每日收工都會經過上水, 突然心血來潮想在這區搵野食, 所以跟友人在上水廣場與上水匯之間徘徊了好幾次最後決定食這間自家製品牌的中菜館。原因是餐廳門面光猛面積夠大座位與座位之間好闊落, 加上食物款式多又夠創新當中分別有傳統籠仔蒸飯、 燉湯、炒粉麵飯、炒小菜, 茶餐等。👨🏻‍🍳餐廳師傅來頭真強勁, 原來他曾在日本東京富麗華任職多年, 專為高管達人和明星服務, 來港後亦在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管, 經驗相當豐富👍🏻一於點多幾樣野食睇下係咪真甘好食先😏。以下是跟友人點選的菜式:🍅鮮茄雞扒焗飯熱騰騰的焗飯遞上時味好香噴噴, 微濃的芝士溶了分佈在焗飯的面上完全能夠做到拉絲的效果, 酸酸甜甜的蕃茄菠蘿有開胃解膩的作用, 但略嫌焗飯炒底唔夠多蛋和飯質“林”了少少, 但整體不錯。雞扒Size適中肉質嫩滑配上芝士味道不錯可以一試。🐟豉汁蒸班頭腩這個本人建議真係要配白飯, 因為豉汁配飯真係無得輸😋這道菜好有住家飯的感覺, 味道跟蒸鱔相似。魚味道鮮甜又唔腥份量都算多。班頭腩魚骨比較大條, 細骨較少所以容易吐骨唔怕啃骨😬。🍑蜜桃京都骨這道菜份量好足, 豬扒肉質都算“林”身😬味道酸酸甜甜相當開胃所以同

以下是跟友人點選的菜式:

🍅鮮茄雞扒焗飯

🐟豉汁蒸班頭腩

🍑蜜桃京都骨
這道菜份量好足, 豬扒肉質都算“林”身😬味道酸酸甜甜相當開胃所以同樣好適合配白飯 。

🍔魚柳菠蘿包
中西合壁的配搭真係夠哂創新😎。先講賣相都覺得佢外型夠哂巨, 脆身菠蘿包的面層先甜後咸,味道都幾得意😲。魚柳又厚又大塊值得一讚的係魚柳炸粉唔厚身食落啖啖魚肉相當過癮。

🍹青檬西柚
味道清新消暑解渴又解膩的飲品。

🥤紅棗桂圓枸杞茶
超足料的紅棗水味道適中唔太甜,補中益氣又補血 。