餐廳: Vivant restaurant
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
❀ Vivant restaurant #中環 ❀❗失望而回blacklist名單 性價比超低嘅bistro ❗——————————————————之前喺網上見唔少人大推呢一間中環bistro嘅千層薯仔,之前經常爆滿🫡最近朋友生日終於成功book到,點知大失所望😖餐廳細細,只能夠容納10幾個人。Menu選擇唔多,主要為助酒小食,主菜大部份都要約$400,份量唔多,價錢都頗為進取🥵.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ WHOLE WHEAT SOURDOUGH BREAD $68 (3.9/5)酸種麵包已經算係唔錯,酸酸地得來又幾重麥香。冇諗過嗰晚原來係會靠呢幾個麵包醫飽個肚😶‍🌫️.☞ POTATO MILLEFEUILLE SMOKED EEL RILLETTE (2PCS) $88 (3.7/5)嚟到我哋最期待嘅千層薯仔,將薯仔切到一層層堆砌起來,賣相非常吸引。滿心歡喜以為係非常香脆嘅薯仔,點知中間比較硬,口感冇想像中咁突出🥲表現加咗煙燻鰻魚醬汁,有鰻魚燒汁酸酸甜甜嘅味道,少許特別,不過又稱唔上去好好味。.☞ BRAISED BEEF CHEEK SAUCE MEURETTE $408 (3.7/5)
❀ Vivant restaurant #中環 ❀
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
酸種麵包已經算係唔錯,酸酸地得來又幾重麥香。
冇諗過嗰晚原來係會靠呢幾個麵包醫飽個肚😶‍🌫️

牛面頰肉質軟腍,入口即散,口感不俗。
不過醬汁真係太過鹹,喊到條脷有少少傷咗。。。☹️

☞ VEAL SWEETBREAD & CHICKEN VOL-AU-VENT, SAUCE PÉRIGOURDINE $488 (3.9/5)
Veal sweetbread小牛胸線喺相對特別啲嘅部位,口感有啲似好腍嘅豬扒,我幾鍾意🤣
另外仲有少許雞肉,就相對鞋。
中間有個酥皮裝住炒香咗嘅蘑菇,幾惹味。
兩個主菜我較喜歡呢一款。

☞ CORNBREAD COFFEE MAPLE SYRUP BUTTER $88 (3.8/5)
最後唔少得試埋呢個多人推介嘅cornbread。
口感其實好似Madeleine,不過有淡淡嘅粟米香,唔算好特別🤓
可以搽上咖啡楓糖牛油,味道鹹鹹甜甜會豐富啲,不過朋友就好唔鍾意佢嘅牛油味。

——————————————————
✨整體味道: 3.7/5
✨環境裝修: 3.8/5
✨服務態度: 3.5/5
✨性價比: 3/5
✨再訪興趣: 2/5
💞整體來講
大部份菜式都有啲失望🥲而且喺一間小餐館,主菜要$400都頗貴🥵加上份量唔算好多😶‍🌫️仲要當日即使唔係好多客,基本上每道菜都要等約30分鐘,最後食咗成三個鐘😖