餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2023-04-03 1411 瀏覽
今日要去附近傢品店,於是隨意揀一間餐廳~下午1:40,多人到呢,等左成廿分鐘,門口外賣客都多,令我等位時有點期待!由於等位位置不多,如果下雨天要黎食可能要諗清楚!好耐冇去餐廳食巴東牛肉,個汁似我老豆買開果隻,好食嘅,不過我鍾意香茅味重一點嘅醬料!打開餐牌時見到班蘭味嘅飯好吸引!呢個飯係最呢碟最精萃嘅地方,個飯香到不得了,我以為會甜,原來係係鹹嘅,超惹味!冇餸我都可以食晒個飯👍🏻旁邊有半隻蛋同埋用印尼花生醬撈雜菜嘅加多加多,食完好飽!!!粉皮可以免費轉其他麵,我地轉左米粉。個湯好香,有種魚翅嘅香味,略嫌帶少許味精味,不過無損佢為每一啖米粉帶來嘅香味👍🏻雞都幾滑,本身已經有味,旁邊個綠色個醬沾埋會產生另種香味,唔知係唔係班蘭黎架呢?冇諗過牛丸可以估串燒,有六粒牛丸。食落去冇咩牛丸味,換黎嘅係滿口炭燒香味。沙嗲醬似係用加多加多醬做底味,有趣係好似加左d豉油,成個味唔同左,不過我都鍾意唔沾醬多d,食個燒烤香味已經夠正,而且牛丸都塗左醬~好香,香得黎一d都唔甜,綠色一條條似係自家製,比外面肥大,雖然我本身唔好呢個,但係我會話係我飲過最好飲嘅👍🏻店員廣東非常流利,不過我想讚嘅係佢地好好禮貌!仲有,

巴東牛肉班蘭尖塔飯

印尼花膠湯班蘭雞粉皮

牛丸沙嗲

珍多冰

店員廣東非常流利,不過我想讚嘅係佢地好好禮貌!仲有,係等位期間路面有個送貨哥哥經過,啲貨叠到好高頂住簷蓬,平時大分分店員都會用警告語氣叫佢睇住,呢間店員落手落腳幫個哥哥過咗個簷蓬,超好👏🏻

2023-04-01
巴東牛肉班蘭尖塔飯