Cambo ขุนทอง (The ONE)

【油尖旺區】【Cambo ขุนทอง】我同春哥喺尖沙咀搵嘢食,佢今次話想食啲具質素嘅外國菜,咁就嚟 The ONE 四樓試呢間叫「Cambo ขุนทอง」嘅泰國菜啦。我哋坐喺餐廳「外面」嘅位,即係近商場走廊嘅位置,好似置身泰國嘅露天茶座咁,幾有趣,當然呢度就有冷氣㗎啦,哈哈。我哋先試「泰式青咖哩軟殼蟹鍋(配法包)」,佢個泰式青咖哩好正,濃味而又唔會得鋪死辣。軟殼蟹炸得香脆又好肉,加埋馬鈴薯一流呀。跟住試「串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯」,幾串串燒各有特色,唔錯,而個泰式炒飯個味都幾特別,我哋都幾中意。咁樣當然唔夠喉,試埋「大蝦菠蘿焗飯」,真係成隻菠蘿好鬼大個咁裝啲炒飯,仲有菠蘿喺炒飯入面,而大蝦有三隻,都好味。嘢飲方面,春哥飲「咸檸七喜」,我飲「龍眼冰」,兩者都係各有特色嘅解渴良品。總括而言,呢間真係冇揀錯,係幾有質素嘅。。。(地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖)@cambo.theone#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #d

@cambo.theone

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #openrice #instagram #xiaohongshu #dianping #1am油尖旺區 #尖沙咀 #尖東 #Camboขุนทอง #Cambo #ขุนทอง #泰式青咖哩軟殼蟹鍋配法包 #串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯 #大蝦菠蘿焗飯 #咸檸七喜 #龍眼冰 #1am1362 #1ambackup

2024-04-17
2024-04-25 0 瀏覽
位於尖沙咀The one 4樓既泰國菜,好耐冇過黎食啦,餐廳坐位寬敞,菜單選擇多。🐓海南雞(半隻)HainanChicken $128份量都幾多,雞肉好嫩滑,雞皮都食落夠哂爽口,點埋醬汁食夠晒開胃🤤。🍤炸蝦餅4 Pcs $83新鮮即點即炸,啖啖蝦膠肉,食落咸咸地又好彈牙🤩。泰式炒貴刁(連餐湯) $78每次食泰菜我都必點嘅菜式,粉條幼細,口感煙韌。味道酸酸甜甜,有好多配料,包括:蝦仁🍤、雞蛋、芽菜、韮菜等。成碟粉都炒到夠晒入味,好滿足😌!再點杯三色冰,濃郁的椰子汁🥥,勁足料。

🐓海南雞(半隻)HainanChicken $128

🍤炸蝦餅4 Pcs $83
新鮮即點即炸,啖啖蝦膠肉,食落咸咸地又好彈牙🤩。

泰式炒貴刁(連餐湯) $78

再點杯三色冰,濃郁的椰子汁🥥,勁足料。
2024-04-25 0 瀏覽
睇完戲方便順路,見副喱間泰國菜又幾多人,等咗一陣位肚餓就試下。叫咗個咖喱炸軟殼蟹配法包🥖,喱個上菜模式又幾細心,一路煲住個搞咖喱,喺佢滾嘅時候就可以落法包,咁個包就可以更加索到啲汁。仲有叫咗個生菜包,份量都幾多,每一片生菜都大大啖肉包落去都食唔哂啲肉碎。最後叫咗個椰青海鮮飯,叫喱個飯主要喺因為有啲想食甜品,但又未食飽嘅感覺。所以叫咗喱個椰汁甜底嘅飯似甜品,開頭有啲覺得佢好似玩具,因為個椰漿喺好濃郁個隻,如果想搵樣嘢打卡都好推介叫嚟影下相。

• 泰式青咖喱軟殼蟹鍋
  • 生菜包
今日同大家介紹嘅呢一間餐廳位於尖沙咀The One,餐廳嘅裝修俾人一種乾淨企理嘅感覺,位置寬敞,而且價錢實惠。去骨海南雞(半隻)餐廳嘅招牌菜一定係呢一個去骨海南雞,雞肉嫩滑之餘,本身已經去埋骨啱晒啲懶人,另外亦有開胃嘅甜酸醬同埋甜豉油。豬頸肉濕炒河濕炒河嘅份量適中,河粉炒得唔錯,唔會太乾身或者濕度太腍身,豬頸肉都幾入味。串燒沙爹配泰式炒飯串燒本身已經好入味,加埋沙嗲醬令到味道更濃郁。📍Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖

去骨海南雞(半隻)

豬頸肉濕炒河

串燒沙爹配泰式炒飯
串燒本身已經好入味,加埋沙嗲醬令到味道更濃郁。

📍Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖
2024-04-24 0 瀏覽
呢間泰國菜餐廳位於 The One,環境舒服木系裝修,食物有品質。🔹️青咖喱軟殼蟹鍋配法包🦀🥖 ❗️特價$118❗️青咖喱微辣啱啱好,用鍋暖著咖喱,唔會攤凍,軟殼蟹好香脆,法包好飽肚,而且好吸咖哩!夠惹味!🔹️菠蘿焗飯🍍 $118好大份量!超級足料!炒飯入面用左菠蘿粒、粟米、青豆、紅蘿蔔粒等等,炒到粒粒分明,上面有大蝦、腰果、極大量肉鬆!好好食!🔹️香芒糯米飯🥭 $66有紫糯米和白糯米,煙韌有咬口,芒果超級新甜,再淋上椰漿,無得輸。

🔹️青咖喱軟殼蟹鍋配法包🦀🥖 ❗️特價$118❗️

菠蘿焗飯
香芒糯米飯
  • 泰式青咖喱軟殼蟹鍋
2024-04-24 0 瀏覽
被某某長期的熏陶下,現在偶爾也會想吃泰國菜🙈今晚在ᴛʜᴇ ᴏɴᴇ找餐廳醫肚,經過這間就直接坐下了😂一個人吃泰國菜也是頭一回🤭為了吃也變社牛了~鳳爪爽脆Q彈~無骨的可以一口一隻直接吃🌟醬汁酸酸微辣,清爽又開胃~很適合作為頭盤小食♥️魷魚Q彈有嚼頭🌟香料味濃郁飄香~別看一份只有兩串,其實一串有6-7條魷魚鬚♥️蘸點泰式酸辣醬,酸甜微辣,不易膩👍🏻青咖喱用煲仔形式上菜,邊煮邊吃,有加香草在其中,愈吃愈香♥️軟殼蟹的部份值得稱讚,用碗另上而不是泡在咖喱中,讓軟殼蟹可以保持原有的酥脆🌟吃的時候蘸上咖喱,又脆又香🌟好吃👍🏻好大一條法包🙈幸好沒加點白飯,不然一定吃不完~法包吸飽青咖喱,很香很香🌟

素式酸辣鳳爪

串燒魷魚

泰式青咖喱軟殼蟹鍋

2024-04-21
素式酸辣鳳爪
串燒魷魚
泰式青咖喱軟殼蟹鍋
  • 泰式青咖哩軟殼蟹鍋(配法包)
2024-04-21 102 瀏覽
今日同事想食泰國菜,我就話去TheOne成日都滿座既呢間金寶Cambo試下,同事們都覺得唔錯我地叫左兩個Lunch set泰式豬手豬髀飯 $80呢個份量夠哂多,豬髀夠哂入味,個皮炆得好林,仲有隻蛋配埋,十分唔錯串燒沙嗲(雞、牛、豬)配泰式炒飯串燒好入味,剛燒起熱辣辣,配埋個醬汁好match仲叫左泰式去骨海南雞 半隻 $128呢隻海南雞好大隻,冇骨啖啖肉,d醬配埋都好好,夠哂雞味叫埋兩杯特飲咸檸七都係加8蚊咋,消暑之選

我地叫左兩個Lunch set
泰式豬手豬髀飯 $80
串燒沙嗲(雞、牛、豬)配泰式炒飯
串燒好入味,剛燒起熱辣辣,配埋個醬汁好match
仲叫左泰式去骨海南雞 半隻 $128
呢隻海南雞好大隻,冇骨啖啖肉,d醬配埋都好好,夠哂雞味
叫埋兩杯特飲咸檸七都係加8蚊咋,消暑之選
2024-04-20 68 瀏覽
喺尖沙咀行完科學館,就週圍搵下有咩食。行下行下就出返彌敦道去咗the one。而家天氣咁熱梗係入去涼下冷氣。上到去本身個商場都好似冇乜人流,以為都死死地。點知見到有一間餐廳叫cambo排曬隊wow。望一望完來係間泰國菜排隊都唔係排咗好耐十零分鐘就入咗去。叫咗個青咖哩軟殼蟹,生菜包肉同埋椰汁焗飯青咖哩軟殼蟹份量唔算太多,最驚喜佢竟然係有一個煲熱住,底下有蠟燭咁上。佢青咖哩汁唔錯,辣到適中,超級惹味生菜包就正常發揮,冇咩特別都唔錯。個椰汁焗飯質地有啲似芒果焗飯啲飯,嗰個椰汁好鮮甜,上面估唔到加咗好多海鮮,有蝦有八爪魚有蜆肉。非常飽肚,可以當埋甜品食。

生菜包就正常發揮,冇咩特別都唔錯。

泰式青咖哩軟殼蟹
生菜包
椰汁焗飯
泰式青咖哩軟殼蟹
生菜包
椰汁焗飯
2024-04-20 52 瀏覽
咖哩牛腩煲lunch set 牛腩煲上檯嘅時候會有埋個爐仔熱住個煲,幾時食都熱辣辣~原本以為lunch set咧個價錢應該唔會好多牛腩,估唔到都幾多,而且都幾大舊!個青咖哩好香,攞嚟撈飯就啱啱好!大蝦菠蘿焗飯lunch set 一上檯已經好吸引,大蝦肉質彈牙,啲飯唔會好油,而且味道適中。撈埋肉鬆同菠蘿一齊食,鹹鹹哋加埋酸甜,好正!!生菜包(豬肉) 自從之前試過一次生菜包真係返唔到轉頭,見親必叫!豬肉碎鹹中帶少少醋酸真係好正,可惜我食唔到太辣,所以要一邊食一邊飲嘢🤣🤣 但係又辣又酸嘅豬肉碎加埋咁爽口嘅生菜真係好惹味好開胃~泰式酸辣豬頸肉 豬頸肉又係好食之一,大舊之餘食落爽脆彈牙,加埋酸辣嘅汁,作為前菜真係唔錯😋近排食嘅幾間泰式餐廳都幾高質,咧間餐廳喺尖沙咀The One入面,可以咧個價錢食到咁豐富嘅lunch都算抵食啦~
咖哩牛腩煲lunch set

大蝦菠蘿焗飯lunch set

生菜包(豬肉)

泰式酸辣豬頸肉

2024-04-18 42 瀏覽
天氣悶熱冇乜胃口,最好梗係食惹味啲嘅食品,黎開尖沙咀想坐得舒服啲食泰菜一定諗起金寶屹立The One好耐嘅CamboCambo開業多年我哋都嚟幫襯過好多次,所以對佢啲食物嘅質素都好有信心👆🏻今次同朋友嚟試咗以下食品:🥢咖哩炸軟殼蟹配法包🥖- 呢個係佢哋其中一個招牌菜,青咖喱煮得好濃郁,入邊有好多蔬菜🥬配合炸得熱辣辣嘅軟殼蟹,yummy!而佢嘅法包我哋都非常欣賞,因為係質素高,配咖喱汁一流❤️🥢串燒沙爹配泰式炒飯- 泰國菜必叫嘅串燒,呢度嘅質素做得一如以往咁高。佢有齊豬牛雞各一,而旁邊嘅沙嗲炒飯炒得好乾身,食得出係用心出品🥢豬頸肉濕炒河-呢個雖然係濕河,但食得出個河粉底都炒得好有火候,面頭嘅蔬菜份量亦好多👍🏻🥢香芒糯米飯- 食泰國菜必叫嘅甜品一定係芒果糯米飯🍚佢哋好用心拼盤,芒果好香甜,而糯米飯係紫糯米白糯米各一,好甜好滿足😌

• 香芒糯米飯
  • 泰式青咖哩軟殼蟹鍋(配法包)
2024-04-15 53 瀏覽
⭐️青咖哩牛腩鍋(配白飯)青咖喱個汁好惹味,超好送飯,仲加左份薄餅點咖喱,一流!牛腩夠淋身又入味,鍋有唔少瓜類,煲到淋曬,好好食~.⭐️豬手豬髀鍋豬手骨膠原滿滿~ 豬髀好厚肉,個汁唔會太鹹,不錯.⭐️泰式炒粉炒粉乾濕適中,原隻蝦肉幾新鮮,食到好飽都仲會想食埋個炒粉.⭐️熱奶茶跟餐免費☺️.⭐️三色冰跟餐加$8就可以轉特飲,好抵👍🏻👍🏻 椰汁底,椰香味足夠!唔會太稀~
⭐️青咖哩牛腩鍋(配白飯)
⭐️豬手豬髀鍋
豬手骨膠原滿滿~ 豬髀好厚肉,個汁唔會太鹹,不錯
⭐️泰式炒粉
炒粉乾濕適中,原隻蝦肉幾新鮮,食到好飽都仲會想食埋個炒粉
⭐️熱奶茶
跟餐免費☺️
⭐️三色冰
2024-04-15 78 瀏覽
呢一間餐廳我一直都好鍾意🤩,今日嚟到附近就決定再嚟呢度食返個晚餐啦🥳大蝦菠蘿飯 $118呢一個幾乎係我嘅必點菜式之一😐,賣相好精緻,飯都炒得好香口😎,配上各種海鮮味道好豐富🔥蒜茸通菜 $74蒜茸味道超級香🤪,而且通菜仲保持得好爽口,又健康又惹味🤣咖喱軟殼蟹 $118第一次點呢個菜式超級又驚喜😛,已經成為我最鍾意嘅菜式之一,首先咖喱味道好香濃😝,辣度唔算太辣好啱我胃口,而且軟殼蟹好香脆🤤,而裡面嘅肉啱啱好❤️,再配埋個法包,點浸落d咖喱汁到食一流🌟

大蝦菠蘿飯 $118

蒜茸通菜 $74
蒜茸味道超級香🤪,而且通菜仲保持得好爽口,又健康又惹味🤣

咖喱軟殼蟹 $118
【尖沙咀•Cambo ขุนทอง】@ππππππππππππππππππππππππππππππ尖沙咀the one超人氣泰國菜lunch泰式鴨肉湯粉泰式青咖哩牛腩鍋配白飯及餐湯泰式酸辣原隻元貝鍋椰汁冰 泰式鴨肉湯粉優質的鴨肉與精心熬製的湯底相結合,創造出無與倫比的風味。鴨肉的鮮嫩恰到好處,肉質鬆軟,伴隨著湯底那微辣而帶點香草的香氣,令人一次又一次地回味。粉條柔軟而保有彈性,成為承載這肉與湯香的完美載體。整體來說,這道泰式鴨肉湯粉無疑滿足了尋求豐富口味和質感的食客。泰式青咖哩牛腩鍋配白飯及餐湯青咖哩的熱烈與香甜,在口中綻開如同煙火,讓人為之動容。牛腩則是軟嫩得可以在舌尖上崩潰,與那些豐富的咖哩醬汁完美融合在一起。佐以潔白的米飯,將這熱辣的滋味一次又一次地中和、擴散,形成一種平衡,而每一口伴隨著餐湯的清新,都讓人願意為這道菜停下匆忙的腳步,細細品嘗。泰式酸辣原隻元貝鍋泰式酸辣原隻元貝鍋則是一道令人驚艷的海鮮之選。新鮮的元貝在酸辣湯中煮至完美程度,肉質爽滑,鮮味十足。湯頭的酸辣恰到好處,既能激發元貝的鮮甜,又不會掩蓋其獨有的海洋風味。這道料理的魅力在於其原始且純粹的味道。椰汁冰這是泰國風味
【尖沙咀•Cambo ขุนทอง】@

泰式鴨肉湯粉

泰式青咖哩牛腩鍋配白飯及餐湯

泰式酸辣原隻元貝鍋

椰汁冰
這是泰國風味的完美總結。這道甜品滑嫩可口,淡淡的椰香在口中緩緩飄散,甜而不膩,別有一番風味。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 350
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #Cambo ขุนทอง #web3尖沙咀
Cambo ขุนทอง (The ONE)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖
2024-04-11 119 瀏覽
大蝦菠蘿焗飯 $96菠蘿炒飯份量十足🍍粗略估計有兩碗飯🍚用左粟米、青豆、紅蘿蔔粒、菠蘿粒炒成炒飯炒得粒粒分明👏🏻面頭仲有勁多肉鬆撈埋炒飯一齊食好惹味😽三隻已經剝榖既大蝦🍤啖啖肉泰式豬頸肉濕炒河 $78河粉炒到有鑊氣🍝就算芡汁好多都冇蓋過河粉既鑊氣味豬頸肉好足料🐷豬扒咁大塊肉質鮮嫩👍🏻香茅味突出仲有大量青菜、蘑菇、紅蘿蔔🥕🥬🍄營養均衡泰式炒貴刁 $78調味唔錯酸甜適中🍋🍯茄汁加左分🥫金邊粉保留到韌勁令麵質有咬口🍜配料有三隻蝦、蛋、豆干、芽菜蝦肉爽彈🦐各種配料增加口感層次香芒糯米飯 $66雙色糯米飯💘紫糯米有咬口白糯米軟糯煙韌芒果新鮮多汁🥭同淋上味道鹹甜既椰漿糯米飯好夾✅
大蝦菠蘿焗飯 $96
菠蘿炒飯份量十足🍍
粗略估計有兩碗飯🍚
用左粟米、青豆、紅蘿蔔粒、菠蘿粒炒成
炒飯炒得粒粒分明👏🏻

豬頸肉好足料🐷
豬扒咁大塊
肉質鮮嫩👍🏻
香茅味突出
仲有大量青菜、蘑菇、紅蘿蔔🥕🥬🍄
營養均衡

泰式炒貴刁 $78
調味唔錯
酸甜適中🍋🍯
茄汁加左分🥫
金邊粉保留到韌勁
令麵質有咬口🍜
配料有三隻蝦、蛋、豆干、芽菜
蝦肉爽彈🦐

白糯米軟糯煙韌
芒果新鮮多汁🥭
同淋上味道鹹甜既椰漿糯米飯好夾✅

2024-03-29 333 瀏覽
好巧妙嘅設計,落地大鏡令空間感更寬闊!👉🏻泰式青咖喱軟殼蟹鍋(配法包)$118好香嘅青咖喱,濃郁,鍋內仲有茄子同翠玉瓜!軟殼蟹大大件,外脆內軟!配有長長嘅法包!👉🏻泰式炸蝦餅 $83共四件,炸得剛剛好!外層酥脆金黃,啖啖蝦肉,配甜酸醬一流!👉🏻泰式豬手豬脾飯 $80Lunch set連餐廳,肉質軟淋,底下仲有菜。送餐湯,清清地幾好!👉🏻椰汁紅豆冰 (+$8)融合椰汁同紅豆,甜甜的!👉🏻青檸七喜 $29唔要梳打可轉七喜,夠哂清爽!
好巧妙嘅設計,落地大鏡令空間感更寬闊!

👉🏻泰式青咖喱軟殼蟹鍋(配法包)$118

👉🏻泰式炸蝦餅 $83
共四件,炸得剛剛好!外層酥脆金黃,啖啖蝦肉,配甜酸醬一流!

👉🏻泰式豬手豬脾飯 $80

👉🏻椰汁紅豆冰 (+$8)
融合椰汁同紅豆,甜甜的!

👉🏻青檸七喜 $29
唔要梳打可轉七喜,夠哂清爽!