🌕🌕🌕🌗🌑🍽正斗鮮蝦雲吞麵 (大) ($60)😋全碗有淡淡嘅鹼水味,唔過火😋大地魚嘅湯底好清甜,有少少蔥白段,真係會一羹接一羹咁飲😋雲吞係一口偏細嘅size,皮超薄但無爛🙂入面包左爽口嘅蝦同少少肉,可惜蝦味唔算重😋幼麵仍然爽口,煮得岩岩好🍽加料皮蛋及第粥($78)😋內有一粒肉丸,兩舊類似生腸,兩/三舊豬潤,兩舊豬肚,仲有舊爽口嘅唔知咩🙈🙂肉丸同雲吞嗰餡一樣size,迷你但係肉為主,無特登落粉😋生腸爽脆,甜,完全無腥味🙁豬肚偏薄身,唔係太食到味🙂豬潤無渣,但中間有少少筋,算處理得幾好😋餐廳對食材應該相當有信心,所有內臟都無醃過,食翻原味😐可惜無調味令佢地差唔多味,第一啖比清甜驚喜左,之後就無咩特別,有啲失色🙁最差可以話係皮蛋‼️煲粥都唔期待溏心皮蛋,但蛋白偏韌而蛋黃無香味,完全食唔到皮蛋應有嘅味道😋粥底驚艷,係綿到唔會見到米,裡面有兩段西芹😋呢碗食唔到米香,但保存左咁多材料嘅鮮甜🍽蟹子棉花雞($50)😋蟹子份量合理,增添左口感,雞都蒸得滑🙁三舊雞都有骨,而且其中一舊嘅骨位比較刁鑽,食落都幾麻煩😋四塊魚肚都炆得腍,入味,好食‼️呢個價錢我預期唔使自己吮骨咁辛苦👌🏻茶錢$3,唔算濃嘅普洱茶(?)
🌕🌕🌕🌗🌑
🍽正斗鮮蝦雲吞麵 (大) ($60)
😋全碗有淡淡嘅鹼水味,唔過火
😋大地魚嘅湯底好清甜,有少少蔥白段,真係會一羹接一羹咁飲
😋雲吞係一口偏細嘅size,皮超薄但無爛
🙂入面包左爽口嘅蝦同少少肉,可惜蝦味唔算重
😋幼麵仍然爽口,煮得岩岩好
正斗鮮蝦雲吞麵

🍽加料皮蛋及第粥($78)
🙂肉丸同雲吞嗰餡一樣size,迷你但係肉為主,無特登落粉
😋生腸爽脆,甜,完全無腥味
🙁豬肚偏薄身,唔係太食到味
🙂豬潤無渣,但中間有少少筋,算處理得幾好
😋餐廳對食材應該相當有信心,所有內臟都無醃過,食翻原味

😋粥底驚艷,係綿到唔會見到米,裡面有兩段西芹
😋呢碗食唔到米香,但保存左咁多材料嘅鮮甜

加料皮蛋及第粥

🍽蟹子棉花雞($50)
😋蟹子份量合理,增添左口感,雞都蒸得滑
🙁三舊雞都有骨,而且其中一舊嘅骨位比較刁鑽,食落都幾麻煩
😋四塊魚肚都炆得腍,入味,好食
‼️呢個價錢我預期唔使自己吮骨咁辛苦
蟹子棉花雞

👌🏻茶錢$3,唔算濃嘅普洱茶(?),夠熱,不過不失
🙌🏻碗上有少少污漬,不過職員都肯即時換碗
‼️最後埋單比現金,侍應「唔記得」找錢,雖然係一蚊幾毫,你找過黎我都未必拎,但自動跳左呢步好似唔係幾好

🙌🏻餐廳宜家有做二人同四人Set,二人先$249:
兩碗雲吞麵、叉燒酥、三款炒粉麵選一(有乾炒牛河)、炸兩腸粉(仲有一兩款腸粉揀),同送甜品紅豆沙或芝麻糊,應該幾抵食
正斗鮮蝦雲吞麵