2022-06-22 165 瀏覽
去開荃灣見倒Espresso Alchemy好多人幫趁,之前都食過尖咀分店,唔洗加一計落都唔貴,所以又黎幫趁。荃灣店同尖咀店店面其實差唔多大,不過荃灣店有落地大玻璃,感覺更加relax。蛋糕有三款味道。平時嘅Lunch Set Menu只係星期一至五有供應,佢另外有一個係周末同假期嘅All Day Menu,價錢其實差唔多,不過就冇左飲品優惠。Flat White($43/Large) - 第一次飲Flat White,飲落有啲似Latte,不過佢奶味冇咁重,所以咖啡味會香少少,口感亦滑啲。火雞胸番茄三文治配希臘乳酪醬($79) - 三文治超大份,入面除左火雞胸,蔬菜量仲比平時嘅三文治/漢堡多好多,菜款都有幾款,感覺好健康。三文治有輕烤過,火雞胸好嫩腍,口感同平時鴨胸差唔多,帶少少鹹味,加埋微酸嘅希臘乳酪醬,令整體唔會好乾咁。蟹肉味噌扁意粉($119) - 扁意粉唔會太厚,上面有好多蟹肉同雜菌,味噌醬creamy得黎冇忌廉咁膩。香蕉蛋糕($30) - 蛋糕好軟熟唔會太乾或者太甜,好香香蕉味,中間仲夾雜左少少香蕉肉,都幾好食。總結,野食唔錯份量都好足,唔洗加一感覺抵好多,不過因為都幾多人

蛋糕有三款味道。

Flat White
香蕉蛋糕
總結,野食唔錯份量都好足,唔洗加一感覺抵好多,不過因為都幾多人幫趁,所以預左唔可以坐得太耐。
Flat White
香蕉蛋糕