台灣人嘅老闆,將最地道嘅寶島風味帶過嚟香港,所以好多食材都係由台灣直接入口,甚至乎喺門面亦都可以買到好多由台灣直接入口嘅食品㗎🔮紅燒牛肉牛筋麵每次來到我都會必點呢一個紅燒牛肉牛筋麵,先是湯底濃而不膩,富有肉香,上面有台式醃酸菜,試整個湯底更加開胃,食麵前真的要先飲幾啖湯啊!而厚切牛𦟌,以紅燒炆煮足火候,入口即化非常軟腍,又富有膠質,而牛筋軟熟得來又富有彈性,兩者都非常入味啊!更喜歡的是那個台灣麵條,即使放在湯裏面好耐都唔會浸到好淋,入口煙靭又掛湯,果然是餐廳的招牌菜之一🔮麻辣肉燥拌麵台式秘製麻辣肉燥, 香味濃郁,鮮鹹而帶甜,上面鋪大量的青瓜絲,肉燥醬麵和青瓜絲拌勻之後,那種後勁的麻辣,更加惹味,而且每啖都有麵和青瓜絲,又煙韌又爽脆的,絕對係雙重口感🔮家傳鹽酥肉用梅頭肉來切條,再用已調味的粉漿來炸,入口十分香脆,而且炸的火喉剛剛好,入口肉質非常軟熟,更加有豐富的肉汁,上菜前再灑上台式椒鹽粉,真的跟在台灣當地食的味道是一樣的🔮台式炸大腸份量絕對比我想像中多啊,絕對不要想它是不是邪惡,好食就可以啦,入口非常酥脆,外脆內軟,而且一啲酥味都冇,點少少台式甜辣醬,更加惹味🔮冬瓜茶加仙草每次食台灣菜

🔮紅燒牛肉牛筋麵

🔮麻辣肉燥拌麵

🔮家傳鹽酥肉

🔮台式炸大腸

🔮冬瓜茶加仙草
每次食台灣菜,我都好鍾意飲冬瓜茶,想再下下火嘅話,可以好似我咁加仙草,微甜得來又有藉口
  • 台式炸大腸
  • 紅燒牛肉牛筋麵