因為睇鼎爺介紹過呢間「水記」大排檔,所以一直都想試吓。其實睇完節目後,我都有到過中環幾次,可是,有些時候去到人太多啦,根本不想排。又有試過一次1點幾去到,職員同我講「咩都賣晒」啦!佢哋仲已經洗乾淨晒所有野!真係好誇張!中午時分,咩食材都賣光了!終於,今日早了到中環,不過都11:45去到水記。應該剛坐滿了人,而前面排隊人數大約15人左右。我和友人便覺得都可以等下,應該不會等太耐吧!我們不用30分鐘,都唔等到有位。分別點了一碗「牛腩雲吞河」,「牛雜麵」,「炸魚皮」,「炸雲吞」。#牛腩都算「林」身,但牛味又不算好重!湯底都香,都好味,但不算是濃味個種,不過我自己喜歡💕。河粉正常。雲吞真係一般,沒蝦。肉都香,但絕對不是爽滑雲吞。我下次不會再點雲吞。#炸雲吞第一塊都還好,食到其他時,皮已開始「林」,不太脆,有少少油。但開始食時,都可以😌。#炸魚皮是很好食😋!推薦!沒想到,連魚皮魚骨都炸都很香脆,很厲害👍🏻!好食!#牛雜麵,友人話ok! 牛肚都好林,牛腸(大小)都好軟身,好容易入口,好好食,沒有牛羶味。牛雜麵是不錯,都好新鮮!

#炸魚皮是很好食😋!推薦!
沒想到,連魚皮魚骨都炸都很香脆,很厲害👍🏻!好食!