今晚收工想同同事烚下烚下打個邊爐, 所以就揀左呢間係銅鑼灣既台式養生無老鍋,我地7點入座,一坐底就揀左個鴛鴦鍋,一邊係麵包豆腐白湯鍋,一邊係無老香辣鍋,有辣有唔辣大家都開心,白湯底以中藥為主, 有薑,紅棗蒜頭,仲有一啲藥材,店員提議先飲幾啖湯,味道濃郁,食得出真材實料。香辣鍋唔算好辣,有少少麻香味,正而且鴨血同埋冰豆腐都係無限添加,冰豆腐吸收湯底味之後,非常惹味,店員都非常殷勤,經常主動幫忙添加鴨血同豆腐,又會主動添加湯,所以湯底唔會越食越淡,值得一讚。配菜方面,我哋叫咗兩樣,分別係牛小扒拼去骨雞髀肉($228),鮮甜蔬菜盤($108),牛小扒同去骨雞髀肉嘅份量相當大方,而且肉質鮮嫩非常新鮮,配合湯底非常入味。蔬菜拼盤方面豐富,有木耳粟米蘿蔔,小棠菜同白菜,一次過可以滿足唔同嘅需求,非常滿足。另外店員仲送咗炸芋圓球同冰涼嘅水蜜桃沙冰,啱晒食完火鍋清一清喉嚨。雖然只係點咗兩樣主菜,但係由於有無限添加嘅鴨血同豆腐,已經食到三個人飽到上心口,絕對抵食
香辣鍋唔算好辣,有少少麻香味,正