餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2022-12-26 105 瀏覽
印尼🇮🇩餐唔係第一次食,但平安夜食印尼🇮🇩餐就真係等一次😆😆嚟到銅鑼灣嘅糖街,有好幾間印尼舖,門口佢地都攞賣唔少印尼小食,好似班蘭蛋糕、蛇果、調味香料⋯⋯入面就是餐廳。班蘭葉印尼餐廳細細間,所以今晚平安夜都係預咗要等位,在餐廳外我們等待期間,我們都睇緊Menu,寫好要食咩落張紙仔到入去就比餐廳。同時段食飯,見餐廳顧客乜都有,有一家大細、有印尼姐姐、有年輕情侶、有父子檔,客路真闊🙈講番今晚食的食物,我點左之前在印尼食過既美食,好似粉皮、椰漿飯、串燒、沙冰等比較一下。班蘭雞花膠湯粉皮花膠雞湯竟然似廣東的湯味道,這是叫的三個中最清淡的,雞似海南雞用的雞,嫩滑多肉。咸魷魚椰漿飯 ,魷魚仔量多,椰漿飯一粒粒,淡淡椰香。雞沙嗲有六串,好香的燒烤味,似街頭即叫即燒的雞肉串。牛油果沙冰岩哂解辣,好似都有叫,椰漿飯的魚乾仔唔少野的辣。桂皮箭葉橙蜜較甜,似一般東南亞的飲品,對於我黎講算偏甜。原本仲諗住想叫兩件斑蘭雪芳蛋糕$20,點知今日時間都太晏,賣光了😂 無計啦,留番下次再食。佢地話明堂食 90分鐘,因為我們入去都尾浸水,所以基本都無限時,的確食完都唔好意思等太耐先交枱,人地都要做生意。另外,餐廳如果大

班蘭雞花膠湯粉皮

咸魷魚椰漿飯 ,魷魚仔量多,椰漿飯一粒粒,淡淡椰香。
咸魷魚椰漿飯

雞沙嗲有六串,好香的燒烤味,似街頭即叫即燒的雞肉串。
雞沙嗲六串

牛油果沙冰岩哂解辣,好似都有叫,椰漿飯的魚乾仔唔少野的辣。
牛油果沙冰

桂皮箭葉橙蜜較甜,似一般東南亞的飲品,對於我黎講算偏甜。
桂皮箭葉橙蜜

另外,餐廳如果大間d就可以做多D生意,顧客都不用等候太久。
2022-12-24
班蘭雞花膠湯粉皮