餐廳: 鮨燐
資訊:

2023-03-28 111 瀏覽
今晚朋友幫我𪊴祝生日,帶我去咗上環一間餐廳「鮨燐」食 Omakase,最後叫了Dinner Set $1,680,包括《前菜三點》🥢 菜之花 嘅野菜煮,上面係鰹魚花🥢 螢光魷魚 配上柚子味噌醬🥢 沖繩水雲 上面係靜岡小蕃茄及食用菊花《7種刺身》🥢 鮫鰈魚 (右口魚),中間係右口魚裙邊 及 九州博多萬能蔥,點少少Wasabi及豉油食就已經好美味🥢 來自日本淡路島 針魚刺身,點返隔離嘅薑醋豉油 食用就可以,賣相好特別,味道方面較清新🥢 長崎縣小長井真蠔 上面係土佐啫喱,係一種酸汁,不用再點其它醬汁,食落口非常鮮甜好味🥢 九州間八魚 左邊上面係北海道麵豉醬三星漬,小小辣辣地,食落口好惹味;另一邊是火炙,上面柚子胡椒。一次過可以食到兩種不同口味,正🥢 燒北海道平貝,用少少鼓油燒過,夾住紫菜一起食,已經好好食🥢 中拖羅,上面落咗喜馬拉雅山岩鹽,代替了豉油,夾住紫蘇葉一起食,估唔到這個配搭相當不錯🥢 燒拖羅,師傅叫我們食嘅時候,要小心啲魚油,食落口非常肥美《和食》🥢 北海道響螺,上面黃色係柚子皮,響螺爽口彈牙🥢 鹽麴櫻鱒、烏魚子、栗子甘露煮鹽麴能提升櫻鱒本身風味,之後再食烏魚子,最後才食栗子,目的
,包括

《前菜三點》
🥢 菜之花 嘅野菜煮,上面係鰹魚花
菜之花
🥢 螢光魷魚 配上柚子味噌醬
螢光魷魚
🥢 沖繩水雲 上面係靜岡小蕃茄及食用菊花
沖繩水雲
《7種刺身
鮫鰈魚 (右口魚)
針魚刺身
間八魚
平貝
中拖羅
燒拖羅
《和食》
🥢 北海道響螺,上面黃色係柚子皮,響螺爽口彈牙
響螺
🥢 鹽麴櫻鱒、烏魚子、栗子甘露煮
鹽麴能提升櫻鱒本身風味,之後再食烏魚子,最後才食栗子,目的是中和之前較重口味,估唔到這個菜式有這麼細心嘅設計,贊
鹽麴櫻鱒、烏魚子、栗子甘露煮
《6種壽司
🥢 梭子魚,上面係烏魚子碎,有少少鹹香味,這個配搭食落又幾美味
梭子魚
🥢 北海道牡丹蝦 中間配上蝦膏,令味道更香濃
牡丹蝦
🥢 天草池魚,肉質甜美,師傅係上面加上薑蔥,令口感更佳
池魚
🥢 北海道鳥貝 肉質細嫩,味美可口
鳥貝
🥢 北海道赤海膽 味道十分濃郁,鮮甜好味
赤海膽
赤海膽
🥢 赤鯥魚 油脂含量較豐富,而且有一種獨特甜味

《湯》
🥢 味噌湯 由三款唔同味噌調劑出來,味道真的不錯
味噌湯
甜品
🥢 京都宇治抹茶奶凍,上面有一粒黑豆,是甘露煮的
抹茶奶凍