2023-12-14 74 瀏覽
話說有日陪朋友去聯合廣場,突然之間肚餓想食野,見到這間店個名,才醒起這間店長沙灣好出名嘅小店,所以入咗去食店內雖然沒有華麗的裝修,但就因為這樣,環境給人一種親民的感覺!畢竟想走「街坊生意」,但雖然如此,都會引來一班食客,慕名而來這間小店,由一間長沙灣小店,打到去太子開分店,招牌菜「火焰醬香椰子雞窩」!所以必食推介1)服務員先在煲蓋上點火,同時倒入茅台酒2)等沙漏計時器倒數(一邊煲一邊聞到濃濃的茅台酒香)3)火熄咗就可以享用4)服務員先叫我們喝點湯(椰子雞湯好清甜,整煲湯一滴不留的給我喝清)5)然後再品嚐雞肉(雞肉份量很足夠,鋪滿成個窩!服務員很細心,建議盡快食用,避免雞肉煮太耐,影響口感!雞肉新鮮雞肉,很有雞味)6)隨套餐跟油飯及醬料(再配上油飯,令到整個餐非常豐富)雖然這裡的海南雞飯很出名,但由於雞煲實在太大,所以就叫了2個下午茶餐!既然要食新加坡菜,星洲叻沙摻摻是必試的!湯底是一種用蝦殼及辣椒熬煮而成!配以油麵或者米粉(兩溝叫摻摻)!當中有海鮮!不要以為下午茶就睇少佢,份量也非常之大,蝦和青口各有2隻!油麵及米粉滲透蝦殼及辣椒熬煮而成的湯底,濃濃的蝦味充滿著整碗摻摻!很地道呀超冰凍

1)服務員先在煲蓋上點火,同時倒入茅台酒
2)等沙漏計時器倒數
(一邊煲一邊聞到濃濃的茅台酒香)
3)火熄咗就可以享用
4)服務員先叫我們喝點湯
(椰子雞湯好清甜,整煲湯一滴不留的給我喝清)
5)然後再品嚐雞肉
6)隨套餐跟油飯及醬料
(再配上油飯,令到整個餐非常豐富)

火焰醬香椰子雞窩

星洲叻沙摻摻 (跟咖啡及茶)

超冰凍椰青(跟餐 +$28)
真係超冰凍,清甜嘅椰青,透心涼嘅感覺!
鮮油咖央多士

如果西多士係香港嘅代表,新加坡菜嘅代表,一定是鮮油咖央多士非佢莫屬!厚厚的邪惡牛油,配上脆脆嘅多士,中間加上咖央醬,味道有層次!

海南清補涼(跟餐 +$18)
冰冰凉凉的口感,又清熱

整體來說,果然名不虛傳,雖然只是一間小店,就做出如此水準!
2023-12-11
火焰醬香椰子雞窩
星洲叻沙摻摻 (跟咖啡及茶)
鮮油咖央多士