2023-12-16 547 瀏覽
上星期行行下見到一間閃閃生光嘅茶餐廳「維港冰室」最重要係有一個勁吸引眼球嘅飽餅櫃,匆匆吃過雞批,奶茶,印象唔錯,於是決定擇日重賽。餐廳新開張,所以裝修都新淨、地方也乾淨,燈光足,店員多,梗有一個系左梗,而且吾系西面人,客人食得更開心也更樂於消費。果然是香港人的港式茶餐廳,餐牌內,無論中西菜、小炒、鐵板餐、酸菜魚等,睇到我睇都花,可謂完全乎合國際化口味。點完菜,店員先送來一紅一中湯我喜歡紅湯「羅宋湯」料頭足,也夠酸;可惜兩碗湯溫度都爭啲。秘製古法羊腩煲$158 這個羊腩煲絕對拍得住洒樓出品,食材足料有支竹、冬菇、冬荀、馬蹄和生菜、當然還有主角羊腩肉,我喜歡羊肉仍保留少許羊騷,肉炆得夠稔亦入味,醬汁濃而不咸,加小許腐乳可令羊肉的肉味更富層次,更鮮香。整體來說味道和賣相也高質,如支竹煮稔啲就更高分。因為我們也在減飯中,只要求一個飯,否則這個濃汁送飯應該不得了。西蘭花炒魚塊 $99估唔到份量一啲都吾細,抵讚!魚塊仍然保留一片片,沒有炒到散晒,我喜歡吃到啖啖肉;因為打左個薄獻令西蘭花吃落有啲汁感,口感亦不硬,味道也不錯,不咸,合乎健康飲食口味。兩款主菜份量也十足,其實我吃左一半已經飽飽了。凍檸賓

點完菜,店員先送來一紅一中湯

我喜歡紅湯「羅宋湯」料頭足,也夠酸;可惜兩碗湯溫度都爭啲。

秘製古法羊腩煲$158

整體來說味道和賣相也高質,如支竹煮稔啲就更高分。

西蘭花炒魚塊 $99

估唔到份量一啲都吾細,抵讚!
令西蘭花吃落有啲汁感,口感亦不硬,
味道也不錯,不咸,合乎健康飲食口味。

兩款主菜份量也十足,其實我吃左一半已經飽飽了。

凍檸賓
凍鴛鴦
朋友話杯央幾好,茶啡味道balance ,花奶足,口感夠滑。

• 羊腩煲