2023-08-08 436 瀏覽
無老鍋係香港首間分店,雖然我冇喺台灣食過,不過我相信味道應該差唔多呱🙊十分欣賞佢哋提供熱茶,食完有少少雪葩解熱。服務一流,侍應好勤力,不停添湯添豆腐添鴨血。*鴛鴦鍋 (麵包豆腐鍋+無老辣香鍋) 每位$68鴛鴦鍋額外收費$88/每枱白湯用雞骨、豬大骨、洋蔥、青蔥、薑、蒜頭熬成濃厚嘅湯頭,後勁有好淡好淡嘅中藥材味。每人一粒冰淇淋豆腐,由花枝漿、魚漿、豆腐打成,口感軟綿微彈牙,真係似雪糕嘅感覺。紅湯香辣惹味,而且唔會過於油膩,辣度恰到好處,可以食到食材嘅原味,又可以食到中藥材嘅回甘。最重要係豆腐、鴨血任添,真係!真係!任添!蜂巢豆腐好索湯,鴨血嫩又唔腥,唔驚唔覺食咗好多。*牛小排拼去骨雞髀肉 $2288片牛小排帶油花,肉質嫩但肉味未夠濃。反而雞肉有驚喜,好軟好嫩又juicy,雖然雞味都係好淡🙈*濃香豆皮 $68台灣直送,外形似炸響鈴,一張豆皮捲埋成為一捲豆皮,煮2-3分鐘,一層層嘅口感,索晒湯底精華。*綜合丸 $128手工蝦丸、牛骨濃汁牛丸、手工花枝丸、豬骨濃汁貢丸,每款各兩粒。每一款都好好食,彈牙足料。
鴛鴦鍋 (麵包豆腐鍋+無老辣香鍋) 每位$68
鴛鴦鍋額外收費$88/每枱