2024-03-15 452 瀏覽
最近在銅鑼灣上課,多了機會探索港島區的餐廳週日放學後約了2位朋友到無老鍋吃晚飯。台式火鍋一向以服務周到和任食鴨血聞名。對上一次到台灣旅行已經是6年前,以前和朋友去台灣玩必吃台灣火鍋。幸好近年本地開了很多台式火鍋店,可以解饞友人一早在Openrice預訂了座位,可享訂座8折優惠我們6PM左右到店,客人不算多。3人被安排坐在窗旁的卡位,非常闊落舒適店內空間大,座位也不會很擠迫。無老鍋採用QR code自助落單系統,可以在手機內慢慢揀選自己想吃的菜。加了冰淇淋的湯底有淡淡雲呢拿味,湯底的豆腐味濃湯滾起後未落餸前先喝一口湯、吃一塊鴨血鴨血可以免費refill,店員也非常細心,見我們鴨血吃得七七八八,便主動替我們refill3個中年人打邊爐真的不可以叫太多餸,雖然只落單了一碟牛肉、一碟綜合餃、一盆菜和一個烏龍麵,最後還是吃撐了。特選手切牛拼盤看起來很新鮮。共有4款牛肉,除了白色那款外,其他3款都牛味濃。白色那款牛肉不知道是什麼部位,淥得太短時間的話會韌得難以咬開(應該是未熟XD),建議淥長點時間才吃。綜合餃用料新鮮、好吃。溫馨提示,訂座8折優惠是不包括全日精選組合的。另外,烏龍麵也是非常好吃。吃
最近在銅鑼灣上課,多了機會探索港島區的餐廳

週日放學後約了2位朋友到無老鍋吃晚飯。
台式火鍋一向以服務周到和任食鴨血聞名。
對上一次到台灣旅行已經是6年前,
以前和朋友去台灣玩必吃台灣火鍋
幸好近年本地開了很多台式火鍋店,可以解饞

友人一早在Openrice預訂了座位,可享訂座8折優惠

我們6PM左右到店,客人不算多。
3人被安排坐在窗旁的卡位,非常闊落舒適

店內空間大,座位也不會很擠迫。
無老鍋採用QR code自助落單系統,
可以在手機內慢慢揀選自己想吃的菜。
冰淇淋豆腐鍋
加了冰淇淋的湯底有淡淡雲呢拿味,湯底的豆腐味濃

湯滾起後未落餸前先喝一口湯、吃一塊鴨血

鴨血可以免費refill,
店員也非常細心,
見我們鴨血吃得七七八八,便主動替我們refill

全日精選組合: 特選手切牛拼盤+綜合餃
3個中年人打邊爐真的不可以叫太多餸,
雖然只落單了一碟牛肉、一碟綜合餃、一盆菜和一個烏龍麵,
最後還是吃撐了。
特選手切牛拼盤看起來很新鮮。
共有4款牛肉,除了白色那款外,其他3款都牛味濃。
白色那款牛肉不知道是什麼部位,
綜合餃用料新鮮、好吃。
溫馨提示,訂座8折優惠是不包括全日精選組合的。
稻庭烏龍麵
另外,烏龍麵也是非常好吃。
吃到中後期湯底充滿肉的油花時下烏龍麵,
麵吸收湯和肉汁,加上滑溜、有彈性的麵質。
雖然很飽,但我們還是解決了整個麵

鮮甜蔬菜盤
火鍋必叫蔬菜解膩。
雜菜雖新鮮,但分量不多,價錢偏貴。
三得利黑啤
飲品方面,我個人叫了黑啤,
麥味濃、入口幼滑,好喝

另外大夥亦叫了一Jar洛神玫瑰花茶($108),
味道酸酸甜甜,醒胃解膩。
如果不想另外點飲品,
本身入座都有茶供應(茶芥每位$10)。
免費甜品水蜜桃沙冰,味道比較人工。
總括而言,無老鍋食物質素不錯、服務周到、環境舒適。
但價錢偏貴,食物亦沒有真的非常特別。
雖然埋單後無老鍋贈送了一張HK$100現金券,但短期內應該不會再光顧。
2024-02-25
冰淇淋豆腐鍋
全日精選組合: 特選手切牛拼盤+綜合餃
稻庭烏龍麵
三得利黑啤
食物正常,最可惡係門口兩個職員西面加態度超差,吾會再幫襯帶子不新鮮,日本蠔、豚肉正常,蟹滑可以本來門口遇到啲咁差嘅態度嘅職員,我係想唔食嘅,但係費事出面銅鑼灣又要等位又唔知有冇位,所以先繼續食
食物正常,最可惡係門口兩個職員西面加態度超差,吾會再幫襯
帶子不新鮮,日本蠔、豚肉正常,蟹滑可以
2024-03-08
呢間嘢乜都想賺到盡, 定位係高級台式火鍋,啲嘢食差過放題,湯底逐個位收已經唔合理, 鴛鴦鍋仲要加錢, 好明顯要賺到盡。座位坐唔滿,定位係高級火鍋但要限時, 我以為自己食緊放題,食品樣樣都貴,選擇又少, 仲要係交黎嗰啲普通貨, 完全冇手工嘢, 但碟碟收到貴一貴,最離譜係連擺盤都唔做, 用個豉油碟仔上菜,嘢已經難食, 賣相仲要差, 真係一肚火。 店員解釋點解要限時, 因為鴨血同豆腐都係無限加, 就係因爲呢兩樣cheap嘢要限時, 作為顧客我覺得不受尊重,大佬人哋真係任叫任食嗰啲先限時, 呢啲cheap嘢又要限時, 施捨咁款。最離譜係飲品竟然收過百蚊一 杯嘅普通嘢, 雖然我冇飲, 但竟然夠膽收呢個價錢, 真係好嘢。大家真係唔好做老襯, 講完。

大家真係唔好做老襯, 講完。

2024-01-17 1171 瀏覽
鴛鴦鍋🥘冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋冰淇淋豆腐鍋湯底好特別,其實系冇冰淇淋既😂,只系豆腐整到冰淇淋造型,冰淇淋豆腐用左花枝漿﹑魚漿同埋豆腐整成,要煮15分鐘,湯底白雪雪加左紅棗﹑杞子養生😝,無老辣香鍋唔會好辣,亦都唔系麻辣個種,可以放心🌶️,湯底濃唔洗點醬汁都得,入面有鴨血,紅棗,枝竹,豆腐同鴨血免費任加👍,火鍋配料選擇多,仲有台灣直送食材,打邊爐當然唔少得各款牛肉🔥,雪花紋理好靚.✨環境典雅,座位舒適,iPad自助下單,醬汁配料唔多,白飯任裝🍚,每枱都有壺茶,佢既茶帶有香味,仲會送水蜜桃沙冰🍧去油膩,火鍋食物高質不過香港始終唔抵食
鴛鴦鍋🥘冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋

無老鍋原來都係香港開左差不多兩年,終於醒起要去食下,拎返當年去台灣食果種感動。帶位果刻開始已經感受到服務既優質,內在環境舒服寬鬆,雖然兩人但都坐卡位,仲要窗口隔離,更加正。落單用iPad落,留意如果食鴛鴦湯底要額外加錢。我個人覺得食無老鍋係完全唔需要混醬汁,用醬汁浪費咗個湯底,侍應哥哥建議個湯底一到飲啖先,真係非常之好飲。材料我覺得未必同其他火鍋店比有太突出嘅地方,整體嚟講都正。呢度食嘢唔知點解可以儲埋K Dollars,加少少分。但有樣嘢真係唔係咁好,晚餐時段都淨係可以食90分鐘,實在唔夠同埋有啲急,希望可以改善。

2023-11-16 1563 瀏覽
無老鍋定位應該是鼎王的高貴版, 主打的是任食鴨血和豆腐, 以及其雪糕豆腐, 先說後者, 恕我直言外表似米田共多過雪糕呢, 哈哈! 口感比一般的豆腐更細滑, 但要多加十塊才有兩塊, 吃過就好! 麻辣湯底比鼎王的細緻, 特別是麻香和辣勁層次分明, 先麻後緩辣, 辣度也合適, 不太嚐辣的也可以接受. 至於另一邊是傳統的骨湯, 味道較為清淡, 至少喝起來沒有什麼人工味道, 還算可以.配菜的牛肉價格並不便宜, 水準可以, 牛小排肉質尚算嫩滑而雪花度也算可以. 比較有特色的是口感軟和帶實的切腸, 以及較大塊而爽脆的黃喉, 而且在吃到中途有沙冰提供, 味道也和台灣吃到的差不多. 除了價錢比台灣的貴外, 沒有太多為變而變的變化, 似從台灣原味也許就是其賣點, 但如果可以提供台灣的牛肉作打邊爐配料, 那就更有台灣風味.

2023-11-04 1275 瀏覽
香港無老鍋銅鑼灣分店裝修及食物都唔錯, 特別係個湯底😋可惜食嘢嘅時間只得個半小時太趕, 今次是平日星期三晚去, 舖頭不太多人, 仲有好多空位, 時間差不多夠鐘嘅時候, 店長2次催我哋走, 之後仲叫店員又催多次, 但係明明周圍仲有咁多空位, 駛唔駛催住走呀😒想坐多1分鐘都唔得, 服務真係不及台灣, 剛剛10月頭先至去完台北西門町分店, 他們雖然都係限時個半小時, 但係未有不太多客人所以佢哋都比我哋坐多半個鐘, 服務及禮貌真係好好多👍
2023-11-01
  • 鴛鴦鍋
  • 上選牛小排
  • 手工蝦滑
2023-10-08 1220 瀏覽
这家台式火锅很适合不太能吃辣但又很喜欢吃火锅的朋友!环境很雅致,座位宽敞坐的很舒适😌🌟我们点了鸳鸯锅-🍲 面包豆腐冰淇淋豆腐锅+无老辣香锅豆腐锅汤底很好喝!!要不是肚子有限,我能喝一锅,奶呼呼的感觉,用来涮蔬菜、海鲜绝了!辣香锅放了很多孜然香料,难怪一进店闻到一股烧烤味 觉得和平时吃过的汤底味道有些不一样,很香但不会觉得太油,很有特色😊里面有足够份量的冻豆腐和鸭血,并且吃完了还可以续,超级划算了加了一份特色【冰淇淋豆腐】造型好可爱🤣🌟还点了一个午市双人套餐上选牛小排+黑豚猪腩安格斯牛小排,取自牛胸肋骨肉,肉质细嫩,油香均匀,牛肉上挂满这两个特色汤汁,是真的很配。黑猪腩油脂分布均匀,肉质很好,就连平时不怎么吃猪肉的朋友也吃了好几块。吃起来很香两款肉质品质都很好,非常好吃😋套餐还有包括一份特色响铃、手工虾滑和两瓶饮品超大一杯!响铃吸满了汤汁,吃完就饱了😂虾滑是手工制作的,非常q弹,建议可以放豆腐锅里煮,更能吃出虾滑的鲜甜!最后还会送上一杯柚子冰沙做甜品,好喝解腻!喜欢吃火锅,但又不太能吃辣的朋友们可以闭眼冲!

🌟我们点了鸳鸯锅-🍲 面包豆腐冰淇淋豆腐锅+无老辣香锅

加了一份特色【冰淇淋豆腐】造型好可爱🤣

🌟还点了一个午市双人套餐
上选牛小排+黑豚猪腩

两款肉质品质都很好,非常好吃😋
套餐还有包括一份特色响铃、手工虾滑和两瓶饮品超大一杯!

最后还会送上一杯柚子冰沙做甜品,好喝解腻!
喜欢吃火锅,但又不太能吃辣的朋友们可以闭眼冲!
2023-09-02 1007 瀏覽
📍銅鑼灣-無老鍋 @wulao_hk今日同大家分享銅鑼灣嘅一間火鍋店🍲🌬️佢係喺過江龍 由台灣嚟到香港開分店~ 我覺得完全係叼口癮 就算喺香港都可以食到台灣無老鍋嘅味道🥺❤️🫕冰淇淋豆腐鍋 $78/位湯底方面佢有豆腐鍋同埋麻辣鍋選擇 亦都有鴛鴦鍋 但係我同朋友都唔係太食辣🌶️🥲所以就淨係選擇左冰淇淋豆腐鍋!♪( ´θ`)ノ入邊嘅鴨血同埋百頁豆腐都可以任加!性價比都算高!而且呢一個湯底係濃到連醬汁都可以唔使點 鍾意食湯飯嘅朋友仔都可以喺出邊裝飯,然後倒落去煮一個湯飯!🍚🥩上選牛小排 $338牛肉方面我哋揀咗上選牛小排 我覺得食落去味道還好 不過呢一款牛肉比較厚身 啲湯熟晒落去都幾唔錯 不過我就覺得性價比偏低🐖日本黑豚手工丸 $58丸物方面我哋叫咗一個比較喺出邊唔太常見到嘅丸!入邊都幾Juicy 同埋好有豬肉味 可以一試🦀一品蟹滑膏 $118佢哋竟然有蟹滑😂😂喺火鍋店到好少會見到!不過食落去我覺得好似食緊燒賣😂我覺得就唔係太過特別 而且我覺得佢嘅滑都唔算做得特別出色 唔會同出邊火鍋店一樣有種張力 好鬆散嘅感覺!呢個我唔太建議大家叫😢🥬唐生菜 $68菜方面我哋叫咗生菜 好索湯 正!🫘濃香豆皮 $3
📍銅鑼灣-無老鍋 @wulao_hk

🫕冰淇淋豆腐鍋 $78/位

🥩上選牛小排 $338

🐖日本黑豚手工丸 $58

🦀一品蟹滑膏 $118

🥬唐生菜 $68

菜方面我哋叫咗生菜 好索湯 正!

🫘濃香豆皮 $38

叫嘅時候我以為呢個係響鈴😟點知我叫咗豆皮 我覺得食落去好厚 建議大家叫返響鈴先會索得多湯!

🍑水蜜桃沙冰

呢個係食到最後就會送嘅水蜜桃沙冰!🍑飲落去好解暑 好飲!

脆炸黃金地瓜芋圓球

呢個係like佢IG就會送❤️啱啱乍起放落口都真係幾正 特別係飲完水蜜桃沙冰 冰火交融❄️🔥另外芋頭味同埋番薯味都好出!推介(●°u°●)​ 」
————
📍銅鑼灣-無老鍋
地址: 銅鑼灣登龍街18號V Point5樓全層 (港鐵銅鑼灣站 B 出口, 步行約4分鐘)
2023-08-22 748 瀏覽
成日聽同事講無老鍋好食,今日終於有機會去試一試。餐廳位於食店林立嘅登龍街,上樓一出𨋢就覺得間餐廳好有格調,接待處以中藥櫃為設計, 貫徹餐廳養生嘅主題,好有巧思。一入座店員就送上一壼檸檬蜂蜜熱茶,淡淡嘅檸檬香味,非常清新。我哋揀咗個鴛鴦鍋,一邊係麵包豆腐鍋,一邊係無老辣香鍋。個豆腐鍋肉眼睇有薑、紅棗、蒜頭等配料,湯底呈濃濃嘅乳白色,有淡淡嘅藥材香味,相信用咗唔少食材去熬制。未落配菜前我哋先飲咗碗湯,味道非常濃郁,係商場吹咗陣冷氣凍凍地,一碗湯落肚真係成個身暖晒,冬天飲一定會更正。個辣香鍋唔會好辣亦唔油膩,陣陣麻香中藥材味,兩種湯底兩種享受,無得頂配菜方面我哋叫咗牛小排拼去骨雞髀肉同一碟鮮甜蔬菜盤。牛小排肥瘦均勻,不柴不膩,牛味十足,雞髀肉新鮮嫩滑無雪味。至於蔬菜盤就有生菜、粟米、木耳等,款款都鮮甜爽口,實為健康之選。原本以為三個人叫兩個配菜會唔夠食,但係由於鴨血豆腐係可以無限添加,店員亦都招呼周到加得好密,所以都食到好飽不過唔好以為無限添加就係一般貨色,其實兩樣食材都好高質,豆腐嫩滑,索晒啲湯既精華,超正!鴨血完全唔腥,滑溜彈牙,忍唔住食咗好多塊另外無飯不歡嘅朋友亦都唔需要擔心,呢度有免
成日聽同事講無老鍋好食,今日終於有機會去試一試。
餐廳位於食店林立嘅登龍街,上樓一出𨋢就覺得間

另外無飯不歡嘅朋友亦都唔需要擔心,呢度有免費白飯供應

烚到尾聲店員仲送上一客炸芋圓同水蜜桃沙冰,意想不到嘅鍋後甜品為呢一餐畫上完美句號。

食完呢一餐好滿足,呢間台式火鍋真心高質,同事果然無介紹錯,難怪可以由台灣紅到黎香港。另外特別值得一贊既係店員殷勤有禮既服務態度,為我哋整個用餐體驗加分不少
2023-08-14
今晚收工想同同事烚下烚下打個邊爐, 所以就揀左呢間係銅鑼灣既台式養生無老鍋,我地7點入座,一坐底就揀左個鴛鴦鍋,一邊係麵包豆腐白湯鍋,一邊係無老香辣鍋,有辣有唔辣大家都開心,白湯底以中藥為主, 有薑,紅棗蒜頭,仲有一啲藥材,店員提議先飲幾啖湯,味道濃郁,食得出真材實料。香辣鍋唔算好辣,有少少麻香味,正而且鴨血同埋冰豆腐都係無限添加,冰豆腐吸收湯底味之後,非常惹味,店員都非常殷勤,經常主動幫忙添加鴨血同豆腐,又會主動添加湯,所以湯底唔會越食越淡,值得一讚。配菜方面,我哋叫咗兩樣,分別係牛小扒拼去骨雞髀肉($228),鮮甜蔬菜盤($108),牛小扒同去骨雞髀肉嘅份量相當大方,而且肉質鮮嫩非常新鮮,配合湯底非常入味。蔬菜拼盤方面豐富,有木耳粟米蘿蔔,小棠菜同白菜,一次過可以滿足唔同嘅需求,非常滿足。另外店員仲送咗炸芋圓球同冰涼嘅水蜜桃沙冰,啱晒食完火鍋清一清喉嚨。雖然只係點咗兩樣主菜,但係由於有無限添加嘅鴨血同豆腐,已經食到三個人飽到上心口,絕對抵食
香辣鍋唔算好辣,有少少麻香味,正

2023-08-15 335 瀏覽
台灣過江龍無老鍋,響香港都開咗幾年,啱晒我呢啲鍾意食鴨血🦆嘅人,因為佢嗰啲鴨血🦆同埋麵包豆腐係無限任添,而除咗鴨血豆腐之外,佢仲有免費供應醬料白飯。湯底我哋選擇咗鴛鴦鍋🍲,一邊係麵包豆腐白湯鍋,而另一邊就係無老辣香鍋。而我哋都有加錢要個用花枝漿、魚漿、豆腐製成嘅冰淇淋豆腐。🐮牛小排拼去骨雞脾肉🐓🐮牛小排🐮肥瘦適中,牛味濃郁。🐓雞脾肉🐓切到一口size,食落好新鮮,唔似係冰鮮雞,好滑身。🥙鮮甜蔬菜盤 🥙蔬菜盤有雞脾菇、大塊厚身木耳、白蘿蔔片、粟米、粟米仔同埋幾款蔬菜,全部都好新鮮。入咗起計90分鐘用餐時間,店員除咗會不停幫你添加鴨血豆腐,其他方面服務都好殷勤👍🏻,會細心同你解釋每一個飲品或者食物嘅用料,我去咗幾次,咁啱都係同一個叔叔🤵🏻‍♂️serve我,佢每一次都唔會令我失望,完全感覺到佢係用心去服務每一位客人。👍🏻最後,買單嘅時候,會送個🍑水蜜桃🍑沙冰,食到個口㷫烚烚,飲番一杯沙冰,爽!

🐮牛小排拼去骨雞脾肉🐓

🥙鮮甜蔬菜盤 🥙

• 鴛鴦鍋
2023-08-08 427 瀏覽
無老鍋係香港首間分店,雖然我冇喺台灣食過,不過我相信味道應該差唔多呱🙊十分欣賞佢哋提供熱茶,食完有少少雪葩解熱。服務一流,侍應好勤力,不停添湯添豆腐添鴨血。*鴛鴦鍋 (麵包豆腐鍋+無老辣香鍋) 每位$68鴛鴦鍋額外收費$88/每枱白湯用雞骨、豬大骨、洋蔥、青蔥、薑、蒜頭熬成濃厚嘅湯頭,後勁有好淡好淡嘅中藥材味。每人一粒冰淇淋豆腐,由花枝漿、魚漿、豆腐打成,口感軟綿微彈牙,真係似雪糕嘅感覺。紅湯香辣惹味,而且唔會過於油膩,辣度恰到好處,可以食到食材嘅原味,又可以食到中藥材嘅回甘。最重要係豆腐、鴨血任添,真係!真係!任添!蜂巢豆腐好索湯,鴨血嫩又唔腥,唔驚唔覺食咗好多。*牛小排拼去骨雞髀肉 $2288片牛小排帶油花,肉質嫩但肉味未夠濃。反而雞肉有驚喜,好軟好嫩又juicy,雖然雞味都係好淡🙈*濃香豆皮 $68台灣直送,外形似炸響鈴,一張豆皮捲埋成為一捲豆皮,煮2-3分鐘,一層層嘅口感,索晒湯底精華。*綜合丸 $128手工蝦丸、牛骨濃汁牛丸、手工花枝丸、豬骨濃汁貢丸,每款各兩粒。每一款都好好食,彈牙足料。
鴛鴦鍋 (麵包豆腐鍋+無老辣香鍋) 每位$68
2023-07-09
牛小排拼去骨雞髀肉
冰淇淋豆腐
2023-07-26 405 瀏覽
之前食過尖沙咀嗰間覺得好好食,銅鑼灣就第一次去 ,地點方便環境舒服❤️一定要叫鴛鴦湯底 麻辣湯底好好食 豆腐白湯鍋鴨血,豆腐任加☺️☺️鴨血真係同係台灣食一樣 🥹🥹鴨血加咗好多次😂😂都好樂意服務👍我哋2個人叫左半份牛 半份蠔 蔬菜籃 炸豆皮已經食到好飽 炸豆皮必叫👍呢日book 左4:00 ,5:30前買單 單點有8折👍👍我哋2個人食左$9xx 今次係慶祝生日 仲送咗杯特飲😍😍買單之後會同台灣一樣送水蜜桃沙冰比你解油膩❤️好貼心
一定要叫鴛鴦湯底 麻辣湯底好好食 豆腐白湯鍋
我哋2個人叫左半份牛 半份蠔 蔬菜籃 炸豆皮
已經食到好飽 炸豆皮必叫👍
生日送
  • 上選牛小排
2023-07-12 661 瀏覽
經OpenRice訂座的,reception好快就搵到,電話確認後,即時入座,講明最低消費$250/人同90分鐘限時。其實我覺得既然俾得呢啲價錢就唔應該限時。雖然最後我哋都食咗120分鐘。湯底基本上得辣同唔辣,啱晒有選揮困難嘅我 😆 揀咗個辣,佢話唔係好辣,香味較多。湯底有少量藥材,豆腐、鴨血,後者都可以不停refill 🥰 我哋都加咗兩次。值得一提係,湯底係人頭收費,鴛鴦鍋成煲要加多$88 🤷🏿‍♀️叫咗好多嘢食,全部都好大碟。黑柏葉$88/8件,初頭以為得咁少,嚟到每一塊都好長,爭啲哽親 🙈 鱔片好食,好爽 👍🏿 封門柳好食,但唔重牛味😄 炸支竹卷必食 浸5分鐘 好好味 😋

冰淇淋唔知咩
2023-07-11