2016-02-01 3518 瀏覽
今年既冬天真係時冷時熱,凍起上黎真係幾攞命,今日本身有D凍,加上落住微微雨,剛好又碰巧晚飯時間,就打算入黎避下雨食個飯啦。呢到落單既形式同一般拉麵店無咩分別,都係一人一張點心紙咁,鍾意劃咩就劃咩。一個拉麵由最平既$72 到到最貴既$98 不等,再另加配料同飲品。飲品我地叫左一支山梨桃梳打同埋赤富士提子梳打。山梨桃梳打: 入口既白桃味非常清甜,加埋少少梳打汽泡,每食幾住拉麵時飲返幾淡,感覺真係好正。赤富士提子梳打: 提子梳打味道酸酸甜甜,凍涼解喝,值得一讚。特上原味豬骨拉麵: 餐牌上有特上版同埋原味版既豬骨拉麵,問過職員,原來特上版同普通版既分別係在於佢是有齊豬肩肉同豬腩肉,另加半隻日本溏心蛋及紫菜。豬骨拉麵湯底濃郁度甚高,有濃香既豬肉味,黏黏地但又唔會過膩。特上辛辣味噌拉麵: 個湯底係混合信州白味噌同赤味噌而整成,辣度有分普通同激辛,今日我試既係普通辣,辣味稍為輕,更加無蓋過豬骨湯既鮮香味,肉方面就十分之薄同嫩滑,入口即化。配料: 木耳比較爽,而溏心蛋就係又甜又滑。餃子5隻: 餃子以煎的方式煮,餃子皮煎到金黄色,外脆內軟,肉餡雖然唔太多,都係普通豬肉加菜餡,但係肉汁夠豐富,都幾好食。
山梨桃梳打(左) + 赤富士提子梳打 (右)
飲品我地叫左一支山梨桃梳打同埋赤富士提子梳打。

特上原味豬骨拉麵
特上辛辣味噌拉麵
配料: 溏心蛋 ($10) + 紫菜4片 ($8)
配料: 木耳
配料: 木耳比較爽,而溏心蛋就係又甜又滑。
餃子5隻