講到最地道嘅香港飲食文化,實唔少得冰室🇭🇰望住夾喺玻璃枱下密麻麻嘅Menu,坐低諗好食咩舉起手,好快就有夥計嚟招呼你🙋🏻‍♂️ 而家係人人一部智能電話嘅年代,大部分都採用左QR code落單📱 相比之下少了一份冰室嘅人情味💬小菜套餐包一碗例湯同白飯,中湯、羅宋湯同忌廉湯,三揀一🍲 我地揀咗中式粉葛湯,顏色討好🥔維港小炒王🌱韭菜爽嫩無渣🌾 配上大大隻嘅魷魚同蝦仁,加入鮮味蝦乾、銀魚仔同腰果🦐 鹹香惹味又有層次感,完全係食唔停口😋惹味薯仔牛柳粒🥔牛柳「粒」份量比預期多得很🥹!大過又厚過個5蚊銀🪙 仲要炒得岩岩好,肉香多汁,「佬味」十足🥩 每顆薯仔及牛柳粒滿布蜜糖和黑椒汁,難怪係大排檔嘅名物之一🎖️椒鹽鮮魷🦑椒鹽香先刺激味覺😙 薄薄生粉漿炸得金黃脆口,魷魚片同鬚都好爽口,爆炒過蒜酥蔥花撈飯一流🍚菠蘿咕嚕肉🔸咕嚕肉啖啖肉,冇骨亦冇咩肥膏😌 菠蘿同紅綠椒都好甜🫑冰室黑牛 🐂年輕一代可能真係冇聽過🥲 黑牛係「黑」撞「黑」,可樂加上黑色朱古力雪糕🥤夠晒透心涼😎雪糕紅豆冰 🫘粒粒紅豆飽滿,份量都佔咗杯嘅一半有多🍷 再加上雪糕🍨 另一邪惡之選😈檸檬利賓納🍋利賓納而家係茶記都賣少見少了🍇 夥計人手夠,上菜速度
講到最地道嘅香港飲食文化,實唔少得冰室🇭🇰

中式粉葛湯

椒鹽鮮魷🦑

椒鹽鮮魷

菠蘿咕嚕肉🔸

菠蘿咕嚕肉

咕嚕肉啖啖肉,冇骨亦冇咩肥膏😌 菠蘿同紅綠椒都好甜🫑

冰室黑牛 雪糕紅豆冰 檸檬利賓納

冰室黑牛 🐂

雪糕紅豆冰 🫘

檸檬利賓納🍋

利賓納而家係茶記都賣少見少了🍇

夥計人手夠,上菜速度快,食物夠鑊氣又熱辣辣🔥 木製沙發卡位,坐得更寬敞舒適,地下同枱面乾淨一啲都唔油👟

中式粉葛湯
維港小炒王
惹味薯仔牛柳粒
椒鹽鮮魷
菠蘿咕嚕肉
冰室黑牛 雪糕紅豆冰 檸檬利賓納
2024-01-24 940 瀏覽
在香港,茶餐廳真是隨處都是,但良莠不齊,不過,今晚跟朋友來到「維港」,絕對是屬高質素的一群。餐廳地方十分之大,裝修以金色、啡色為主,但一點也不俗氣,而且,光猛整潔,卡位又闊落,以茶餐廳而言,算得上是上等裝修喔!不用多說,餐具、紙巾、調味料……等等,就放在桌旁的抽櫃內,排列整齊。餐牌就在桌面的玻璃之下,然而,我們的重點就着眼於皇牌鐵板套餐之上,因為我們都很想「鋸鋸扒」。先來餐包及餐湯,除中湯,還有「紅白」西湯,我就選了紅湯(羅宋湯),味道非常香濃,內有不少蔬菜,很美味。而餐包超級巨型,塗了牛油,入口十分軟熟,很港式的滋味。朋友就選了「美國西冷牛扒」($119),配上黑椒汁及薯菜, 送來之時已是滋滋聲響,而且,牛扒、焗薯也十分大件,可謂份量十足,最重要的是西冷很具油香,卻不失肉味,就算是七乘熟,質感還是很嫩滑,沾上了黑椒汁,更加惹味。我的「招牌黑椒牛柳」($129)果然不失招牌之名,單是賣相已十分吸引,厚厚一件牛柳煎得焦香,切開一看,五乘熟的狀態,呈粉嫩嫣紅,美妙之極。細嚼一口,肉質軟腍並富肉香,實在好吃到不得了。餐飲方面,我們不約而同的改選了維港特飲:椰果紅豆冰及雪糕紅豆冰,只需多加$1
,以茶餐廳而言,算得上是上等裝修喔!
餐包及餐湯
,就算是七乘熟,質感還是很嫩滑,沾上了黑椒汁,更加惹味。
美國西冷牛扒
招牌黑椒牛柳
餐飲方面,我們不約而同的改選了維港特飲:椰果紅豆冰及雪糕紅豆冰,只需多加$12而已。不單大杯,還加了很多又清甜、又綿香的紅豆,此外,不論是配椰果,還是雪糕,都是非常好喝的。
椰果紅豆冰及雪糕紅豆冰
因為餐包的味美,從桌上無意間看到另一張小餐牌:港式麵包,其中有蛋撻($9)及菠蘿檸檬撻($12),倒叫來作甜品的。蛋撻雖然不熱了,但酥皮很酥脆,餡心富蛋香;而檸檬撻很清香,中間有一片薄薄的菠蘿片,很有一種港式老西餅的味道
蛋撻及菠蘿檸檬撻
這頓飯讓我們吃的十分飽,而且,味道真不錯,果然是一家高質素的茶餐廳。
餐包及餐湯
美國西冷牛扒
2023-12-16 547 瀏覽
上星期行行下見到一間閃閃生光嘅茶餐廳「維港冰室」最重要係有一個勁吸引眼球嘅飽餅櫃,匆匆吃過雞批,奶茶,印象唔錯,於是決定擇日重賽。餐廳新開張,所以裝修都新淨、地方也乾淨,燈光足,店員多,梗有一個系左梗,而且吾系西面人,客人食得更開心也更樂於消費。果然是香港人的港式茶餐廳,餐牌內,無論中西菜、小炒、鐵板餐、酸菜魚等,睇到我睇都花,可謂完全乎合國際化口味。點完菜,店員先送來一紅一中湯我喜歡紅湯「羅宋湯」料頭足,也夠酸;可惜兩碗湯溫度都爭啲。秘製古法羊腩煲$158 這個羊腩煲絕對拍得住洒樓出品,食材足料有支竹、冬菇、冬荀、馬蹄和生菜、當然還有主角羊腩肉,我喜歡羊肉仍保留少許羊騷,肉炆得夠稔亦入味,醬汁濃而不咸,加小許腐乳可令羊肉的肉味更富層次,更鮮香。整體來說味道和賣相也高質,如支竹煮稔啲就更高分。因為我們也在減飯中,只要求一個飯,否則這個濃汁送飯應該不得了。西蘭花炒魚塊 $99估唔到份量一啲都吾細,抵讚!魚塊仍然保留一片片,沒有炒到散晒,我喜歡吃到啖啖肉;因為打左個薄獻令西蘭花吃落有啲汁感,口感亦不硬,味道也不錯,不咸,合乎健康飲食口味。兩款主菜份量也十足,其實我吃左一半已經飽飽了。凍檸賓

點完菜,店員先送來一紅一中湯

我喜歡紅湯「羅宋湯」料頭足,也夠酸;可惜兩碗湯溫度都爭啲。

秘製古法羊腩煲$158

整體來說味道和賣相也高質,如支竹煮稔啲就更高分。

西蘭花炒魚塊 $99

估唔到份量一啲都吾細,抵讚!
令西蘭花吃落有啲汁感,口感亦不硬,
味道也不錯,不咸,合乎健康飲食口味。

兩款主菜份量也十足,其實我吃左一半已經飽飽了。

凍檸賓
凍鴛鴦
朋友話杯央幾好,茶啡味道balance ,花奶足,口感夠滑。

• 羊腩煲
2024-05-23 16 瀏覽
銅鑼灣茶餐廳一街都係,但我始終都係最中意食維港冰室,平時返工經過,早餐都會買個麵包,大大件!熟食又熱辣辣🙂🤤而且餐廳仲好多卡位🥰今晚又同個frd過嚟食晚飯加吹水,坐咗三個鐘☺️今晚叫咗晚餐set海南雞飯 肉質鮮嫩,仲走埋骨,啖啖肉!我呢啲懶人,真心中意!鮮魚湯野菌浸什菜湯中有好多種菜,補充水分,清清地,好味又健康!咖哩香煎豬扒微辣,啱晒我唔係好食得辣嘅人!豬扒煎得剛剛好,又柔軟。配埋薯仔,洋蔥,紅椒,可以送多一碗飯😜中湯老黃瓜豬骨湯侍應都好細心會問你想要有渣定淨水?我話兩樣都想要,佢就俾咗兩碗我🤣湯隔哂油,冇味精。少鹽。比較健康!
熟食又熱辣辣🙂🤤
而且餐廳仲好多卡位🥰

今晚又同個frd過嚟食晚飯加吹水,坐咗三個鐘☺️

今晚叫咗晚餐set

海南雞飯
肉質鮮嫩,仲走埋骨,啖啖肉!
我呢啲懶人,真心中意!

鮮魚湯野菌浸什菜
湯中有好多種菜,補充水分,清清地,好味又健康!

咖哩香煎豬扒
微辣,啱晒我唔係好食得辣嘅人!

中湯
老黃瓜豬骨湯

湯隔哂油,冇味精。少鹽。比較健康!

2024-05-22
平時都好鐘意幫襯茶餐廳😋係香港的味道。今日經過銅鑼灣,一家人黎左維港食晚飯,因為見到餐廳裝修新淨企理,門口有新鮮出爐麵包櫃,感覺不錯。餐廳menu 超多選擇,仲有每日精選晚餐,我地每人叫左一個set share 食。餐湯中湯係青紅蘿蔔湯,西湯係羅宋湯同忌廉湯去骨水門海南雞(半隻)肉質嫩滑,份量超多,啖啖肉😋連雞胸位都不會乾👍🏻海皇雜菜煲比出面的多好多海鮮配料👍🏻有魚柳,蝦,魷魚,蔬菜類都好豐富,有木耳,草菇,金菇,娃娃菜,西蘭花。湯底都不錯,清清的魚湯,幾鮮味。日式照燒鰻魚雞扒鐵板上😍重量級。鰻魚燒得好香,雞扒腌得入味,煎得香口😋鮮茄炆黃花魚黃花魚走油再用鮮茄一齊炆,酸酸甜甜好開胃。魚肉嫩滑,好少骨😋西班牙咖啡賣相好浮誇😍面頭有大量棉密的cream, 配上咖啡好香滑!柚子梳打好清新,柚子蜜份量好多!總括嚟講,餐廳食物種類超多!而且份份都重量級😂職員超級有禮貌,服務周到。係銅鑼灣以呢個價錢黎講,真係超值👍🏻

餐湯
中湯係青紅蘿蔔湯,西湯係羅宋湯同忌廉湯

去骨水門海南雞(半隻)
肉質嫩滑,份量超多,啖啖肉😋連雞胸位都不會乾👍🏻

海皇雜菜煲

日式照燒鰻魚雞扒
鐵板上😍重量級。鰻魚燒得好香,雞扒腌得入味,煎得香口😋

鮮茄炆黃花魚

西班牙咖啡
賣相好浮誇😍面頭有大量棉密的cream, 配上咖啡好香滑!

柚子梳打
好清新,柚子蜜份量好多!

2024-05-14
  • 去骨水門海南雞
  • 西班牙咖啡
2024-05-16 9 瀏覽
今日經過銅鑼灣謝斐道,成條街都好多唔同嘅茶餐廳同冰室,見呢間排晒隊,而且午市有鐵板餐可以食,即管去試一試!🥘◖咖喱牛筋腩飯◗ $74用上美國牛肩肉,肉質厚實,切開佢仲有啲肉汁流出,肉味濃郁!配上佢哋嘅蒜蓉醬,淡淡嘅蒜味,更加襯托到牛肉嘅味道!🥩◖招牌黑椒牛柳◗ $129午市都有鐵板牛扒食,跟餐有餐湯同餐包,配上薯菜,有兩大塊牛柳,呢個份量好抵食!熱辣辣鐵板上,牛柳好軟腍,淋上黑椒汁,「滋滋」聲超正,幾鍾意佢啲薯菜唔會好似白烚咁,點醬汁食都唔錯~🍞◖餐包+餐湯◗ 跟餐餐湯足料,入面真係有牛腩,味道酸酸甜甜,特別開胃,個餐包都好鬆軟,點一點啲餐湯一齊食,好食!🫘◖奶茶紅豆冰◗ +$10紅豆冰飲得多,用上港式奶茶底嘅紅豆冰比較少見,奶茶茶味濃郁,配上粒粒軟綿红豆,甜甜地好飲!🍋◖凍檸茶◗ +$3茶底唔澀,正正常常🥧◖新鮮出爐麵包◗ $9-$14見到佢每日出爐嘅烘焙脹卜卜,望落好吸引,忍唔住都叫咗幾個試下~鍾意佢個蛋撻,食落仲暖笠笠,外皮酥脆鬆化!除咗蛋撻,仲嗌咗一啲港式包點👇🏻🥰✨蝴蝶酥 $12✨老婆餅 $12✨雞批 $14✨菠蘿檸檬撻 $12✨蛋撻 $9✨椰絲撻 $11🌟 Encore指數

🥘◖咖喱牛筋腩飯◗ $74

✨蛋撻 $9
✨椰絲撻 $11

🌟 Encore指數:8.5/10
2024-05-15 5 瀏覽
當兩個人掃咗四碟餸兩個蛋撻💖樣樣都唔過一舊水 碟碟個碟頭都好大都係本食唔晒就打包 不過最後又清得晒🙈✔️維港小炒皇每間餐廳嘅小炒王都各有特色呢度嘅XO醬落得好重手 好濃郁又有鑊氣腰果同炸銀魚仔都好香口仲有大大隻嘅蝦乾同蝦仁當然仲有魷魚🦑✔️海皇什菜煲一上枱見到有兩大塊魚柳 似乎係石斑食落個口感偏向實淨 仲有幾粒大蝦同魷魚大蝦爽口 係佢本身嘅彈牙 唔係嗰啲冇味冇道發泡膠蝦仲有金菇、西蘭花、草菇、炸雞髀菇、娃娃菜、菜心會豐富嘅感覺✔️去骨水門海南雞叫咗半隻都好大份 黃油雞起咗骨 食落重雞味又啖啖肉 唔使點任何醬汁都已經好好食✔️煎咸魚肉餅一份有成大件 肉餅嘅外層煎得好香脆但裏面就鎖到肉汁食落都好Juicy肥瘦適中 鹹魚味都好香口 雖然我係啖啖肉 但食完又未至於會好漏✔️蛋撻最後仲食咗個酥皮蛋撻做飯後甜品酥皮真係做得好酥脆上枱嗰陣仲係熱辣辣嘅添無論大家食乜嘢餐 呢度嘅碟頭都好大碟絕對係超抵食 而且店員都好Nice 鍾意搭下嘴講嘢感覺好有互動
當兩個人掃咗四碟餸兩個蛋撻💖

一上枱見到有兩大塊魚柳 似乎係石斑
食落個口感偏向實淨 仲有幾粒大蝦同魷魚
大蝦爽口 係佢本身嘅彈牙
唔係嗰啲冇味冇道發泡膠蝦
仲有金菇、西蘭花、草菇、炸雞髀菇、娃娃菜、菜心
會豐富嘅感覺

無論大家食乜嘢餐 呢度嘅碟頭都好大碟
絕對係超抵食 而且店員都好Nice 鍾意搭下嘴講嘢
感覺好有互動
2024-05-13 5 瀏覽
今日黎到呢間冰室,裝修有格調餐牌有好多選擇招牌黑椒牛柳這道招牌黑椒牛柳絕對是肉食愛好者的天堂。牛柳片經過嫩化處理,肉質鮮嫩多汁。黑椒醬汁的香氣濃郁,完美融合在牛柳的肉汁中,口感豐富。每一口咬下去,牛肉的鮮美和黑椒的辛香立即在口中爆發,令人回味無窮招牌酸菜魚這道招牌酸菜魚展現了港式料理的獨特風味。魚肉鮮嫩,配上酸菜的酸爽和豐富的調味,味道鮮美。每一口都能感受到魚肉的鮮甜和酸菜的清爽,令人食指大動。這道菜的烹飪方式保留了魚肉的鮮嫩和原汁原味,讓人能夠真正品味到食材的新鮮和高超的廚藝海南雞這道海南雞是港式茶餐廳的經典菜式之一。雞肉嫩滑細嫩,皮薄肉厚,搭配上香氣四溢的海南雞飯,味道絕佳。每一口都能感受到雞肉的鮮嫩和海南雞飯的濃郁香氣,令人愛不釋手。這道菜的烹飪技巧使雞肉保持了其原汁原味魚香茄子煲這道魚香茄子煲展現了港式茶餐廳的獨特風味和創意。茄子入口即化,搭配上魚香調味料,味道豐富。每一口都能感受到茄子的柔軟和魚香的香辣,令人回味無窮
今日黎到呢間冰室,裝修有格調
餐牌有好多選擇

招牌酸菜魚

海南雞

魚香茄子煲

2024-05-11 14 瀏覽
香港人嘅冰室⋯⋯香港人嘅茶餐廳一間多元化,入到去差不多想食乜都可以食到,中西合璧,有小菜、有扒鋸,有酸菜🐟,有咖喱🍛有全日早餐及⋯⋯等等包羅萬有,總有一款啱你口味😬😋———————有好多不同款式的套餐,又到選擇困難症的時候,左睇右睇,乜都有齊嘅套餐,主菜、有湯有麵包🥖又有飲品🥤😜———————-餐湯:羅宋湯:足料煲的又夠份量的羅宋湯忌廉湯:一樣有足料濃郁的忌廉湯—————-什扒餐:豬扒🐷、牛扒🥩、荷包蛋🥚、煙肉🥓、火腿🍖配上焗薯🥔、西蘭花🥦、紅蘿蔔🥕、洋蔥🧅⋯⋯等等,配上蒜蓉汁,份量十足⋯⋯——————招牌黑椒牛柳:五成熟的牛柳也是恰當,配上焗薯🥔、西蘭花🥦、紅蘿蔔🥕、洋蔥🧅及番茄🍅⋯⋯等等,配上黑椒汁,又是足料⋯⋯——————餐茶:🍋凍檸茶:🧋凍齋啡:————-款式多多又足料…香港人嘅冰室⋯⋯香港人嘅茶餐廳其實開心簡單就在你身邊❤️⋯⋯😋食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶—————
香港人嘅冰室⋯⋯香港人嘅茶餐廳

———————

———————-
餐湯:
羅宋湯:足料煲的又夠份量的羅宋湯
忌廉湯:一樣有足料濃郁的忌廉湯

—————-
什扒餐:
配上蒜蓉汁,份量十足⋯⋯

——————
招牌黑椒牛柳:
配上黑椒汁,又是足料⋯⋯

——————
餐茶:
🍋凍檸茶:
🧋凍齋啡:

————-
款式多多又足料…
香港人嘅冰室⋯⋯香港人嘅茶餐廳
其實開心簡單就在你身邊❤️⋯⋯😋
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶
—————
作為香港人嘅comfort food,港式嘅冰室同茶餐廳真係隨街都搵到一兩間,要突圍而出,除咗價錢、味道之外,多元化嘅菜式相信係銅鑼灣維港冰室嘅魅力所在。港式飽餅、焗飯碟頭飯、鐵板餐等,而小菜嘅選擇就連酸菜魚都有,真係花多眼亂呀!蛋撻蛋撻係酥皮底,非常鬆脆,而且蛋味香濃,絕配當然要加上一杯香滑濃郁嘅港式奶茶啦!招牌黑椒牛柳王牌鐵板套餐港式鐵板餐嘅牛扒質素當然無得同西式扒房相比,但維港冰室嘅出品亦絕不失禮,絕對係茶餐廳嘅豪華之選!五成熟嘅牛柳,生熟度啱唔好,肉汁豐富而肉質嫩滑!至於牛柳嘅賣點係牛味香濃,淋上微辣嘅黑椒汁,絕對係最佳拍擋。薯菜係有一整個焗薯,真係夠曬飽肚呀!招牌酸菜魚套餐去冰室茶餐廳最正係選擇多,小菜更加以酸菜魚作招牌呢!酸菜魚嘅魚片相當滑溜,配菜方面除咗酸菜,仲有相當多嘅萵筍同什菇作為襯托。至於酸辣嘅平衡啱啱好,唔會過酸或過辣,用嚟送飯相當唔錯。

蛋撻

招牌黑椒牛柳王牌鐵板套餐

招牌酸菜魚套餐

2024-05-03
2024-05-08 11 瀏覽
趁着銅鑼灣SOGO感謝祭,同朋友行完街,就去附近的維港冰室。食茶餐廳經濟實惠,喺銅鑼灣呢個地段來講,個價錢真係好平民!平均六十蚊起就有一個套餐,包白飯飲,特飲另加錢。我哋叫咗🐮鐵板西冷牛扒 $119我叫咗七成熟牛扒幾有牛肉的肉味,真係幾大塊牛扒🐟酸菜魚 $91好似統一辣度,係適合香港人嘅辣度,唔算好辣。想要更加辣嘅,可以自己額外加辣。🐥去骨水門海南雞 $129呢個海南雞值得一讚,因為佢俾咗個雞髀位,又幫手踢咗骨頭,食得好方便!整體而言,係香港茶餐廳嘅價錢同服務,喺銅鑼灣來講就好經濟實惠!

食茶餐廳經濟實惠,喺銅鑼灣呢個地段來講,個價錢真係好平民!

平均六十蚊起就有一個套餐,包白飯飲,特飲另加錢。

我哋叫咗

🐮鐵板西冷牛扒 $119

我叫咗七成熟
牛扒幾有牛肉的肉味,真係幾大塊牛扒

🐟酸菜魚 $91

好似統一辣度,係適合香港人嘅辣度,唔算好辣。
想要更加辣嘅,可以自己額外加辣。

🐥去骨水門海南雞 $129

2024-05-07 8 瀏覽
維港𣲙室😋😋😋港式茶餐廳銅鑼灣美食集中地、行完街、肚子餓、路過茶餐廳、門外可看到出爐新鮮麵包、檸檬摓非常吸引😜😜入內、背靠椅系列、非常寬敞、䁔和燈光、很舒適!皇牌鐵板套餐招牌黑椒牛柳$129、配羅宋湯、自家製餐包、湯料十足、酸甜剛好、餐包軟綿綿、焗至外皮金黃、內夾牛油、配湯一流!牛柳因為怕見紅、叫左七成熟、熟度不太靭、但又不見紅👍🏻👍🏻配黑椒汁、又滋味、又惹味👏🏻👏🏻曰式照燒鰻魚雞扒$119鰻魚蘸點洋葸汁、新鲜配搭味道又幾夾、雞扒煎至兩面金黃香脆、肉質嫩滑、配焗薯菜、西蘭花、紅蘿蔔🥕、車厘茄、豐富滿足飽肚!鮮檸柑桔蜜、酸酸甜甜、帶點鹹、消滯開胃🥤檸檬利賓納、黑加侖子濃縮飲料、加鮮檸🍋、鮮甜清新!精美小菜馬來咖喱牛腩煲$93⋯⋯馬來加喱口感較為清新爽口、加入椰漿、減低辛辣同時提升香味😋牛腩炇至軟腍、鬆化、有牛筋、軟綿綿、骨膠原豐富、咖哩顏色比較偏黃、椰香夠creamy 、配飯好配搭💯特色炒粉麵乾炒牛河$68、炒麺夠火喉、上菜已傳來陣陣獲氣味、時間掌握好、火喉夠、正所謂夠晒🈶️獲氣、麵條不油膩、牛肉嫩滑、豉油上色均勻、色香味俱全!追加新鮮出爐麵包脆皮菠蘿包$11🥯大大個、皮脆肉軟、3吋厚、手
維港𣲙室
😋😋😋

港式茶餐廳
入內、背靠椅系列、非常寬敞、䁔和燈光、很舒適!
皇牌鐵板套餐
曰式照燒鰻魚雞扒$119
鮮檸柑桔蜜、酸酸甜甜、帶點鹹、消滯開胃🥤
檸檬利賓納、黑加侖子濃縮飲料、加鮮檸🍋、鮮甜清新!
精美小菜
特色炒粉麵
追加新鮮出爐麵包
脆皮菠蘿包$11🥯大大個、皮脆肉軟、3吋厚、手掌般大、吸引👀
菠蘿檸檬撻$12、菠蘿加檸檬🍋混合版、清新感覺、檸檬清香帶微酸、smooth但又大太杰身、夠吸引👅
椰絲撻$11、曲奇皮、放入棷絲混🈴️餡、焗至金黃、放上車厘子裝飾、賣相吸睛、咬一口、椰絲清香撲鼻、陣陣牛油香味❤️
蝴蝶酥$12、咬一囗、牛油香口、鬆脆、不太甜、值🉐️encore
維港𣲙室

椰絲撻/菠蘿檸檬撻
曰式照燒鰻魚雞扒
  • 椰絲撻
2024-05-06 5 瀏覽
呢區嘅茶餐廳/冰室數目比美旺角,途經見到呢間門面明亮同大間,望下電子餐牌晚市套餐都幾岩食。內裏裝飾比較”金碧”,出菜位上放滿式日式威士忌,多卡坐位,坐得幾舒服,地面都算幾乾淨。小菜套餐包埋湯及白飯,是日餐湯係紅蘿蔔煲豬骨,好有親切感。另加$12就有特飲,分別叫咗柚子及青檸梳打,大大杯又夠氣感,爽呀。飲完湯,最先上枱係去骨水門海南鷄 ($129/半隻)去埋骨啖啖肉,鷄皮唔食可輕易撕走,鷄肉幾嫩滑,點埋特色鷄醬汁一齊食,唔錯。蔬菜類穩打之選,海皇什菜煲 ($93),清清地有菜又有海鮮類。有菜芯西蘭花,魷魚,厚切魚塊,蜆肉及蝦,加埋雜菇粉絲大大煲,味道清甜。平時少食魚,叫餸食飯蒸條魚都唔錯,茶餐廳多數都有豉汁蒸倉魚 ($99),同樣即叫即蒸。滿滿芫荽下就係豆豉,成條倉魚二人分享都夠食。倉魚唔多細骨,魚肉點豉汁好好送飯呀,趁熱快D食先。無限用餐時間,小菜味道同酒樓出品唔差好遠,但價錢相宜好多,難怪入坐率都唔低。
小菜套餐包埋湯及白飯,是日餐湯係紅蘿蔔煲豬骨,好有親切感。
飲完湯,最先上枱係去骨水門海南鷄 ($129/半隻)
2024-05-05 11 瀏覽
今日同個同事出去慶祝吓,去咗維港冰室好豪咁兩個人叫咗三個小菜Share嚟食。豉汁蒸䱽魚($99):䱽魚都幾新鮮。肉質唔會死實實。時間控制好。魚腩位滑溜唔腥。配埋豉汁蒸好惹味。菜心炒牛肉($87):除咗菜心同牛肉,仲有雲耳同埋草菇。整碟份量都好多。牛肉厚薄適中,肉質彈牙。菜心清甜爽口。麻辣土豆雞煲($87):土豆同雞件都有經過油泡,所以唔會散修修。土豆軟熟。雞件配埋麻辣調味辣得好過癮。小菜套餐配埋餐湯,可以揀中湯,紅湯同埋白湯:我哋揀咗兩個中湯同埋一個紅湯。中湯今日係青紅蘿蔔煲豬骨,蘿蔔味清甜。紅湯酸酸美味,有啲雜菜湯渣食吓都唔錯。凍檸茶兩杯(+$8@):凍檸茶好大杯,每杯都有三大片檸檬。

凍檸茶兩杯(+$8@):凍檸茶好大杯,每杯都有三大片檸檬。

2024-05-05 9 瀏覽
最近銅鑼灣似乎都開咗好多間茶餐廳,今次就搵到「維港冰室」,室內裝潢精緻,座位也很多,我們坐二人位(如果坐4人位會有機會被要求搭枱),基本上餐廳都坐滿哂人,生意超好,有2人枱何奇幸運。招牌黑椒牛柳 $129牛柳非常之腍,沾上美味黑椒汁,勁滿足😌,薯仔伴有麻醬,酸酸甜甜都很開胃。日式照燒鰻魚雞扒 $119鰻魚有半條幾抵食,雞扒嫩滑又香噴噴,焗薯仔係中間切開,都好方便食。凍檸檬利賓納 (跟餐+$7)利賓納味夠濃,好味紅豆冰 (跟餐+$7)紅豆好腍好甜,配搭個杯真係好靚菠蘿檸檬撻 $12蛋撻 $9菠蘿檸檬撻的表面有濃濃的檸檬醬,搶晒啲味道,不過都食到中間層蛋糕係檸檬味既。蛋撻香滑,皮夠脆

招牌黑椒牛柳 $129

日式照燒鰻魚雞扒 $119

檸檬利賓納

凍檸檬利賓納 (跟餐+$7)
利賓納味夠濃,好味

紅豆冰

紅豆冰 (跟餐+$7)
紅豆好腍好甜,配搭個杯真係好靚

蛋撻  +  菠蘿檸檬撻

菠蘿檸檬撻 $12