2024-04-12 143 瀏覽
經開Chotto Maki 壽司,朋友講起話呢間唔錯中午食飯時間黎,大部人都是點了外賣我都一樣點個外賣返去食下主打各款不同的壽司卷物每款卷物配搭都好特別。足料豐富。壽司卷物是即叫即製, 夠新鮮ORDER 後約等5-10分鐘就可以取C-Dragon  $68 (8件)炸鰻魚,炸番薯,飛魚子、蛋黄醬,鰻魚汁炸鰻魚,帶住爽脆感咬落去都相當滿足口感,蛋黄醬,鰻魚汁夾一起層次分明,鰻魚汁好清新Mango Dymanite $58 (8件)炸蝦、青瓜絲、飛魚子、芒果片、鰻魚汁最上面甜甜芒果片卷炸蝦脆卜卜天婦羅配搭青瓜同蝦,口感同層次都好夾飛魚子的鹹香味道為卷物增添了一層豐富的風味Philadephia$68三文魚、忌廉芝士、牛油果、蟹籽蛋黃醬、鰻魚汁因好喜歡食牛油果及三文魚,點了這款卷物三文魚同牛油果味道非常夾,仲有cream cheese最面脆卜卜蟹籽粒粒沙律醬增添口感,非常滋味Chotto Maki (廈門街) 灣仔廈門街33號地舖
經開Chotto Maki 壽司,朋友講起話呢間唔錯
中午食飯時間黎,大部人都是點了外賣
我都一樣點個外賣返去食下
主打各款不同的壽司卷物
每款卷物配搭都好特別。足料豐富。

壽司卷物是即叫即製, 夠新鮮
ORDER 後約等5-10分鐘就可以取
C-Dragon  $68 (8件)

炸鰻魚,炸番薯,飛魚子、蛋黄醬,鰻魚汁

炸鰻魚,帶住爽脆感
咬落去都相當滿足口感,蛋黄醬,鰻魚汁夾一起
層次分明,鰻魚汁好清新
Mango Dymanite $58 (8件)
炸蝦、青瓜絲、飛魚子、芒果片、鰻魚汁

最上面甜甜芒果片卷炸蝦脆卜卜天婦羅
配搭青瓜同蝦,口感同層次都好夾
飛魚子的鹹香味道為卷物增添了一層豐富的風味
Philadephia$68

三文魚、忌廉芝士、牛油果、蟹籽
蛋黃醬、鰻魚汁

因好喜歡食牛油果及三文魚,點了這款卷物
三文魚同牛油果味道非常夾,仲有cream cheese
最面脆卜卜蟹籽粒粒沙律醬增添口感,非常滋味

Chotto Maki (廈門街)
灣仔廈門街33號地舖
2024-04-11
2023-11-14 1569 瀏覽
之前跟同事來灣仔吃lunch 時發現原來大愛的Chotto Maki在廈門街原來有分店,所以這天來了買外賣!跟之前尖沙咀分店一樣,出餐快,即點即製,保證新鮮,而且用料很足,每次吃它都一定非常飽!每次來Chotto Maki 都必點的是我最愛的三文魚夏威夷魚生飯!三文魚加牛油果、海帶、枝豆、蟹柳絲等,配上他家特製有點像沙律醬但又好像有點不一樣的醬汁,一整個就是完美!畫龍點睛的部分是加了日本的醃酸黃蘿蔔,令整個poke bowl吃下去沒有那麼油膩,而且有一些芋頭脆片,加強口感不單調!同事還有一個搞笑的評價,因為點poke bowl所以他給了匙羹,但那匙羹很大一個,撈飯超級方便!同事則點了一份8件裝的Black Magma﹐是碎帶子加碎吞拿魚蓉,再加了一些黑芝麻醬。我覺得他家的醬料也挺特別的,平日吃日式卷物很少有這種黑芝麻醬之類的。試食了這個感覺也是挺有設計的,因為都是一些碎海鮮,所以吃下去口感比較綿軟,但又加了天婦羅碎,即時增加了口感! 最後再點了兩件帶子壽司跟同事share﹐ 又是太擔心點了太多食物非常飽的一天!大滿足!

5 分鐘 (外賣自取)
2024-04-27 0 瀏覽
呢度主打日式創意卷物, 可以堂食/外賣, 即叫即製, 佢地嘅卷物有分大卷(4件)同中卷(8件), 會配上唔同嘅特色醬汁, 超多選擇的~ 🥢Beef-Iyaki一共有4大件, 每一件都好有份量, 好足料!內餡有照燒牛肉、青瓜絲、腐皮、牛油果🥑、飛魚子、炸蒜, 再配搭自製醬同鰻魚汁。牛肉肉質軟腍, 有照燒汁嘅甜味, 表面嘅炸蒜令味道更香, 清爽嘅青瓜絲令成個卷物更加fresh~🥢Veggie Lover素食之選🌱 有紅菜頭、蘆筍、芒果🥭、青瓜🥒、紫蘇葉、炸蒜, 配自家製黑松露蛋黃醬。卷物色彩繽紛🌈, 食材清新開胃, 食落有好香嘅黑松露味, 口感豐富, 呢個組合好味😋🥢Westcoast 有碎吞拿魚、酸黃瓜、辣三文魚, 配上黑芝麻醬同炸蒜, 個味道好有層次, 唔使蘸芥末都好夠味!

🥢Beef-Iyaki

🥢Veggie Lover

🥢Westcoast
2024-04-27
2024-04-20 27 瀏覽
呢間位於灣仔嘅壽司店「Chotto Maki」 主打創意卷物、壽司、小食等等有好多選擇,買咗三款卷物外賣拎走✨7.Black Magma $68呢款有碎帶子、碎蔥吞拿魚蓉、天婦羅脆脆,黑芝麻醬,幾有創意,但食起上嚟又幾夾喎!蔥吞拿魚蓉好綿好滑🤤✨10.C-Dragon $68材料有炸鰻魚,炸蕃薯🍠同飛魚子,再加咗蛋黃醬同鰻魚汁,香口惹味✨16.Tempura Salmon $62炸三文魚外脆內嫩,搭配忌廉芝士🧀飛魚子,加埋個明太子醬同蛋黃醬,層次感豐富
有好多選擇,買咗三款卷物外賣拎走

✨7.Black Magma $68

✨10.C-Dragon $68

✨16.Tempura Salmon $62

2024-04-19 25 瀏覽
最近公司忙日日都要開OT🙈返到屋企攰到連飯都唔想煮!Lunch Time成日經過呢間鋪頭一直都想try try😋今晚收工外賣咗啲韓式飯卷返屋企🍣淥條菜同老公仔簡簡單單又一餐!營養豐富好味又健康💪🏻🥬No. 4 - Veggie Lover $58最近成日食煎炸野想食清啲,所以揀咁3呢款飯卷😋大大舊飯卷入面餡料好豐富!紅菜頭、蘆筍、芒果、青瓜、紫蘇葉、炸蒜配搭得好好味👍🏻再加上老闆自製醬同黑松露蛋黃醬😏有陣淡淡嘅黑松露味令到成個飯卷味道層次更上一層樓👏🏻🥑No.12 - California $65呢款飯卷雖然唔多材料🤔但係蟹柳、牛油果、飛魚子出奇地夾!老公仔最鐘意嘅就係呢款飯卷啦😂話佢飛魚子醬味道好突出仲食到停唔到口添!八大舊好快俾佢食左一大半🤭🐟No.14 - Double S $62我呢個三文魚控當然要嗌返個三文魚飯卷啦!🐟三文魚加上辣三文魚一樣咁飽滿🌶食落仲食到魚油香😌再加上碎帶子、辣蛋黃醬同黑白芝麻點綴!令到飯卷唔使點豉油都一樣咁惹味😋滿足到我三文魚控嘅胃口🥰除咗韓式飯卷之外仲有其他丼飯😋仲有刺身添!下次lunch介紹同事黎試下先!

🥬No. 4 - Veggie Lover $58

🥑No.12 - California $65

🐟No.14 - Double S $62

2024-04-18 13 瀏覽
*/今次去左灣仔Chotto Maki買外賣番去屋企食🤩🤩✨三文魚壽司🍣油甘魚壽司初頭以為佢唔係日本壽司餐廳,但餐牌見到,所以就叫一叫試試,點知原來都好新鮮,好有日本壽司餐廳水準👍🏻👍🏻👍🏻✨Beef Iyaki呢個人氣大卷真係不得了,啲牛肉份量多到淡淡都充滿牛肉味道,再配埋佢個自家醬汁,食落好惹味😋😋😋😋✨日式炸雞丼飯個炸雞炸得好入味,溫泉蛋係另上,即使係外賣拎返屋企食,食落都好入味🤭🤭而且份量好多,一個人食哂都好飽😂😂Chotto Maki (廈門街) (灣仔)灣仔廈門街33號地舖
今次去左灣仔Chotto Maki買外賣番去屋企食🤩🤩

✨三文魚壽司🍣油甘魚壽司

✨Beef Iyaki

✨日式炸雞丼飯

Chotto Maki (廈門街) (灣仔)
灣仔廈門街33號地舖
2024-04-16 14 瀏覽
經過喜帖街後面廈門街,原來都有幾間小店,見到間卷物款項都幾多。有人氣卷,經典款,同限定款卷物。今晚就買番去同屋企人試試Califnnia-經典中經典,簡簡單單,有蟹柳,牛油困及蟹籽。口感豐富,牛油果做到油脂感覺,再加上超多蟹籽口感瘋狂超開,蟹柳滿滿的,真心做得好好味,勁likeMango dynamite-面層有香甜芒果、有綠色飛魚籽襯托,中間有天婦羅蝦,外脆肉鮮甜,再有爽脆青瓜絲,整體食出每種感覺。Cali Salmon- 中間有三文魚,炸出後比較實肉,面層帶好多好多沙律蟹柳絲同黑芝麻,再加小小wasabi.包你食完一口接一口三走味道各有各好味,大人小朋友都勁鐘意。輕盈飽肚,價錢合理,必會再試,讚🥰
2024-04-12 14 瀏覽
平時成日想食壽司又怕食唔飽,食得多又怕肥🥹呢間係好好既選擇😋食得飽,減脂又健康,因為有牛油果😋仲要性價比好高,我食得好滿足😋我係買翻屋企同媽咪食,媽咪都大讚😋連個包裝盒都好靚,掛住食無影個盒😂除左細盒壽司,都可以訂大盒裝開Party‼️日式炸雞丼飯 $68,炸雞好脆肉嫩,加埋溫泉蛋撈飯好正😋三文魚,忌廉芝士,牛油果,飛魚子,蛋黃醬,鰻魚汁 $68,大滿足,我覺得減肥食好岩,又好味鰻魚,碎帶子,青瓜絲,乾海草 $58,唔會好膩,勁好味下次再試其他
平時成日想食壽司又怕食唔飽,食得多又怕肥🥹
除左細盒壽司,都可以訂大盒裝開Party‼️
日式炸雞丼飯 $68,炸雞好脆肉嫩,加埋溫泉蛋撈飯好正😋
鰻魚,碎帶子,青瓜絲,乾海草 $58,唔會好膩,勁好味
下次再試其他
2024-04-10 28 瀏覽
今日到灣仔廈門街33號地鋪Chotto Maki吃一頓午餐飯🥢🍽️,今日選了季節限定龍蝦火焰三文魚牛油果🥑芥末蛋黃醬彩色芝麻,三文魚吞拿魚夏威夷魚生飯,三文魚刺身。季節限定龍蝦火焰三文魚🐟🦞:燒過既三文魚散發出三文魚香味,配合蛋黃醬汁芥末令整體提昇了不少。龍蝦🦞肉質好。三文魚吞拿魚夏威夷魚生飯🐟🐠:配料牛油果🥑,海苔,毛豆🫛,酸菜都新鮮好味道。當然要提主角三文魚吞拿魚刺身,肉質爽口彈牙,魚肉新鮮肉汁鮮甜可口。三文魚刺身🐟:色香味俱全,色澤光澤。咬落去魚肉爽口彈牙,魚香十足。

2024-04-10
2024-03-20 131 瀏覽
店舖環境乾淨企理,主要是賣卷物及刺身,全部都是即叫即製,亦有不同特色飲品選擇富士山柚子梳打味道清爽,散發淡淡清新的柚子芳香可以自由選擇配料及醬汁,亦有配搭好的各種卷物Philadelphia 一份共有八件反捲壽司,每件都相當足料,賣相不俗,一個人食絕對夠飽。餡料方面有三文魚、牛油果及Cream cheese,面頭撒上大量嘅蟹籽同沙律醬,輕怡健康兼老少咸宜!Cali Salmon Roll友人選了另一款是熟物的sushi roll,中間有脆炸的三文魚,面頭鋪滿蟹柳絲和黑白芝麻,size 剛好一啖一舊整體配搭創新獨特,口感味道層次豐富,份量剛好作為打工仔午飯的好選擇!

富士山柚子梳打
味道清爽,散發淡淡清新的柚子芳香

可以自由選擇配料及醬汁,亦有配搭好的各種卷物

Philadelphia

Cali Salmon Roll

• Philadelphia
2024-03-17 95 瀏覽
每日晏晝諗食乜嘢,真係頭都大埋,間中都會諗起依間小店,d飯卷簡單好食,又夠靚,賞心悅目🥰🥰雖然舖頭入面都有啲座位,但每次都係拎走,返公司慢慢食環境其實都唔錯,乾淨企理如果覺得餐牌上面嘅選擇太悶,自行配搭又得,夠晒彈性California 簡單地有蟹柳、牛油果、蟹籽牛油果做到油脂感覺,加埋喺口入面瘋狂爆開嘅蟹籽,口感豐富,一啖一粒,懶人lunch😂😂同事揀嗰款賣相邪惡得多!啲醬汁同芝麻,令到個飯卷即刻好吸引😎😎 有三文魚蓉,又有厚切嘅三文魚係中間,啲餡仲好似多到要爆出嚟咁,難怪同事們都咁鍾意依間小店🤓🤓

雖然舖頭入面都有啲座位,但每次都係拎走,返公司慢慢食

環境其實都唔錯,乾淨企理

如果覺得餐牌上面嘅選擇太悶,自行配搭又得,夠晒彈性

California
簡單地有蟹柳、牛油果、蟹籽

最近工作繁忙,偶爾也要頭一口氣,吃點好東西來慰勞自己。趁著今天有中午有會議,特別去買壽司外帶回來。  ChottoMaki位於灣仔廈門街,地鐵站B2出口出發,不用五分鐘便到。雖說餐廳以外賣為主,但內裏仍有少量枱櫈堂食使用。這裏主要以卷物為主,除了預先配搭好的壽司卷,還可以選擇自由配搭。 VeggieLover(⭐⭐⭐⭐💢) 趁著今天是GreenMonday,特別叫了個素食之選。雖然只是蔬果,吃起來一點也不單調,紅菜頭,青瓜絲,芒果,蘆筍苗等等不同蔬菜,吃起來味道層次豐富,要特別一讚裏面包括了紫蘇葉,吃起來味道清香。 Westcoast(⭐⭐⭐⭐💢) 這款手卷碎吞拿魚,辣三文魚,黃瓜等等。上面舖滿了炸蒜,吃起來惹味。黃瓜吃起來爽口,配上吞拿魚蓉,吃起來質感豐富。 C-Dragon(⭐⭐⭐⭐💢) 包括了炸鰻魚,蕃薯,飛魚子等等。鰻魚吃起來肥美可口,配上炸蕃薯吃起來味道豐富。蛋黃醬巧妙地中和了油膩感覺。 總括而言,這間餐廳的手捲選擇十分多,而且味道不錯,價錢也不貴。下次再經過也會再來試一試。 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ChottoMaki 灣仔廈門街33號地舖  推介

ChottoMaki
VeggieLover(⭐⭐⭐⭐💢)

Westcoast(⭐⭐⭐⭐💢)

C-Dragon(⭐⭐⭐⭐💢)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ChottoMaki 灣仔廈門街33號地舖
 推介菜式:VeggieLover

👍🏻地點方便
👍🏻食物精緻
2024-03-16 54 瀏覽
近排放工經過店舖,看到門口的7:30後優惠,今晚忍不住要吃一餐了無論外賣定堂食都有8折,這個創意卷物都有十多款選擇,其實仲可以自創卷物,這家店的醬料好創新柚子蟹籽沙律,柚子是柚子醬,分開裝上,簡單的蟹柳蟹籽青瓜絲加上甜甜酸的柚子醬,好開胃606 Crunch 人氣大卷一客4件,有三文魚,甜蛋,蘆筍,沙律菜,面層灑上大量櫻花蝦,至於醬汁用左黑芝麻加蛋黄醬,一啖都食唔晒,材料真係好足,4件都夠飽Double S,創意中卷一客8件,有碎帶子,辣三文魚,三文魚,今次有黑白芝麻,辣蛋黃醬,每一件都唔馬虎,每啖都可以食到所有食材晚上7:30後8折真係好抵食,買一份中卷已經足夠

晚上7:30後8折真係好抵食,買一份中卷已經足夠
2024-03-12 31 瀏覽
灣仔有好多唔同類型嘅食肆,做完嘢經過Chotto Maki去買啲外賣返屋企做晚餐。Chick Chick $68 大飯卷揀咗 Chick Chick, 有4大件。呢個卷有多種口感,幾特別。大大嚿照燒雞咬落厚肉唔嚡,加埋牛油果同沙律菜味道香滑清新,食落仲有啲開胃嘅酸黃瓜,芋頭片同飛魚子就脆卜卜咁,配搭辣蛋黃醬同黑松露蛋黃醬少少辣少少惹味。Philadelphia Roll $75 另外想試多款飯卷,所以揀咗Philadelphia Roll中卷,有8件。三文魚同忌廉芝士好夾,兩種食材起到化學作用,仲食到有蛋黃醬、鰻魚汁,配埋牛油果同飛魚子多咗一份又滑又脆嘅滋味。 我仲試埋呢度嘅傳統壽司,叫咗帶子壽司 $33 同 三文魚壽司 $24,每款有兩件,用料都好新鮮。

Chick Chick $68

Philadelphia Roll $75

2024-03-12 31 瀏覽
今日唔係太肚餓 所以喺灣仔買咗個簡單卷物小食返屋企同老公食 雖然話係便食 但如果住得遠嘅話 呢度同樣可以堂食Beef-iyaki 有齊照燒牛肉/青瓜絲/腐皮/牛油果/飛魚子/炸蒜等材料 配上自製醬鰻魚汁 食落口感好豐富 味道亦唔錯C-Dragon 有炸鰻魚係面 壽司飯包住炸蕃薯 再有飛魚子/蛋黃醬同鰻魚汁 食落幾香口 我都幾鍾意明太子雞翼 雞翼外皮再包裹滿明太子雞肉 食落無骨啖啖肉 外皮又香脆另外呢度仲有啲刺身嘅卷物 不過我自己就鍾意食熟食 而呢度嘅熟食卷物味道都真係幾唔錯 壽司飯嘅珍珠米粒粒分明 而且醋飯嘅味道啱啱好