餐廳: Cuisine Culture
資訊:

2023-02-06 118 瀏覽
以前成日覺得中環冇咩中價西餐食,直到搵到呢間餐廳,就令我改觀😗😗😗我哋六個朋友一早已經係OpenRice book咗位,因為OpenRice book位有七五折,所以記得要book🤓🤓因為我哋一早諗住食乳豬,所以打電話去預訂,店員同我哋講乳豬係冇七五折嘅,如果想食嘅話就要留意番。我哋叫咗六樣嘢,落單嘅時候店員,同我哋講話有一部份嘅紅酒白酒係買一送一,所以我哋就order咗一紅一白。龍蝦湯 - 味道濃,亦都creamy,唔錯。法國焗蝸牛 - 未上碟之前,店員會每人提供一份食蝸牛既用具。一碟有七隻,牛油味非常香濃,又鮮味,推介!帶子檸檬汁意粉 - 帶子配上檸檬汁,令到成件事好fresh,帶子煎到半熟,個芯仲有刺身嘅質地,令到帶子好滑好香,應該係用刺身級既帶子先做到呢個效果。意粉有Al dente 口感,唔錯!😋😋乳豬釀煙燻肉腸 - 第一個感覺就係覺得個皮好脆好薄,同平時食嘅中式乳豬嘅皮係唔一樣,而裏面就係啖啖肉,感覺好似食緊啲高級腸仔咁😂好香香草味,相信係大部份人都會啱食,不過就唔算好特別。檸檬黑毛豬豚肉 - 啲豬肉好淋冇渣,細食下覺得有微微嘅黑毛豬味,加上調味好特別,蜜糖加檸檬好似有少少

龍蝦湯 - 味道濃,亦都creamy,唔錯。

檸檬黑毛豬豚肉 - 啲豬肉好淋冇渣,細食下覺得有微微嘅黑毛豬味,加上調味好特別,蜜糖加檸檬好似有少少又甜又酸嘅感覺,帶起肉香,配菜嘅薯仔都好好食

澳洲和牛 - 其實好食嘅牛扒都唔需要多講,亦都唔需要複雜嘅煮法。我地叫左medium,有牛味,唔韌,可以一試!

最後仲叫咗甜品,可以要求店員寫字,正常發揮😎

六個人食六道菜應該唔係好夠,不過我哋都係飲下酒傾偈多,所以都OK。以中環法國菜來講真係算好平,有機會嘅話都會想再嚟食👍🏻

龍蝦湯
日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉