同朋友一齊嚟咗呢個商場🏬呢間新加坡🇸🇬餐廳🥢🍴開餐🤣$78「娘惹蘿蔔糕 Nyonya Style Fried Turnip Cake」:材料有 蘿蔔糕、雞蛋、蒜茸、叄巴醬,係我喜歡嘅其中一款娘惹菜(Peranakan cuisine or Nyonya cuisine)😋;加 叄巴醬 炒 特別惹味😋$78「馬來囉惹沙律 Malaysian Style Rojak」:材料有 沙葛、青瓜、通菜、菠蘿、油條😋;Rojak 一般認為源自印尼🇮🇩,當然喺新加坡🇸🇬同馬來西亞🇲🇾都非常流行👍,不同地方/不同餐廳 又會用不同用料😋;呢度嘅 Rojak 整體味道甜甜哋,連通菜都甜甜哋,幾得意😊$78「怡保芽菜Ipoh Beansprout」:怡保芽菜每一條都肥嘟嘟短短哋脹卜卜,水份好充足,咬起嚟清甜爽口,店長話真係由怡保出產👍;加上 秘製生抽同麻油輕輕炒過,簡單好食😋$140「黑松露香煎鮑魚 Pan Fried Abalone with Black Truffle Sauce」:鮑魚切成小粒 bite-size,易入口🤩;每一粒鮑魚都沾咗啲黑松露,仲因為加咗牛油煎🧈,所以好香口,鮑魚肉質結實、鮮味😋
同朋友一齊嚟咗呢個商場🏬呢間新加坡🇸🇬餐廳🥢🍴開餐🤣