The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

一入去已經好有格調🍴法國高級餐廳feel有得揀Course dinner set或A la carte我哋每人叫咗個4 course dinner set包entree、餐湯、主食、甜品,好豐富▶️ 餐包 bread最鍾意餐廳有餐包~似ciabatta bread,個樣OK,旁邊有牛油可惜嚟得太早,食嘅時候凍咗唔係外脆內軟,好粗糙硬身🙁有啲失望▶️ 空運新鮮生蠔 配乾蔥紅酒汁及珍珠青檸 6pc ($258)唔跟餐,散叫係人生中第二次食生蠔🦪味道鮮甜多汁,有啲苦苦地咁乾蔥紅酒汁淡味,鍾意加咗青檸酸酸地,更fresh▶️ 南瓜籽楓糖紅菜頭沙律 beetroot salad平日少食紅菜頭,屬superfood雙色紅菜頭切到一粒粒,以楓糖作coating,再灑上芝麻粒、鹽、香草底部有紅菜頭汁同橄欖油,plating令簡單嘅材料變得不平凡❤️紅菜頭甜甜地,偶爾有鹽嘅鹹味中和返微爽口但唔生硬,仲有一粒粒南瓜籽同葵花籽咬吓,增添nutty風味估唔到份量幾多,食曬好飽肚▶️ 牛肉他他 配法式千層薯 Steak tartare (+$28)牛肉他他冇想像中咁生,口感似生吞拿魚,用wasabi蛋黃醬調味,唔錯法式千
一入去已經好有格調🍴法國高級餐廳feel
我哋每人叫咗個4 course dinner set
包entree、餐湯、主食、甜品,好豐富

▶️ 餐包 bread
最鍾意餐廳有餐包~
似ciabatta bread,個樣OK,旁邊有牛油
可惜嚟得太早,食嘅時候凍咗
唔係外脆內軟,好粗糙硬身🙁有啲失望
餐包

唔跟餐,散叫
係人生中第二次食生蠔🦪
味道鮮甜多汁,有啲苦苦地咁
乾蔥紅酒汁淡味,鍾意加咗青檸酸酸地,更fresh
空運新鮮生蠔 配乾蔥紅酒汁及珍珠青檸

▶️ 南瓜籽楓糖紅菜頭沙律 beetroot salad
平日少食紅菜頭,屬superfood
紅菜頭甜甜地,偶爾有鹽嘅鹹味中和返
估唔到份量幾多,食曬好飽肚
南瓜籽楓糖紅菜頭沙律

法式千層薯好食🥔薯仔味香,每層夠薄身所以特別脆口
牛肉他他 配法式千層薯

▶️ 香煎帶子配粟米濃湯 Scallop sweet corn soup (+$28)
碟上放上一粒巨型帶子,旁邊有燒過嘅粟米粒、香蔥等
侍應即場倒入粟米湯,超有儀式感!
湯好濃厚杰身,粟米味勁鮮甜🌽唔講以為加咗糖😂原來係加入咗椰奶 (隱藏食材)
配上粟米粒更有口感,其他調味料令湯味道上豐富啲
巨型帶子煎得啱啱好,肉質鮮嫩彈牙,甜中帶鹹
香煎帶子配粟米濃湯

▶️ 黑松露牛肝菌蘑菇忌廉湯 Porcini truffle mushroom soup
有真材實料嘅牛肝菌片
蘑菇味香,帶出淡淡黑松露味
另外仲有香草同洋蔥
不過飲完粟米湯之後覺得呢個比較淡味同埋冇咁creamy🙈
黑松露牛肝菌蘑菇忌廉湯

▶️ 炭烤原條鱸魚配羅文生菜苗沙律 Charcoal grilled whole sea bass
真係原條鱸魚連皮切一半攞去烤🐟
底部係青醬同香草配法式酸奶油(creme fraiche),同鱸魚超夾味
本身鱸魚已經用鹽醃過,食落又鹹又酸,我自己覺得濃味咗少少添🤏🏻
然而鱸魚肉質滑嫩多汁,冇骨啖啖肉,外皮薄脆香口,睇得出功夫唔少
羅文生菜苗沙律就平平無奇🥬
炭烤原條鱸魚配羅文生菜苗沙律

▶️ 香煎慢煮牛柳伴日本南瓜杏鮑菇 配牛肝菌牛肉原汁 Beef tenderloin
慢煮牛柳粉嫩,肉質軟腍唔韌,不過未算好juicy
醬汁偏淡味🐂唔會蓋過牛肉本身味道
伴菜係燒過嘅日本南瓜同杏鮑菇,望落幾熟幾甜咁
香煎慢煮牛柳伴日本南瓜杏鮑菇 配牛肝菌牛肉原汁

▶️ 龍蝦尾扁意大利麵 Lobster tail tagliatelle (+$98)
醬汁呈金黃色,令意粉散發光芒💛龍蝦尾好大條🦞上面仲有三文魚籽
龍蝦尾果然美味😋肉質爽彈味道鮮甜
意大利麵就比較一般,始終唔係手工麵,唔夠煙韌,不過醬汁ok
龍蝦尾扁意大利麵

▶️ 美國16安士USDA安格斯肉眼牛扒 (+$158)
個牛扒接近兩隻手板咁大😯
旁邊有蘆筍作伴菜,連蘆筍都特別粗,咬落嚓嚓聲好爽口
美國16安士USDA安格斯肉眼牛扒

▶️ 提拉米蘇 Tiramisu
用透明杯裝住,賣相不及味道
Mascarpone cheese夠黏滑,酒味香濃而唔苦
中間係沾滿咖啡嘅海棉蛋糕🍰真係好似一嚿朔水海綿😂啲咖啡會滲返出嚟
鍾意佢咖啡同酒味都食到,層次分明
提拉米蘇

▶️ 朱古力撻 Chocolate tart
半個朱古力撻配上雲呢拿雪糕,旁邊有Oreo曲奇碎,賣相精緻👍🏻
朱古力撻撻底香脆,似牛油曲奇
用上黑朱古力🍫香濃得來唔太甜
雲呢拿雪糕配Oreo曲奇碎=Oreo雪糕,係兒時至愛
整體兩款甜品都好食!
朱古力撻

食物超高質,由前菜道到甜品都冇得彈
最出色係香煎帶子粟米湯,之後係兩款甜品同龍蝦尾💗感覺海鮮比扒類出色
內在環境舒服,燈光暗得來有格調,影相出嚟特別靚📸有自動舞台燈光效果
想讚係呢度服務💯知道我想影倒粟米湯嗰下會等我預備好先😂上菜有次序而等候時間唔長,會適當時候收餐具同換碟
慶祝生日仲有即影即有影相服務,侍應亦好醒目咁自動點蠟燭上蛋糕🎂睇得出經驗豐富
偶爾想食餐好嘅絕對可以試呢間!尖沙咀都有分店,Menu少許唔同但相信一樣咁有質素
(經OpenRice訂座,叫course set仲有75折!)
生日
空運新鮮生蠔 配乾蔥紅酒汁及珍珠青檸