Cambo ขุนทอง (The ONE)

2019-01-11 572 瀏覽
因為太忙,好耐無寫食評了!今晚約了朋友去睇頒獎典禮,所以安排吓食咩先!原本諗住去飲茶食點心的,但訂唔到位就改食泰國菜,於是上 openrice 訂位。訂左4:15pm,餐廳座落於THE ONE,坐位設於店外和店內,商場人來人往,我哋都唔想坐在餐廳外的坐位,所以取位時問侍應有冇窗口位,她說暫時未有要等,等候期間我見窗口位有張4人枱未有客的,可能我哋得2人所以唔比得我哋,大約15分鐘後還未有動静,我又問吓侍應係咪還未有枱,過了片刻就帶我哋入坐剛才那張4人枱,但要6:00結帳,因有客人訂了位,現在才4㸃幾,時間尚早當然無問題啦。兩個人叫些小食再炒碟粉都應該夠吧!先來個串燒沙嗲牛肉和鷄肉,朋友話近期豬瘟問題,唔想食豬,所以就無叫豬肉。兩款肉質都稔唔鞋口,但沙嗲醬就稍為失色,香味和辣味都唔夠,所以令到串燒唔夠惹味和香口。串燒墨魚丸都算爽口的,由於醬汁是串燒的靈魂,卻因沙嗲醬味道稍遜色,墨魚丸只能是平平無奇的味道。泰式炒粉,朋友說是此店的名菜,於是就㸃來試吓,賣相普通,份量覺得有D少,蝦同粉似是各自分開炒再併在一起,唔夠熱辣辣,感覺有D唔夠鑊氣,味道一般,並非想像中咁出色。海南雞飯,因個炒粉份量少
因為太忙,好耐無寫食評了!

兩個人叫些小食再炒碟粉都應該夠吧!

串燒沙嗲牛肉、鷄肉

串燒墨魚丸

泰式炒粉

海南雞飯

海南雞飯,因個炒粉份量少唔夠飽,於是叫多個飯,個飯聞到有淡淡的椰香味,雞件幾滑,都尚算好味。

這個是套餐連餐湯的,但上菜時無比我哋,我哋就問係咪有個湯,侍應說是就行開了,我哋再問另一位侍應,她說:送完就無,我好忙唔得閒睇仲有無湯!
我哋再問另一位侍應,終於肯跟進有湯了,是碗蘿蔔湯,匆匆飲埋結帳。

今晚餐飯在尖沙咀區來說收費唔算太貴,可接受,但食物質素平平,服務質素需有待改善,不知是否舖租昂貴,餐廳將價就貨而影響質量。

其實我哋都幾鐘意食泰國菜,喜歡它的特色和風味,希望此店能提升食物質素,否則好難吸引我哋再來光顧㗎!
2018-12-29