鹵肉飯鐵道便當🍚。這道便當真是物超所值!鹵肉飯飯粒飽滿,每一口都帶有濃郁的醬汁味道,令人回味無窮。搭配上台式三寶和滷蛋,這道鹵肉飯便當絕對是一餐美味的台灣料理。小食點選黑糖炸雞翼🍗。炸雞翼外脆內嫩,每一口都充滿了香氣和口感。特製的黑糖醬汁給予了炸雞翼獨特的甜味,讓人欲罷不能。最後食埋甜品3.6牛乳黑糖芋圓特盛🥤。尼碗甜品是「嘆嘆」的招牌之一。牛乳的濃郁與黑糖的香甜結合在一起,加上Q彈的芋圓,每一口都令人陶醉。總結來說,「嘆嘆✨」是一家提供高品質且價格親民的台灣菜餐廳。🍜🍚🍗🥤

這間咖啡店位於黃大仙中心北館,主打正宗地道的台灣菜,價錢經濟實惠又親民,店內環境寬敞舒適,天花掛滿五彩繽紛的花花草草,適合約會或多人聚會。蕃茄牛肉麵 - $88濃稠的湯頭用上新鮮牛大骨及天然香料慢火燉煮,再加入酸甜清新的蕃茄;花紋狀的牛腱肉脂肪分布均勻,肉香醇厚,還有牛筋有著豐富膠質;陽春麵煙韌彈牙好掛汁;還有菜芯、白蘿蔔及紅蘿蔔等鮮甜無渣。九層塔手工鹽酥雞鐵路便當配湯 - $72金黃酥脆的鹽酥雞毫不油膩,咬開嫩滑多汁,有著濃郁的香料及九層塔香,還有滷蛋、滷豆腐及菜芯;肉燥飯鹹中還帶有甘甜香味;海帶湯清熱又消暑。韓式燒牛肉台南捲餅 - $48不薄不厚的餅皮口感酥脆適中,包裹著厚度適中的鮮牛肉片,鮮嫩彈牙又多汁,還有爽脆的生菜平衡膩感。抹茶千層奶蓋蛋糕 - $48層層堆疊的千層蛋糕,柔軟濕潤好甜蜜,淋上濃稠的抹茶奶蓋,沉默的茶香伴隨著芝士鹹香。芝士奶蓋海鹽櫻花焦糖布丁 - $42軟綿細滑的牛奶布甸充滿彈性,奶香味極濃郁,鹹香的芝士奶蓋有著海鹽的清新之餘,更有櫻花的花香。嘆嘆紫薯奶茶 +$18絲滑溫順的台式奶茶著重奶香,同時有著紫薯的香甜。特濃奶蓋朱古力 +$18極濃郁的朱古力有著一層濃稠
蕃茄牛肉麵 - $88
芝士奶蓋海鹽櫻花焦糖布丁
芝士奶蓋海鹽櫻花焦糖布丁 - $42
嘆嘆紫薯奶茶
嘆嘆紫薯奶茶 +$18
絲滑溫順的台式奶茶著重奶香,同時有著紫薯的香甜。
特濃奶蓋朱古力
特濃奶蓋朱古力 +$18
極濃郁的朱古力有著一層濃稠的芝士奶蓋,鹹香又富奶味。
2024-04-21
2024-04-22 2 瀏覽
今晚又約左朋友係黃大仙食飯喇上次食左韓國野 - 韓閣, 今次就去食係韓閣旁邊既台灣野 – 嘆嘆!店內氣氛舒適, 唔會好迫, 有空間感, 食物種類多, 花多眼亂, 同朋友二人點左一個鐵路便當套餐, 另叫小食, 甜品同額外點多杯飲品share食.便當套餐相當抵食,有鐵路便當主食,仲包小食、飲品同埋加配甜品滷水雞翼拼滷水豬耳既鐵路便當盒呢個便當都幾多野食ga, 有肉質鮮嫩多汁既滷水雞翼, 豬耳同蛋. 滷水汁既香氣完美地滲入肉中, 口感濃郁肉燥高麗菜脆爽既高麗菜配上鮮嫩肉燥, 除左係一個唔錯既組合之外, 仲帶黎左一份健康同營養.香酥鹽酥雞鹽酥雞熱辣辣, 外表酥脆金黃, 內裹保持左肉質的鮮嫩, 有台灣街頭小食既風味.台南芝士肉鬆捲餅酥脆既捲餅包住豐富既肉鬆同濃郁既芝士, 濃郁既芝士配上肉鬆, 帶黎獨特既風味.巴士克蕉芝士蛋糕芝士蛋糕濃郁香甜, 質地細膩柔軟綿綿, 有愉悅既甜蜜感覺.抹茶千層奶蓋蛋糕層次感足, 有抹茶苦甜香氣同滑順既奶蓋口感, 甜度適中桂花蜜桃鳳梨水果茶清新怡人, mix and match左桂花、蜜桃同鳳梨, 有桂花既香氣, 又有清爽既蜜桃, 仲有鳳梨的甜味蘋果青檸草莓烏龍茶蘋果
今晚又約左朋友係黃大仙食飯喇

滷水雞翼拼滷水豬耳既鐵路便當盒

肉燥高麗菜

香酥鹽酥雞

台南芝士肉鬆捲餅

巴士克蕉芝士蛋糕
芝士蛋糕濃郁香甜, 質地細膩柔軟綿綿, 有愉悅既甜蜜感覺.

抹茶千層奶蓋蛋糕
層次感足, 有抹茶苦甜香氣同滑順既奶蓋口感, 甜度適中

桂花蜜桃鳳梨水果茶

蘋果青檸草莓烏龍茶
蘋果既甜蜜, 清新既青檸, 仲有香甜既草莓, 帶點微酸, 係一杯唔錯既飲品

總括黎講, 價錢唔貴, 坐得舒適, 食物好食, 性價比高, 會再來
  • 抹茶千層奶蓋蛋糕
2024-04-21 4 瀏覽
對台灣念念不忘 但我實在太忙😂唯有食住鐵路便當 頂住檔!滷水雙拼鐵路便當 配上桂花蜜桃鳳梨金萱茶 有雞翼滷水蛋豆腐 啲滷水汁唔會太鹹 份量好多 加埋滷肉飯 份量足夠兩個人食 仲有娃娃菜同埋麵豉湯 $94 連特飲 個茶越煲越香 有鳳梨嘅清香加上蜜糖 唔會太甜 成個餐性價比算高秘製滷牛腱併手炒蔥油拌麵一嚟就俾佢呢個配搭吸引咗 牛腱大大塊四至五塊放喺蔥油拌麵面上 非常吸引 菜同肉嘅比例均等 係健康新之選呢排都鍾意飲湯 古法黑麻油雞鐵鍋湯佢係養生燉盅湯 淡淡嘅麻油味加埋雞件加埋啲藥材一齊煲 再送埋紫菜飯 係一個清新特別配搭 台灣特飲當然要叫返古法黑糖珍珠奶茶可以叫佢少冰少甜珍珠煙韌奶茶夠香滑台灣嘅風味出晒嚟 😃😃
對台灣念念不忘 但我實在太忙😂
唯有食住鐵路便當 頂住檔!

滷水雙拼鐵路便當

台灣特飲當然要叫返古法黑糖珍珠奶茶

可以叫佢少冰少甜珍珠煙韌奶茶夠香滑
台灣嘅風味出晒嚟 😃😃
2024-04-15 12 瀏覽
自從上次去完黃大仙中心覓食,發現有不少特色的餐廳,今次就到了一間台式cafe嘆嘆🤤,食物都有驚喜,更適合打卡。🍱鐵路便當 ($97)便當的款式非常多,我點了「台南三寶」,包括有鹽酥雞翼、肉羹和台灣腸,可以一次過試三種小食,正❗️除了主食之外,便當還配了肉燥飯、醃菜、滷蛋和昆布湯,份量十足。至於味道方面,肉燥飯🍚的表現尤其出色,豬肉碎🐷的脂肪比例剛剛好,口感結實,炸物同樣不太油膩。🌯台南捲餅 ($48)這道菜也是其中一個招牌推介,我點了韓式燒牛肉🐮作餡料,想不到這個台韓fusion的味道也不錯。捲餅的外皮煎得酥脆呈金黃色,更散發著濃郁的蛋香味🥚,口感煙煙軔韌。燒牛肉肉質軟嫩,味道很香口😋。🥭香芒雜雜 ($88)當然不少得甜品環節~我見餐牌上的圖片賣相很美,果然實物同樣吸引,加上那隻金光閃閃的碟很吸睛🤩。這道甜品由芒果千層蛋糕🍰、芒果雪糕和芒果甘露布丁🍮組成,每款味道都不差,有濃濃的芒果味,如果在夏天吃頓時透心涼❄️。🌟總結:餐廳佈置別具心思,其中以閃閃發光的七彩大樹🌳最值得打卡。午市套餐性價比高,食物種類多,味道都不錯👍。

🍱鐵路便當 ($97)

台南三寶鐵路便當

🌯台南捲餅 ($48)

韓式燒牛肉捲餅

🥭香芒雜雜 ($88)

香芒雜雜

台南三寶鐵路便當