2022-06-01 1819 瀏覽
呢晚有啲野要做過咗嚟灣仔,諗住做嘢之前去買個外賣快食,行過見到呢間Chotto Maki,就入去試吓啦。其實之前已經幫襯過佢嘅中環店,記得嗰次係第一次食,印象中係幾唔錯,所以今次都幾期待。入到舖頭,佢鋪面唔大,容納到10至15人左右。不過我外賣,所以冇所謂啦。然後就行過去counter,準備嗌嘢食啦。店員好有禮貌咁遞咗份Menu俾我,我睇咗陣,叫左一個 『604 Crunch』Signature roll 同埋一個 『BLACK MAGMA』Classic roll,另外仲叫左支apple cider 同埋麵豉湯。落完單,店員就即刻開始整我張單喇,等左5至10分鐘左右,我既食物就pack好晒喇。首先我試左『604 Crunch』,佢都幾大件,一啖好難咬得晒,但我都嘗試張個口擘到最大,勉強張大半個卷放到入口,因為我想一次過試到佢入面既三文魚,玉子同疏菜,口感豐富有層次,配埋面頭既wasabi醬,好味。食完咁有口感既signature roll,跟住就試下個『BLACK MAGMA』。呢款classic roll同signature roll最唔同就係,佢每一件都可以一啖放晒入口,大少適中

食完咁有口感既signature roll,跟住就試下個『BLACK MAGMA』。呢款classic roll同signature roll最唔同就係,佢每一件都可以一啖放晒入口,大少適中。佢入面係帶子碎,拖羅蓉再加埋天婦羅脆脆同埋面頭既黑芝麻醬,雖然口感既豐富度唔及604crunch,但佢勝在可以一啖放入口,味道唔錯,絕對係輕食之選。

其實食完兩款卷已經係好飽,不過都仲想飲埋個麵豉湯。個湯雖然係外賣杯,但係依然夠熱,味道都唔錯。
最後講埋支apple cider,好飲!亦因為佢係有汽既關係,個人當堂gur 晒。

總括,今次試灣仔店,依然無令我失望,下次過開泥買外賣,一定再泥幫襯佢!
2022-05-30
5 分鐘 (外賣自取)