cafe TOO

2023-10-04 1725 瀏覽
話時話,已經好耐無試過寫一篇自助餐幾乎要分兩篇,無他,因為實在太多菜色。一般介紹自助餐,都習慣將CP值高的菜色作重點推介,但今次有些少不同,因為酒店同幾間本地品牌合作,令整個自助餐有著滿滿的香港情懷。就一於先發部份亮點食物。即煎黑椒和牛原片牛扒撲上黑椒,煎至 medium rare 時,再淋上rum酒點火,視覺效果一流,而且肉質鬆軟有嚼口,帶少少酒香,好正。位上花膠扒每位客人,都會送上一份花膠扒,炆得夠腍又入味,骨膠原滿滿的。之後是本地品牌。一樂燒鵝另一個本地品牌係一樂燒鵝,冠上了米芝蓮光環,家陣無須去排隊同人逼,已經可以食到皮脆肉嫩既燒鵝,再配埋佢個加入鴨肉的鴨飯,滋味無窮。低調高手大街小食最出名一定係雞蛋仔及格仔餅,今次兩樣都可以放題式任食,仲要熱辣辣拎上手,係咪好吸引呢?安利魚蛋至於第三間就係安利魚蛋,一碗魚蛋魚片頭河是正路點法,但好奇怪,竟然係無河粉,唯有要瀨粉,反而豉油撈麵可以加埋牛腩一齊食,又無乜梘水味,粗麵條煙煙韌韌有嚼口,超好味。言歸正傳,講返餐廳恆常有的菜色。海鮮有隻隻爆膏,而且肉質嫩彈的波士頓龍蝦,當然係任食。另外係麵包蟹同海蝦,種類看似不多,但質素好好。刺身恆溫雪

就一於先發部份亮點食物。

即煎黑椒和牛

位上花膠扒

之後是本地品牌。

一樂燒鵝

低調高手大街小食

安利魚蛋

言歸正傳,講返餐廳恆常有的菜色。

海鮮

有隻隻爆膏,而且肉質嫩彈的波士頓龍蝦,當然係任食。

另外係麵包蟹同海蝦,種類看似不多,但質素好好。

刺身

恆溫雪櫃指出4.6度,令人覺得有信心,因為種類好多,有油甘魚、三文魚、牡丹蝦、即切藍鰭吞拿魚、八爪魚及赤貝,解凍亦處理得好好,食落毫無雪味。

壽司

種類多而且口味不同,有火炙三文魚壽司、火炙芝士蟹肉壽司、火炙魷魚壽司、吞拿魚沙律飯糰、海苔肉鬆飯糰、雞蛋沙律飯糰、奇買蟹肉卷、奶油芝士蜜瓜卷、香芒蝦卷、甜蝦壽司、三文魚壽司、吞拿魚壽司、、中華沙律及日式螺肉,因為有太多其他食物,只簡單的試了火炙芝士蟹肉壽司,很濃香的感覺,不錯。

熱葷

好多人會忽略熱葷,以為都係家常菜色,但 Cafe Too,真係令人有點大開眼界。

避風塘炒龍蝦

並非頭頭尾尾炒埋一碟,而是原隻去炒,龍蝦鉗都食到,仲要好入味。

椒鹽鮑魚仔

當然係任食,仲要係熱辣辣,Q彈口感好正。

北菇扣鴨掌

鴨掌軟腍適中,很有宴會菜的氛圍。

蠔皇蝦籽燴海參

又是宴會菜色,海參灑上了蝦籽,添加了香味,真心覺得不錯。

其實加上蟹肉伊麵、黃金蝦球、菠蘿咕嚕肉、羅漢齋上素及椒絲腐乳炒通菜,已經可以算是一席宴會菜了,實在是少見的豐富。

仲有中式點心蝦餃、燒賣及叉燒包。

加上辣酒煮螺、砂鍋雲吞雞、金銀蒜粉絲蒸龍躉、烤檸檬胡椒雞、煎魚配龍蝦汁及白汁焗椰菜花,陣容強大到一個點。

而咖喱類有印度魚咖喱、豬咖喱、羊肉咖喱、芝士咖喱、天多竹利烤雞、藏紅花飯、Naan Bread

及Garlic
Naan Bread。

Carving Station

除了之前介紹過的黑椒和牛,本身有烤牛肋骨及烤雞。

燒味

有油雞、叉燒、滷水蛋同埋滷水豆腐。

關東煮

就連日式關東煮都有,係蘿蔔、竹輪、蒟蒻及雞蛋中,最愛甜香入味的蘿蔔。

湯品

又係好誇張,單係湯類已經有雲南氣鍋雞、青木瓜雪耳煲唐排、紅甜椒濃湯、粟米魚肚羹及蕃茄香草種子湯。

其實我基本上飲足五款,賣相最吸睛一定係氣鍋雞,足料又夠火喉,所以都飲了兩碗,另外魚肚羹加些少胡椒粉又係好正,其他幾款都合格。

芝士Cold
Cut

芝士platter有Camembert同Danish Blue,Cold Cut有莎樂美腸、火腿片、煙三文魚及紅菜頭三文魚。

沙律

發覺同九龍香格里拉一樣,沙律款式好多。

有豬頸肉沙律、泰式鳳爪沙律、泰式海鮮沙律、牛肉沙律、提子瑪莎拉雞肉沙律、印度沙律、鷹嘴豆青瓜蕃茄蝦沙律、印度薯仔沙律、蘑菇松子仁羽衣甘藍沙律、烤南瓜沙律及青豆沙律。

愛素食的朋友已夠一餐。

甜品

一定要講榴槤booth,單係榴槤甜已經有榴槤冬甩、榴槤蛋撻、榴槤大福、榴槤咖啡忌廉撻、班蘭榴槤薄餅、貓山王拿破崙、D24榴槤卷及貓山王蛋捲。

如果妳榴槤是愛好者,必定能滿足妳,自己並非特別愛好,但都忍不住試了一遍,似乎拿破崙、蛋捲及D24榴槤卷都屬無得輸類別。

而另一亮點是哈根大師雪糕,有夏威夷果仁、士多啤梨、雲呢拿、抹茶、比利時朱古力及焦糖脆餅口味六款口味,足夠滿足愛好者的味蕾。

其他甜品有青蘋果蛋糕、芝士芒果蛋糕、柚子蛋糕、榛果牛奶朱古力蛋糕、Rum Baba、白乳酪白桃蛋糕、青檸檬草莓蛋糕、番石榴粉紅胡椒蛋糕、椰子熱帶果捲、純素菠蘿茶杯、綠茶紅豆大福、黑芝麻大福、檸檬撻、麵包布丁、雜錦馬卡龍、費南雪 Financier、朱古力撻、牛奶朱古力熱情果軟心朱古力、朱古力鳥結、柚子朱古力鳥結,種類多到讀一次都莫氣。

因為實在太飽,只能試了其中幾款,結果係覺得自己食量太細了,明白嗎?

總之感覺是少見的多種類,而且質素好,難怪在飲食業艱難的形勢下,是晚都全滿,氣氛好好。