The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

2023-12-07 93 瀏覽
呢度好有情調,非常適合約會,服務又好,除左食物質素好,餐具都好靚。嚟到有番咁上下水準嘅餐廳,我都會特別留意佢地啲餐具,尤其是牛扒刀😆。🥩香煎慢煮牛柳伴日本南瓜杏鮑菇 配 牛肝菌牛肉原汁真係五成熟,心係粉紅,好多肉汁,牛柳好冧,當然都關把刀事,把日本刀好好切。牛柳本身夠牛味,反而個牛肝菌汁唔係好出。杏鮑菇個醬汁做得好好,令到個菇鮮甜又好夠味。🐷煙燻香脆乳豬伴焦糖菠蘿 配 古斯米沙律真係用煙燻盒㗎,畀你睇完之後就去切件上碟。乳豬皮非常脆,好似薄脆薯片,有一兩舊少少肥,肉嫩多汁。古斯米沙律俗稱非洲小米,原來唔係米😅,食落粗鞋,當中有提子乾香草,食落甜甜地,單食就麻麻地,不過配乳豬食就剛好,中和到個肥膩感,幾得意。飲品:Cocktails🍹Berry well好靚😍,女仔實鐘意,白酒底,飲落甜甜地,伴隨薰衣草香氣。🥃Smokey Passion好得意,嚟到係酒杯噴幾下煙燻過嘅烈酒,中間有舊大冰,好有whiskey加冰嘅感覺,不過有熱情果嘅酸中和左烈酒,又幾易入口。最後叫左個🍰香提撻作為完美句號擺盤靚,個碟都好靚。撻面有金箔,好華麗。撻皮好脆,甜度適中。

cocktails

🥩香煎慢煮牛柳伴日本南瓜杏鮑菇 配 牛肝菌牛肉原汁