cafe TOO

一提起自助餐,「cafe TOO」係我心目中首選嘅自助餐廳💗五星級酒店出品,用餐氛圍環境優雅,軟件及硬件無得彈👍🏻👍🏻趁放假約埋成班朋友過黎朝聖,盡興咁豪食一番先😋😋———————————————————🔹海鮮區 海鮮迷豈能錯過!新鮮生猛凍海鮮專區供應雪蟹、花蟹、麵包蟹、瀨尿蝦、大蝦、翡翠螺及大蜆,淨係呢個派場已經夠晒豪華!首推雪蟹及麵包蟹,雪蟹腳蟹肉一疏疏,入口鮮味十足;麵包蟹嘅蟹膏超級澎湃,入口甘香令人回味無窮!重點推介即蒸海鮮專區,清蒸開邊龍蝦、蒜蓉開邊蒸龍蝦、白灼蝦及白灼螺一一供應,每款熱辣辣香噴噴,特別係蒜蓉開邊蒸龍蝦,上層自家調製嘅蒜蓉醬汁夠晒惹味,搭配埋大大隻爽彈鮮甜嘅龍蝦肉,食得夠晒滿足!🔹日式刺身系列日式刺身區令人驚喜!原條藍鰭吞拿魚,由師傅即切,赤身、中拖羅及大拖羅任吃~當然要大推大拖羅!咁矜貴高質嘅食材又係另一回本位,大拖羅夠哂肥美,豐富魚脂啖啖肉,超鮮甜!🔹日式壽司及串燒區壽司及串燒區應有盡有,每款壽司材料豐富;日式串燒由師傅即席燒,特別推介呢度嘅日式玉子燒,蛋味濃厚,夠哂嫩滑Juicy,值得一試!🔹沙律及冷盤區沙律區提供各式各樣沙律及新鮮蔬菜,多款口味醬汁供應
🔹海鮮區
海鮮迷豈能錯過!

🔹日式刺身系列
日式刺身區令人驚喜!

🔹日式壽司及串燒區

🔹沙律及冷盤區
沙律區提供各式各樣沙律及新鮮蔬菜,多款口味醬汁供應,我哋可以按自己喜好,炮製獨一無二既沙律,一開始食定啲沙律菜,開開胃,為等陣大吃特吃做足準備!

🔹 一樂燒鵝
估唔到呢度既自助餐聯乘咗中環既一樂燒鵝,提供源源不絕嘅馳名燒鵝,質素有保證,燒鵝皮脆肉嫩,鵝油油香四溢,除咗燒鵝之外,酒店仲自家炮製鵝油炒飯,每一啖都令人齒頰留香!
旁邊嘅滷水專區,供應自家特色滷水,包括滷水蛋及滷水豆腐,鹹香味濃,值得一試!

🔹烤肉及熱葷區
鍾意食烤肉嘅朋友仔必試呢一度嘅烤牛肋肉及烤羊腿,特別推介烤羊腿,肥瘦適中,愛陣烤至焦香,肉質保持粉嫩,搭配埋薄荷醬及芥末醬,味道提升至另一層次!
各式各樣中西式熱葷,同樣選擇眾多,蒸海魚、炒蜆、東南亞粉麵、印度咖喱等等應有盡有,特別推介佢哋嘅老火燉湯,是晚供應川貝燉雪梨,用料十足,夠晒滋潤,火喉十足!

🔹甜品
平時唔太食甜品既我亦比呢度嘅甜品深深吸引著!特別推介呢度嘅即制雞蛋仔,提供原味及鹹蛋黃味,製作認真,佢哋嘅雞蛋仔蛋香味濃郁,夠晒香脆,爆餡嘅鹹蛋黃鹹鹹甜甜,成個組合好出色,必定要試!另外仲有多款蛋糕、雪糕等等,真係令人目不暇給~

🌟餐廳:cafe TOO
📍地址:金鐘金鐘道88號太古廣場港島香格里拉7樓
2024-05-08
朋友起有無食物選擇多, 又富香港特色既自助餐推介, 不用多想就推薦   港島香格里拉酒店 自助餐廳 café TOO, 最近試過, 選擇除了琳琅滿目, 還有富香港特色既雞蛋仔, 蛋撻, 還有米芝蓮燒鵝等等18:30準時入席, 先看看海鮮冷盤, 當中更有較罕有既 麵包蟹   和 瀨尿蝦, 麵包蟹更是充滿蟹膏, 其他亦挺新鮮的海鮮除了冷盤, 還有不可錯過的蒸龍蝦, 有 清蒸   和 蒜蓉蒸   兩款, 是其中一個回本位! 開邊龍蝦肉多又彈牙, 小丸比較喜歡清蒸的, 愛蒜蓉的比利當然喜歡後者凍肉有 三文魚   和  巴馬火腿   等等自助餐其中一個最多人關注既, 當然是刺身櫃, 這裡供應多款魚生, 是夜就有 油甘, 大拖羅   和 牡丹蝦   等等, 大拖羅會於指定時間供應, 大家要留意喔,   而寿司亦有多款選擇, 賣相亦不錯突然又聽到鐘聲, 原來是晚燉湯出爐 - 川貝南北杏雪梨燉瘦肉, 唔使急最緊要快, 湯頭非常清香, 滋補養生, 而   竹笙瑤柱海豆腐皇羹   用料豐富, 也很值得一試熱盤選擇亦很多樣化, 特別推介 茅台炒醉蝦, 是即場製作的, 大家除了品味, 還可即席觀賞大廚炮製過程
18:30準時入席, 先看看海鮮冷盤, 當中更有較罕有既 麵包蟹   瀨尿蝦, 麵包蟹更是充滿蟹膏, 其他亦挺新鮮的
海鮮除了冷盤, 還有不可錯過的蒸龍蝦, 有 清蒸   蒜蓉蒸   兩款, 是其中一個回本位! 開邊龍蝦肉多又彈牙, 小丸比較喜歡清蒸的, 愛蒜蓉的比利當然喜歡後者
凍肉有 三文魚   和  巴馬火腿   等等
自助餐其中一個最多人關注既, 當然是刺身櫃, 這裡供應多款魚生, 是夜就有 油甘大拖羅   牡丹蝦   等等, 大拖羅會於指定時間供應, 大家要留意喔,   而寿司亦有多款選擇, 賣相亦不錯
還有辣炒蟹鉗蜆芥炸鯪魚球   椒鹽魷魚仔, 還有大推既   粉絲蒸龍躉
白灼田螺   和  白灼大蝦, 後者是不能錯過的, 爽口又鮮甜, 蘸上一點豉油吃已很滿足
泰式船麵   檔口, 配料選擇挺豐富的
比利是食肉獸, 烤雞   燒牛肉   當然不會錯過
燒味類, 必試當然是來自米芝蓮既 一樂燒鵝, 還有  鵝油炒飯, 加入了鵝皮來炒, 非常香口, 還有酒店出品既  义燒   油雞, 也不錯吃
各款 烤物, 也是很不錯水準
甜品環節還有多個亮點, 有 低調高手雞蛋仔/格仔餅, 都做到原店水準, 建議要趁熱食呀!
又是要趁熱吃的, 是新鮮出爐既 泰昌蛋撻, 很香滑富蛋香
還有多款糕餅, 比利至愛 黑芝麻大福,  當然少不了小丸至愛既 哈根大斯!
而小丸就特別喜愛  章魚小丸子   珍珠奶茶!
Café TOO 還會不時會推出各項優惠, 大家要密切留意喔~
2024-05-07
🌟餐廳:cafe TOO📍地址:金鐘金鐘道88號太古廣場港島香格里拉7樓💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一至日12:00 - 22:00📱電話:28208571忙足一個星期,又到happy Friday可以約班朋友仔出嚟見見面鬆一鬆😍😍咁多人食自助餐就啱晒💁🏻‍♀️朋友仔就特登訂咗位於港島香格里拉✨cafe TOO✨呢間五星級酒店嘅自助餐一向出品高質,環球海鮮多不勝數👍🏻食物款式眾多,啱晒同成班朋友仔大刷一番,夠晒盡興💖💖———————————————————🔹日式刺身區高質嘅自助餐,日式刺身當然與別不同!首推藍鰭吞拿魚,師傅即叫即切,質素媲美高質日本菜,赤身、中拖羅、大拖羅任君選擇,必定推介大拖羅,入口肥美甘香,油脂感爆燈,自助餐有咁高質素嘅刺身,令人回味無窮!🔹自助沙律及凍盤區自助沙律區提供嘅蔬菜選擇眾多,包括深受歡迎嘅凱撒沙律、日式沙律、各款沙律配料及醬料,款式夠晒多!凍盤區除咗供應一系列嘅Cold cut之外,亦有多款芝士供應,啱晒鍾意食芝士嘅我,超級推薦!🔹海鮮區 海鮮控至愛!自助餐供應既新鮮凍海鮮超多選擇,有齊雪蟹、麵包蟹、花蟹、瀨尿蝦、大蝦、翡翠螺及蜆,淨食
🌟餐廳:cafe TOO
📍地址:金鐘金鐘道88號太古廣場港島香格里拉7樓
💰價位:~$200 - $400
⏰營業時間:星期一至日12:00 - 22:00
📱電話:28208571

🔹日式刺身
高質嘅自助餐,日式刺身當然與別不同!
🔹自助沙律及凍盤區

🔹海鮮區
海鮮控至愛!
自助餐供應既新鮮凍海鮮超多選擇,有齊雪蟹、麵包蟹、花蟹、瀨尿蝦、大蝦、翡翠螺及蜆,淨食海鮮已經值回票價!
除咗凍盤海鮮,特別推介呢度嘅蒸海鮮區,大大個蒸籠由廚師即席炮製清蒸龍蝦、蒜蓉蒸龍蝦、白灼蝦及白灼螺,每款熱辣辣香噴噴,當然重點推介清蒸龍蝦,原汁原味,食落肉質夠晒鮮甜彈牙,食材夠晒新鮮,值得一讚!
🔹壽司及日式串燒區
特別介紹一下呢度嘅壽司及串燒區,各款特色壽司整齊擺放,每款食材新鮮,特別推介餐廳自家製作嘅玉子燒及串燒系列,玉子燒提供多款口味,總有一款啱你心水!
🔹 中式燒味及滷水系列
酒店特地搵黎遠近馳名既一樂燒鵝合作,供應高質明爐燒鵝,燒鵝肉肥美飽滿,皮脆多汁,自助餐食到咁出色嘅燒鵝,夠晒噱頭!當然仲有酒店自家製作嘅叉燒、油雞等皇牌燒味,每款各有特色!
值得一提,呢度嘅滷水蛋及滷水豆腐亦相當出色,滷水汁用料豐富,滷水蛋及豆腐夠晒入味,超正!
🔹烤肉區
食肉獸絕對不能錯過呢個烤肉區~
烤羊腿及烤牛肋肉,由師傅即切,肉質鮮嫩多汁,睇見都流口水!
特別推介烤牛肋肉,外層焦香,肉質粉嫩,入口相當嫩滑,烤煮既火候控制一流,大推!
🔹熱葷、燉湯及粉麵區
林林種種既中西式熱葷,多不勝數,每一款都夠晒吸引,蒸海魚、小炒王、豉椒炒蜆、東風螺,以至印度咖喱一一供應,實在太豐富!
中式燉湯今日提供川貝燉雪梨,熱辣辣出爐,飲落滋潤夠晒養生;鍾意麵食嘅朋友,必定要去試埋佢哋嘅粉麵區,分別提供泰式及中式粉麵系列,配搭各款生猛海鮮及蔬菜,夠晒多元化!
🔹甜品
甜品控不能錯過!
除咗各式各樣精緻蛋糕、任食Häagen-Dazs雪糕之外,甜品部師傅更即席炮製火焰雪山及新鮮即製雞蛋仔,我就超推薦呢度嘅鹹蛋黃雞蛋仔,烤至外脆內軟,內餡嘅留心鹹蛋黃令人齒頰留香!
———————————————————
💗今時今日高質嘅自助晚餐餐可遇不可求,真心推薦呢間cafe TOO‼️‼️供應各式各樣環球美食之餘,每一個系列選材及烹調手法製作認真,尤其係海鮮區及刺身區,生猛即叫即蒸龍蝦及矜貴嘅藍鰭吞拿魚無限量供應,值回票價😬
值得一讚餐廳嘅各類食物擺放井然有序,refill 速度夠哂快,源源不絕既高質食材,盡現眼前👍🏻
適逢母親節,帶埋媽媽嚟呢度嘆番餐盡興嘅自助餐就岩哂💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
6天前 4 瀏覽
呢個星期日就係母親節諗到同你阿媽食咩未呀!我就醒喇一早同老婆大人去食自助餐慶祝咗,仲要係佢最鍾意嘅海鮮主題自助餐開心到佢癲呀。今次食自助餐嘅地方就喺港島香格里拉嘅cafe Too,原來我係第一次嚟食自助餐入面勁多嘢食好鬼開心呢,經過靚靚嘅花叢第一眼見到就係呢舊咁正嘅藍鰭吞拿魚!呢晚有得任食真係正好夢幻呀,除咗刺身仲有呢一個撈咗味嘅吞拿魚粒,勁好咬口件一啲酸味都冇呢個吞拿魚真係好靚好新鮮,除咗吞拿魚之外仲有好多唔同種類嘅刺身,每樣食一件都已經好鬼滿足啦,跟住仲有日式前菜、壽司、玉子燒、章魚小丸子同埋串燒,一定能夠滿足鍾意食日本嘢嘅朋友。冰鎮海鮮區都好澎湃有醉鮑魚、魷魚青口沙律、烤蝦小米沙律、大蜆、瀨尿蝦、海蝦、花蟹、麵包蟹、蟹腳同埋海螺。轉過彎呢度有麵包、芝士、沙律菜鍾意健康嘅朋友就啱晒啦。自助餐入面有任飲就最受歡!迎呢度仲要有自己調製嘅果汁三款都好好飲而且唔會好甜,如果鍾意飲肥仔水仲有三款唔同口味嘅珍珠特飲,唔好話小朋友連我都覺得好開心呀。講到開心甜品區又係睇見都引死人!有勁多款唔同口味嘅細件甜品任揀,呢度仲可以食到低調高手大街小食嘅雞蛋仔同埋格仔餅,老婆大人見到即刻雙眼發光,最後仲有
轉過彎呢度有麵包、芝士、沙律菜鍾意健康嘅朋友就啱晒啦。
講到開心甜品區又係睇見都引死人!有勁多款唔同口味嘅細件甜品任揀,呢度仲可以食到低調高手大街小食嘅雞蛋仔同埋格仔餅,老婆大人見到即刻雙眼發光,最後仲有火焰雪山同埋六款口味嘅Häagen-Dazs雪糕,相信呢個陣容甜品迷應該都唔會有投訴喇啩。
睇完啲甜品係時候去睇吓有咩熱嘢食!首先必吃推介一定係呢個清蒸龍蝦,睇住師傅喺魚缸撈出嚟劏好攞去蒸新鮮到不得了,食得幾隻龍蝦都已經回咗一半本啦。
跟住仲有好多中式嘅嘢食!好似有沙拉骨、黃金茄子、點心、燒味、滷水仲有清補涼湯,啱晒啲鍾意食中菜嘅朋友。
不過都唔夠呢個一樂燒鵝吸引大家都知呢間燒鵝都唔平,另外仲有個鵝油炒飯好鬼死邪惡,呢度就食到佢哋嘅出品仲係任食都咪話唔爽。
西式嘢食就有烤羊腿、烤牛肋骨、煎魚、燉肉、意大利雲吞同埋南瓜湯,選擇唔係好多始終呢個自助餐都係本地嘢做主題。
粉麵檔就供應泰國船麵!除咗船麵湯底之外仲有清湯同埋喇沙湯底,自己鍾意食咩餸要咩麵配咩湯底自己揀。
呢個位入面有兩大個魚入放咗龍蝦同埋大頭蝦,師傅撈啲蝦出嚟白灼然後放去蒸籠度,呢個新鮮嘅食法真係好鬼死吸引。
跟住仲有好多海鮮嘅菜式!好似竹笙瑤柱海鮮豆腐羹、辣酒煮花螺、蝦乾小炒王、豉椒炒蜆、蝦子鴨掌海參、金銀蒜蒸龍躉、椒鹽鮮魷、椒鹽鮑魚仔、蜆蚧鯪魚球同埋避風塘炒龍蝦鉗。
行多兩步又有驚喜呢度放滿咗各式各樣嘅海鮮,而最特別嘅肯定係呢個茅台炒醉蝦!師傅即刻放新鮮蝦落鐵板然後落茅台,跟住就會熊熊大火呢個時候記住預備定手機呀。

最後呢個位仲有烤雞、烤魷魚同埋烤大蝦,呢個自助餐咁嘅陣容鍾意食海鮮嘅朋友真係會流口水。
係時候埋位開餐喇喂!我同老婆大人夾手夾腳出去攞啲嘢返嚟一齊食,自助餐6:30開始但係去到7:15記得出去攞藍鰭吞拿魚嘅大拖羅!超級肥美嘅大拖羅真係好油潤勁好味呀。
其他刺身都好唔錯我就最鍾意油甘魚同埋阿根廷赤蝦。
至於凍海鮮梗係要食紅花蟹啦勁鮮甜,本地嘅瀨尿蝦雖然細細隻但其實都好鬼甜。
呢碟前菜入面嘅醉鮑魚好鬼煙靭帶少少酒香幾好食,壽司質素都好唔錯有位嘅話真係要試吓。
講到最精彩一定係新鮮嘅蒸龍蝦!除咗清蒸仲有蒜蓉味兩款都各有各好味,細食咗嘅我呢晚淨係食咗三隻龍蝦咋!
茅台炒醉蝦啲酒味好香而且蝦肉好彈牙一定要食呢個呀,另外白灼大頭蝦勁多蝦膏都好鬼正㗎。
老婆大人鍾意食點心梗係要攞返啲俾佢嘆吓啦!蝦餃同燒賣都係高質嘅出品唔錯唔錯。
我就仲開心因為呢度一樂燒鵝係任食!除咗任攞燒鵝髀之外仲有我最鍾意嘅鵝頸,即刻嗌咗杯白酒要嚟送鵝頸爽爆呀。
呢一個小炒王我特別要介紹俾大家,入面除咗有唔少海鮮之外最正嘅係好香甜嘅韭菜花,我同老婆大人食咗勁多。
食到半路中途有個侍應推住架車仔出嚟!原來係送呢個川貝燉雪梨燉湯俾我哋,燉湯熱辣辣又足料幾好飲喎。
食過蒸嘅海鮮呢個烤嘅都好出色!魷魚煙韌彈牙唔會好韌好鮮香,而大蝦燒過之後嗰朕香味好出色又係唔同食法。
芝士區入面有呢個我最鍾意食嘅蒜蓉芝士,老婆大人見到即刻攞俾我嘆真係抵錫,呢度嘅烤牛肋骨做得好出色夠晒粉嫩而且好有肉香味,如果係牛魔王就千祈唔好錯過呀。
最後整返碗船麵暖吓胃不過老婆大人呢日喉嚨痛所以我嗌咗清湯!鍾意食惹味嘅佢扁晒咀唯有加返啲炸蒜等佢食得開心啲啦。
其實已經飽到一個點!但係老婆大人超好特登出去等攞咗兩底雞蛋仔返嚟,一底原味一底鹹蛋黃新鮮熱辣加埋老婆大人攞嘅點會唔好食吖,朋友就攞咗格仔餅我真係食唔落不過睇落好都鬼吸引咁,見到呢件橙花白豆卷蛋感覺好鬆軟忍唔住攞咗嚟食!都要讚吓自己好眼光食落真係好鬆軟好有豆味,食埋呢件蛋糕仔已經飽到傻咗,希望呢個母親節嘅自助餐老婆大人食得開心又滿足啦。
母親節
6天前 90 瀏覽
早前分享過唔少九龍區嘅酒店自助餐選擇,一於又分享吓港島區嘅好選擇先,想要介紹嘅係港島香格里拉酒店嘅Cafe Too~ 最特別嘅係可以於現場一睹師傅從活魚池中取出各款海鮮,即席於眼前烹調各款海鮮,真正夠晒新鮮!必食嘅有龍蝦,除咗有爆膏原汁原味嘅即蒸龍蝦之外,仲有相對惹味少少既蒜蓉蒸龍蝦隨便食冰鎮海鮮區嘅海鮮山都不容錯過,個人都喜歡麵包蟹,仲有瀨尿蝦、青口、螺熱食嘅話,即席「點火」既茅台醉蝦都相當吸睛! 金銀蒜粉絲蒸龍躉既龍躉固然係重點,但係盡收精華嘅粉絲都不用錯過當晚嘅限定仲有刺身既既Hermes,係拖羅啊,油脂甘香豐腴海鮮山、刺身以外,意想不到會有港式經典重現,包括了米芝蓮一星嘅一樂燒鵝、低調高手雞蛋仔、泰昌蛋撻,都已經一站式咁可以係度食到晒!新鮮出爐嘅蛋撻,原來咁好味~

當晚嘅限定仲有刺身既既Hermes,係拖羅啊,油脂甘香豐腴

2024-05-10 10 瀏覽
海鮮狂迷揮手區!有冇朋友同我一樣超喜歡吃海鮮,如果您也是海鮮迷就必定要看下去了,這夜一行十人相約到Island Shangri-La Hong Kong的cafe TOO,嘆以本地海鮮為主題的自助晚餐過足癮,甫踏進cafe TOO便是很多人也喜歡的刺身區!看見師傅正在處理色澤艷麗又肥美藍鰭吞拿魚我已經流口水了!其他刺身有甜蝦、北寄貝、象拔蚌、阿根廷赤蝦、希靈魚、三文魚及油甘魚,魚生愛好者必定會非常開心,接力還有日式前菜味付螺肉及香菇蓮藕,當然少不了多款壽司的那份兒,愛吃玉子燒的朋友也不要錯過共有三款口味可選,另外還有章魚小丸子及各樣香口的日式串燒。來到這夜的重頭戲冰鎮海鮮區選擇非常多眼花撩亂心裏暗喜耶。先有三款海鮮頭盤包括有鮑魚、魷魚青口沙律及烤蝦小米沙律,緊接著當然是我最期待的凍海鮮!鮮蜆、瀨尿蝦、海蝦、花蟹、麵包蟹、蟹腳及海螺每樣也非常新鮮可以大飽口福了。轉個角是麵包、頭盤及沙律區!供應了多款新鮮麵包、各式芝士、凍肉及新鮮沙律菜和醬汁。自助餐更有我喜歡的任飲區供應多款特色飲品!六款飲品包括了熱帶果汁、蘋果青檸檸檬茶、排毒香茅水及三款口味的珍珠特飲,口味非常獨特而且好好飲絕對不是一般

來到這夜的重頭戲冰鎮海鮮區選擇非常多眼花撩亂心裏暗喜耶。
自助餐更有我喜歡的任飲區供應多款特色飲品!六款飲品包括了熱帶果汁、蘋果青檸檸檬茶、排毒香茅水及三款口味的珍珠特飲,口味非常獨特而且好好飲絕對不是一般自助餐供應的普通飲品。
來到熱葷區亦非常吸引打頭陣是新鮮熱辣的蒸龍蝦!而且還有清蒸及蒜蓉兩款口味選擇。
緊接著有沙拉骨、黃金茄子、蝦餃、燒賣、饅頭、清補涼、叉燒、油雞、滷水蛋及豆腐等中式熱菜。
至於西式美食當然少不了烤羊腿、烤牛肋骨、南瓜湯、煎魚配紅花汁、愛爾蘭燉肉及燉菜等菜式。
來這兒吃自助餐還可以試到坊間不少名店的招牌菜!例如一樂燒鵝的招牌燒鵝和鵝油炒飯,可以任取任吃不用排隊真的好正。
然後來到即煮區就有泰國船麵,三款湯底可選加上大量配料及蔬菜可以自組一碗特色船麵。
接力有竹笙瑤柱海鮮豆腐羹、辣酒煮螺、蝦乾小炒王、豉椒炒蜆、蝦子鴨掌海參、金銀蒜蒸龍躉、椒鹽鮮魷、椒鹽鮑魚仔、蜆蚧鯪魚球及避風塘炒龍蝦。
這兒有兩個活魚池看見師傅撈起了大頭蝦和龍蝦,原來是用來炮製原汁原味的蒸海鮮,蒸籠內有大頭蝦、花螺還有果皮蒸魚全部都非常吸引誘惑到不得了。
隔鄰這個海鮮檔則放滿了各式各樣的新鮮海產。
最吸引我必定是師傅現場即製的茅台炒醉蝦!新鮮大蝦於熱騰騰的鐵板上被香氣撲鼻的茅台烹煮火光四起非常好打卡,最後還有烤雞、烤魷魚、烤大蝦及烤鮮魚等美食,蒸、炒、煮、炸、烤法也盡出我的海鮮胃也不禁大聲叫好。
鹹食介紹完輪到甜品區喇!琳瑯滿目的甜品盡現於眼前甜迷朋友看得心心眼呢,細細件的甜品賣相非常精緻有不同口味及款式的,相信大家一定能夠找到自己喜歡的甜品
說到最吸引我肯定是低調高手大街小食的雞蛋仔和夾餅!這夜可以品嚐到原味及鹹蛋黃味的雞蛋仔,因為我去過筲箕灣多次也未能如願吃到所以超開心及非常期待,最後還有六款口味的Häagen-Dazs雪糕可任吃,有咖啡、比利時朱古力、冧酒提子、焦糖脆餅、士多啤梨及雲呢拿可選,我更見到旁邊有火焰雪山呢正喔。
餐廳的Buffet Line真的超級超級長!行完一轉之後肚仔已經打鼓了即刻開餐先,大家記住7:15pm要出去刺身區因為這時會推出藍鰭吞拿魚的大拖羅,大家看到那粉紅雪白相間的油花嗎!大拖羅吃下魚油非常豐腴香滑叉無筋超好吃,除了大拖羅之外其他刺身質素也非常不錯!角切的吞拿魚赤身用了墨西哥Feel的調味,口感味道也非常有新鮮感,另外阿根廷赤蝦肉亦軟糯鮮甜記得要吃哦。
凍海鮮方面蜆肉非常乾淨又鮮甜,瀨尿蝦和蟹肉亦是我的Favourite之選,蟹腳啖啖肉充滿海水的味道全部也令我吃得很開心。
頭盤中最喜歡爽口彈牙的醉鮑魚,鯖魚和鰻魚壽司質素也非常不俗,喜歡吃蛋的朋友玉子燒亦是不能錯過的項目。
到中段時間會有服務員推出燉湯送給在座客人,這夜我們得到川貝燉雪梨湯味道非常香甜,吃完頭盤刺身這些凍食喝一口熱湯非常暖胃舒服。
熱食第一時間取了蒸龍蝦來品嚐!火候恰好的清蒸龍蝦肉質很爽口而且非常鮮甜,喜歡惹味的可以選擇蒜蓉蒸龍蝦。
這碟就是我取的茅台炒醉蝦!那茅台王子非常香濃喜歡酒味的我十分欣賞這爽彈的炒醉蝦。
另外清蒸的游水大頭蝦非常原汁原味!大頭蝦的蝦頭內充斥邪惡蝦羔非常甘香可口。
喜歡吃蝦餃的我對於這兒出品非常滿意!澄皮爽口不黏牙內裏餡料非常豐盛,爽口彈牙的大蝦亦鮮味十足我吃了兩隻才夠喉呢。
熱食當中選了惹味的豉椒炒蜆還有我喜歡的油雞味道真心不錯,另外最推介的是蝦籽海參鴨掌,海參爽滑鴨掌軟腍配襯味道剛好的醬汁非常吸引,大家記得要吃小炒王內的嫩綠韭菜花香甜惹味會吃不停口。
喜歡吃牛肉的朋友萬物錯過烤牛肋骨,看到那粉嫩的肉色便知質素非常不俗車爸爸滿欣賞呢。
愛吃船麵的我邀請車爸爸給我取一碗回來!當天他知道我喉嚨痛細心地取了一碗清湯給我(嬲)!雖然是為我好但我還是喜歡吃惹味的,最後加了點炸蒜和炸豬皮才覺得好味好多了。
鹹胃表示已經非常滿足是時候開動甜胃迎接豐富甜點!首先是限定美食火焰雪山聽到響鈴聲大家便去到甜品區乖乖地排隊,等待點火儀式過後大家便可以取火焰雪山回去品嚐。
我沒有吃火焰雪山因為我要留位給雞蛋仔!熱辣辣新鮮出爐的雞蛋仔真的非常美味,尤其是鹹蛋黃口味更加令我心動,其他甜品我已經吃不下了還是交給朋友好好品嚐吧,如果有位的話大家記得要留肚吃件泰昌蛋撻啊。
cafe TOO 咖啡廳「港式•港食」自助餐收費為星期一至四$808/位、星期五~日、公衆假期及前夕$868/位, 愛嚐鮮的朋友真是萬物錯過這豐盛的海鮮自助餐啊。
2024-05-07 0 瀏覽
話說已有十多年沒到Cafe Too食自助餐,難得有人吹雞,一呼百應,齊齊渡過Happy Friday。先總結一句,食物款式仍然多,水準依舊地高。嚟緊母親節父親節,甚或是佛誕假期,我決定同屋企人再來一次。唔打算係度花一萬幾千字逐款食物介紹,重點講些我認為值得推介的項目吧!海鮮絕對是強項之一,冰海鮮是基本,仲有蒸海鮮。龍蝦有清蒸同埋蒜茸蒸,用料新鮮,若然你係海鮮迷,胃口又夠大的話,建議你兩款都試,自行作個比較。蒸龍蝦吸引,但我覺得更加精彩的是蒸大頭蝦,隻隻肉爽甜鮮,尤其是蝦頭,大啖吮下去,爽皮!凍海鮮既話,凍蝦、蟹腳、花蟹、翡翠蝦及蜆等,一應俱全,其實食完蒸龍蝦蒸大頭蝦,再吃點凍海鮮,已飽了一截。然而,海鮮環節其實未完,因為海蝦呀,魚呀等等,還可以拿給師傅,即場表演鐵板燒,火光熊熊,香噴噴,視覺味覺及嗅覺三重享受。未完未完,熱葷仲有唔少海鮮,包括惹味的豉椒炒蜆、辣酒煮花螺等,要提一提佢既小炒皇,大蝦、魷魚鬚和韭菜花,炒得寧舍吸引,直頭要encore。海鮮以外,還有其他好嘢。燒味當然有油雞、叉燒等,但更值得品嚐,是燒鵝,因為是與米芝蓮星級食府一樂合作。食自助餐可以任食埋名店燒鵝,仲想點?刺身

刺身壽司間間酒店自助餐都有,不過呢度都係升級版,因為有供應藍鰭吞拿,真係唔嘢少。
個人而言,幾中意食點心,就算是自助餐的出品,我都總會試幾粒。估唔到佢蝦餃同埋燒賣都咁食得過。
我會說,甜品係呢度既另一強項。款式多、賣相靚之餘,總體味道都好唔錯,法式蛋糕的選擇尤其豐富。
叮叮叮叮...! 聽到叮叮聲響,就是要提大家出來拎的甜品,火焰雪山,師傅即場做出火焰效果,俾大家影相拍片,之後梗要乖乖排隊,拿一件回去細味。
夾餅與雞蛋仔,是千祈千祁唔可以錯過的,因為是與我最最最喜歡的品牌低調高手合作。要時刻望實,一有新鮮整好,即刻攞番底,無得輸。
講多句,佢既雞蛋仔,有原味以及咸蛋黃口味,個人認為,後者更加優勝。
果汁檸茶等飲料請自便,要講講,呢度仲有珍珠奶茶,認真誇張。
2024-02-18 2317 瀏覽
二月新春飯聚🤩今次同朋友去左港島香格里拉食#buffet #dinnerbuffet有好多各式各樣的美食🤤而海鮮類我最中意食龍蝦同長腳蟹腳🦞🦀亦有各款魚生同壽司🍣而拖羅同赤蝦最好味😋但我最愛係牛肉,有即燒黑毛和牛🐮本身師傅俾兩件小牛肉俾我⋯但我再問佢可唔可以俾多兩塊?佢就俾左兩大塊俾我😆唔好意思我太中意食😛其次有咖哩、麵食、沙律吧、各款中式菜式及港式燒味點心等等,但我冇食🙈但有老火湯飲勁鮮甜,我連渣都食埋🙊後悔冇飲多一盅🥺食到中途,職員話隨餐每人附送一碟龍蝦雲吞配龍蝦湯🦞#yummy最後就食我最中意既甜品🤤新春甜點外觀十分精美😍我都抱住中伏心態試食😂結果又幾好味喎!唔係死甜真係用心製作👍🏻但最甜係火焰雪山🤣真係太甜食唔落😬而鬆餅又出奇地好味🤣

但最甜係火焰雪山🤣真係太甜食唔落😬而鬆餅又出奇地好味🤣
´༎ຶД༎ຶ 🎉係食得超滿足嘅一餐!!原來buffet都可以食到本地特式名店架🉐今期酒店 x 一樂燒鵝 x 低調高手大街雞蛋仔 x ……Fairy真係好buy呢個idea🥰🥰滿滿香港情懷🧚🏻‍♀️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🧚🏻‍♀️〈 懶人包Rating🚶🏻‍♂️ 〉:款式🟢 / 味道🟢 / 環境🟢
🟢 —— 熱葷區
🆒 餐廳主打中式料理, 西式選擇較少但整體款式都好多, 味道出色, 食材優質!🌟最有驚喜:一樂燒鵝|即煎和牛> 🪿享負盛名嘅一樂燒鵝, 油脂豐腴皮脆肉嫩, crossover有驚喜!> 🥩入口即溶…和牛油花十足!!牛味濃郁, 一定要熱辣辣即煎即食!!* 一樂燒鵝 / 安利魚蛋粉麵/ 即製鍋貼 / 即煎黑椒和牛 / 蟲草花瘦肉雞湯 / 避風塘炒龍蝦 / 蟹粉豆腐 / 蛇羹 / 蠔皇扣海參鴨掌 / 竹筒糯米飯 / 枝竹羊腩煲 / 鮑魚灌湯餃 / 燒牛肋骨 / 乾炒和牛河 等等………………🟢 —— 凍海鮮、刺身、冷盤區
🉐 凍海鮮選擇多, 全部都好高質素尤其係爆膏麵包蟹同龍蝦!
⚠️ 喜出望外嘅有即切藍鰭金槍魚同大拖羅‼️油分夠重✨入口即溶, 超級滿足
´༎ຶД༎ຶ 🎉係食得超滿足嘅一餐!!

原來buffet都可以食到本地特式名店架🉐
今期酒店 x 一樂燒鵝 x 低調高手大街雞蛋仔 x ……
Fairy真係好buy呢個idea🥰🥰滿滿香港情懷

🟢 —— 熱葷區

🆒 餐廳主打中式料理, 西式選擇較少
但整體款式都好多, 味道出色, 食材優質!

🌟最有驚喜:一樂燒鵝|即煎和牛
> 🪿享負盛名嘅一樂燒鵝, 油脂豐腴
皮脆肉嫩, crossover有驚喜!
> 🥩入口即溶…和牛油花十足!!
牛味濃郁, 一定要熱辣辣即煎即食!!

………………

🟢 —— 凍海鮮、刺身、冷盤區

🉐 凍海鮮選擇多, 全部都好高質素
尤其係爆膏麵包蟹同龍蝦!
⚠️ 喜出望外嘅有即切藍鰭金槍魚同大拖羅‼️
油分夠重✨入口即溶, 超級滿足~

* 麵包蟹 / 龍蝦 / 青口 / 螺/ 凍蝦 // 即切藍鰭金槍魚 / 吞拿魚 / 大拖羅 / 中拖羅 / 三文魚腩 / 油甘魚腩 / 甘蝦 / 希靈魚 / 阿根廷赤瑕 / 關東煮 / 多款壽司、沙律及芝士 等等

🟢 —— 甜品區

🍾 甜品款式非常多, 賣相精緻, 超高質!
🧇 必食低調高手大街雞蛋仔,
師傅現場即製熱辣辣, 皮脆蛋香味濃郁!

* 低調高手大街雞蛋仔格仔餅/ 泰昌餅家蛋撻 / 焙茶/榛果牛奶朱古力蛋糕 / 粟米杜斯朱古力蛋糕 /伯爵茶栗子卷 / Tiramisù / 栗子黑醋栗蛋糕 / 芒果/黑芝麻大福 / 焦糖零陵香豆蛋糕 / 麵包布丁 / 馬卡龍 / 紅絲絨蛋糕 / Häagen-Dazs 等等

🟢 —— 環境和服務

環境寬敞,座位空間感足夠!
🥰服務員態度積極良好, 收碗碟效率高。
如果大家去慶祝, 可以提前向酒店預約朱古力牌及蛋糕, 服務員仲會主動幫手影相!

🧚🏻‍♀️~~~~ ᴛʜᴀɴᴋ ʏᴏᴜ ~(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵)~ ꜱᴇᴇ ʏᴏᴜ ~~~~🧚🏻‍♀️

p.s.好欣賞酒店環境佈置, 絕對唔係嗰啲擺棵聖誕樹hea你🎄
✨lobby亦有Xmas band show, 周圍都充滿聖誕氛圍, 一家大細打卡必去!!

✏️整體評分:#foodiefairy_4分
💸人均消費:$838 (另收加一)
📍地點:cafe TOO (金鐘)
金鐘金鐘道88號太古廣場港島香格里拉7樓
2023-12-05
紀念日
2024-01-17 1744 瀏覽
根據自己的口味和喜好自行選擇食物Cafe TOO提供各種不同種類的菜餚、主食和甜點🥰😍🥰😍🥰😍食自助餐就係要填滿自己的餐盤又可以根據自己的食量和口味調整食物的份量和種類🥳🥳🥳🥳🥳🥳中日泰都有而且都好好食😋一直都好想試cafe TOO完全沒有令我失望一黎當然要食冷盤啦魚生好生鮮有油甘金,Tuna,鮮香美味🥰🥰🥰🥰🥰最愛油甘魚⋯⋯食左好多之後食左⋯⋯龍蝦🦞又鮮又彈牙,本來驚佢會好死實,但食落又還好喎😍足足食左一隻之後就係熟食了有好多款式,眼花撩亂又有燒味食叉燒,燒鵝好香口仲有黑毛和口即口即燒,好有牛味而且入口即化🤤泰式涼拌辣得好過分鐘意食泰式既朋友一定會鐘意咖哩無得輸,印度烤餅是即烤的推介蒜香口味,送咖哩一流一敲鐘燉湯出爐好飲、好似好補😂🤣竹筒糯米飯細細個👍🏼食飽飽熟食就係甜品胃了甜品全部細細件,一口一件又有港式蛋撻,雞蛋仔同格仔餅都是現做的仲有不同口既雪糕總之一句就係好多選擇值得一試即時入會可以即時用到佢既拆扣優惠喔👍🏼
根據自己的口味和喜好自行選擇食物
Cafe TOO提供各種不同種類的菜餚、主食和甜點
🥰😍🥰😍🥰😍
自助餐就係要填滿自己的餐盤
又可以根據自己的食量和口味調整食物的份量和種類🥳🥳🥳🥳🥳🥳
中日泰都有而且都好好食😋
一直都好想試cafe TOO
完全沒有令我失望
一黎當然要食冷盤啦
魚生好生鮮
有油甘金,Tuna,鮮香美味🥰🥰🥰🥰🥰
最愛油甘魚⋯⋯食左好多
之後就係熟食了
有好多款式,眼花撩亂
又有燒味食
叉燒,燒鵝好香口
仲有黑毛和口
即口即燒,好有牛味而且入口即化🤤
泰式涼拌辣得好過分
鐘意食泰式既朋友一定會鐘意
咖哩無得輸,印度烤餅是即烤的
推介蒜香口味,送咖哩一流
一敲鐘燉湯出爐
好飲、好似好補😂🤣
竹筒糯米飯細細個👍🏼
食飽飽熟食就係甜品胃了
甜品全部細細件,一口一件
又有港式蛋撻,雞蛋仔同格仔餅都是現做的
仲有不同口既雪糕
總之一句就係好多選擇
值得一試
即時入會可以即時用到佢既拆扣優惠喔👍🏼
手頭上有張cafe too的75折優惠卷,於是就想去那裏吃自助餐,預先一個星期book了位,到吃的那天就前去,十二點鐘左右就去店門前排隊等櫃台服務員帶位,這次是坐窗口位,坐了位之後也先點了自助餐包括在內的飲品,這次點了凍朱古力,點完飲品之後就出去自助餐枱取食物,這次的食物有冷盤海鮮,例如有鮮蝦,麵包蟹,蟹腳,海螺,青口,各款式的魚生壽司,熟食有燒牛肉,水煮魚,安利魚蛋,清蒸鱸魚,椒鹽蝦,蝦餃燒賣,東風螺,蜆,燒味,炸薯條,還有其他款式的熟食,甜品有各式各樣的蛋糕,蛋糕款式例如有榛子朱古力蛋糕,朱古力咖啡撻,軟心朱古力,果仁朱古力磚,蛋糕款式賣相精緻,還有雪糕,配料桌上有些配料,可以用來配搭燒牛肉,隔壁的冷盤海鮮桌上還有煙肉可以取得,湯有中式花生煲豬骨湯,蛇羮,食物款式比較多,但比較偏於中式款式,就這樣來來回回地取這些食物來吃,鮮蝦夠鮮甜彈牙,青口夠肥大鮮甜,麵包蟹夠多蟹黃和蟹膏,海螺夠鮮甜彈牙,東風螺和蜆夠鮮甜彈牙,魚生壽司很新鮮好吃,凍朱古力很好飲,食物全都好吃,店內環境裝潢舒適,坐位夠寬和舒適好坐,冷氣夠涼,也可以在窗口欣賞山邊的風景,服務員的態度也很好,整體上很不錯,下次再來光臨
2023-11-18 2647 瀏覽
舊年和太太在樓上擺酒後,剩下不少分數,最後決定在這裏刷一餐。午餐 $498 加一,最近 Shangri-La Circle 會員或 Citi 信用卡卡主都有折,但我用積分兌換餐費的就要以原價計算了。當日中午好多人,有公司包了不少位做員工聚餐。返入正題,食物方面還可以,一直對自助餐寄望不會太多。首先食了幾轉冷盤。凍的膏蟹都還可以,都算新鮮,但又冰渣。棟蝦 (Cocktail shrimp) 都好新鮮。刺身方面,也是最多人排隊的 counter。有三文魚、吞拿、油甘魚同甜蝦。主打的三款魚不變,但甜蝦大概每半小時會換款式,首先換了做馬刀貝,之後換了做墨魚。當日真的太多人排刺身了,有好一段時間提供不到芥末。之後開始熱食,有中式的蒸魚、西式的炸魚塊、燒牛肉、烤火腿、燒味。蒸魚好嫩滑、炸魚塊不過不失、燒牛肉有點失望(好乾同埋切得好細片)、燒火腿不錯(仍有肉汁)。燒味值得一提,酒店最近同一樂燒鵝合作,燒鵝肉嫩多汁,香料好夠,叉燒也不錯。之後試了東南亞的 counter,有沙爹、泰式辣魚、泰式魚餅、蝦片、炸魚皮等等。全部都不錯,除了泰式辣魚辣味比較重手,但撥開所有辣椒粒先食的話,食到魚味還是好鮮好嫩的

當日中午好多人,有公司包了不少位做員工聚餐。

返入正題,食物方面還可以,一直對自助餐寄望不會太多。

首先食了幾轉冷盤。

刺身

當日真的太多人排刺身了,有好一段時間提供不到芥末。
中式蒸魚、西式炸魚塊、燒牛肉

沙爹、泰式辣魚、泰式魚餅、蝦片、炸魚皮

之後試了東南亞的 counter,有沙爹、泰式辣魚、泰式魚餅、蝦片、炸魚皮等等。全部都不錯,除了泰式辣魚辣味比較重手,但撥開所有辣椒粒先食的話,食到魚味還是好鮮好嫩的。

椰子鷄湯

聽到厨房打鑼鼓,我記得在 Openrice 見到係有限時的食物出爐,我一聽到行返出來,就已經好長的人龍。照排之下見到是燉湯,兩盅兩盅地派。是椰子鷄湯,每次可能都有 50-60 盅出爐,不過略嫌味道偏淡。

净雲吞、魚蛋同墨魚丸

見到有港式粉麵攤位,當然也要試試。點了一碗净雲吞、魚蛋同墨魚丸。雲吞不錯,好有蝦味,另外兩款丸一般。菜也煮得剛剛好。湯底可以選清鷄湯、大地魚湯、或者喇沙湯底。
牛油鷄、烤羊肉、飯

見仲有時間同空間,我就試埋印度 counter。有三至四款咖喱,有牛油鷄,有烤羊肉,有薄餅有飯。飯略嫌不夠熱,烤羊肉好乾好柴,其他 OK。

雪糕、格仔餅、鷄蛋仔

甜品方面,點了雪糕(不錯)同埋格仔餅同鷄蛋仔,兩款都略嫌凍同埋乾。

午餐時段 12pm-2:30pm,同時 2:15 就開始幫大家埋單,態度友善,食物開始收,但也容許大家做到三點。

員工仲提我可以直接用積分埋單,唔使每美金50、美金100咁換,而且兌換率基本上一樣。

整體上感覺 OK 啦,其實現今在香港食自助餐,也真的不要抱有太高要求,畢竟食材好貴,$500 好難俾到你好好食。
2023-11-15
$547.8 (午餐)
中式蒸魚、西式炸魚塊、燒牛肉
  • 一樂燒鵝
  • 泰式辣魚
  • 净雲吞
2023-11-15 1293 瀏覽
未食過咁差既酒店buffet,熟食只係微溫,而且至少兩個中前著好,食得出。中式豬骨湯面頭起晒泡,刺身有推薦既藍鯨呑拿魚,唔知點解無味,不過出一次就無晒🤣🤣🤣難食都無傷心。泰式,咖哩都係影相好睇,擺得靚,但完全睇唔出唔新鮮,煮完放左兩個中以上。 一個字差👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻環保:普通西餐廳感覺
環保:普通西餐廳感覺
2023-11-15 1095 瀏覽
見到呢度無乜人出相,決定幫Cafe Too做個介紹,因為無乜近照,本身我都係抱住15-16嘅心態嚟食。唔知會唔會好似好多年前咁,無乜嘢食。星期日晚嚟食,成人75折,小童半價,少貴,但慶祝大女生日,值得。當晚出奇地超多種類食物。有龍蝦、蟹腳和牛、燉湯,藍旗吞拿魚。甜品仲有兒童嘅candy corner (爆谷試咗太鹹),其他薯條,糖果都係小朋友至愛。現場仲有臉繪服務、Alice in the wonderland人物、魔術師逐枱陪你玩。雖然我食咗頭圍,就繼續肚屙(當日本身腸胃炎、與自助餐食物無關)坐喺廁所嘅時間多過坐喺餐廳入面。飯後,太太離開餐廳後發現婚介不見了,職員立即幫手總動員去搵。後來發現跌咗喺小朋友食具袋入面。呢度十分感激當日嘅餐廳職員全力協助!🙏🙏🙏🫶🏻

2023-10-29
生日
2023-10-04 1683 瀏覽
話時話,已經好耐無試過寫一篇自助餐幾乎要分兩篇,無他,因為實在太多菜色。一般介紹自助餐,都習慣將CP值高的菜色作重點推介,但今次有些少不同,因為酒店同幾間本地品牌合作,令整個自助餐有著滿滿的香港情懷。就一於先發部份亮點食物。即煎黑椒和牛原片牛扒撲上黑椒,煎至 medium rare 時,再淋上rum酒點火,視覺效果一流,而且肉質鬆軟有嚼口,帶少少酒香,好正。位上花膠扒每位客人,都會送上一份花膠扒,炆得夠腍又入味,骨膠原滿滿的。之後是本地品牌。一樂燒鵝另一個本地品牌係一樂燒鵝,冠上了米芝蓮光環,家陣無須去排隊同人逼,已經可以食到皮脆肉嫩既燒鵝,再配埋佢個加入鴨肉的鴨飯,滋味無窮。低調高手大街小食最出名一定係雞蛋仔及格仔餅,今次兩樣都可以放題式任食,仲要熱辣辣拎上手,係咪好吸引呢?安利魚蛋至於第三間就係安利魚蛋,一碗魚蛋魚片頭河是正路點法,但好奇怪,竟然係無河粉,唯有要瀨粉,反而豉油撈麵可以加埋牛腩一齊食,又無乜梘水味,粗麵條煙煙韌韌有嚼口,超好味。言歸正傳,講返餐廳恆常有的菜色。海鮮有隻隻爆膏,而且肉質嫩彈的波士頓龍蝦,當然係任食。另外係麵包蟹同海蝦,種類看似不多,但質素好好。刺身恆溫雪

就一於先發部份亮點食物。

即煎黑椒和牛

位上花膠扒

之後是本地品牌。

一樂燒鵝

低調高手大街小食

安利魚蛋

言歸正傳,講返餐廳恆常有的菜色。

海鮮

有隻隻爆膏,而且肉質嫩彈的波士頓龍蝦,當然係任食。

另外係麵包蟹同海蝦,種類看似不多,但質素好好。

刺身

恆溫雪櫃指出4.6度,令人覺得有信心,因為種類好多,有油甘魚、三文魚、牡丹蝦、即切藍鰭吞拿魚、八爪魚及赤貝,解凍亦處理得好好,食落毫無雪味。

壽司

種類多而且口味不同,有火炙三文魚壽司、火炙芝士蟹肉壽司、火炙魷魚壽司、吞拿魚沙律飯糰、海苔肉鬆飯糰、雞蛋沙律飯糰、奇買蟹肉卷、奶油芝士蜜瓜卷、香芒蝦卷、甜蝦壽司、三文魚壽司、吞拿魚壽司、、中華沙律及日式螺肉,因為有太多其他食物,只簡單的試了火炙芝士蟹肉壽司,很濃香的感覺,不錯。

熱葷

好多人會忽略熱葷,以為都係家常菜色,但 Cafe Too,真係令人有點大開眼界。

避風塘炒龍蝦

並非頭頭尾尾炒埋一碟,而是原隻去炒,龍蝦鉗都食到,仲要好入味。

椒鹽鮑魚仔

當然係任食,仲要係熱辣辣,Q彈口感好正。

北菇扣鴨掌

鴨掌軟腍適中,很有宴會菜的氛圍。

蠔皇蝦籽燴海參

又是宴會菜色,海參灑上了蝦籽,添加了香味,真心覺得不錯。

其實加上蟹肉伊麵、黃金蝦球、菠蘿咕嚕肉、羅漢齋上素及椒絲腐乳炒通菜,已經可以算是一席宴會菜了,實在是少見的豐富。

仲有中式點心蝦餃、燒賣及叉燒包。

加上辣酒煮螺、砂鍋雲吞雞、金銀蒜粉絲蒸龍躉、烤檸檬胡椒雞、煎魚配龍蝦汁及白汁焗椰菜花,陣容強大到一個點。

而咖喱類有印度魚咖喱、豬咖喱、羊肉咖喱、芝士咖喱、天多竹利烤雞、藏紅花飯、Naan Bread

及Garlic
Naan Bread。

Carving Station

除了之前介紹過的黑椒和牛,本身有烤牛肋骨及烤雞。

燒味

有油雞、叉燒、滷水蛋同埋滷水豆腐。

關東煮

就連日式關東煮都有,係蘿蔔、竹輪、蒟蒻及雞蛋中,最愛甜香入味的蘿蔔。

湯品

又係好誇張,單係湯類已經有雲南氣鍋雞、青木瓜雪耳煲唐排、紅甜椒濃湯、粟米魚肚羹及蕃茄香草種子湯。

其實我基本上飲足五款,賣相最吸睛一定係氣鍋雞,足料又夠火喉,所以都飲了兩碗,另外魚肚羹加些少胡椒粉又係好正,其他幾款都合格。

芝士Cold
Cut

芝士platter有Camembert同Danish Blue,Cold Cut有莎樂美腸、火腿片、煙三文魚及紅菜頭三文魚。

沙律

發覺同九龍香格里拉一樣,沙律款式好多。

有豬頸肉沙律、泰式鳳爪沙律、泰式海鮮沙律、牛肉沙律、提子瑪莎拉雞肉沙律、印度沙律、鷹嘴豆青瓜蕃茄蝦沙律、印度薯仔沙律、蘑菇松子仁羽衣甘藍沙律、烤南瓜沙律及青豆沙律。

愛素食的朋友已夠一餐。

甜品

一定要講榴槤booth,單係榴槤甜已經有榴槤冬甩、榴槤蛋撻、榴槤大福、榴槤咖啡忌廉撻、班蘭榴槤薄餅、貓山王拿破崙、D24榴槤卷及貓山王蛋捲。

如果妳榴槤是愛好者,必定能滿足妳,自己並非特別愛好,但都忍不住試了一遍,似乎拿破崙、蛋捲及D24榴槤卷都屬無得輸類別。

而另一亮點是哈根大師雪糕,有夏威夷果仁、士多啤梨、雲呢拿、抹茶、比利時朱古力及焦糖脆餅口味六款口味,足夠滿足愛好者的味蕾。

其他甜品有青蘋果蛋糕、芝士芒果蛋糕、柚子蛋糕、榛果牛奶朱古力蛋糕、Rum Baba、白乳酪白桃蛋糕、青檸檬草莓蛋糕、番石榴粉紅胡椒蛋糕、椰子熱帶果捲、純素菠蘿茶杯、綠茶紅豆大福、黑芝麻大福、檸檬撻、麵包布丁、雜錦馬卡龍、費南雪 Financier、朱古力撻、牛奶朱古力熱情果軟心朱古力、朱古力鳥結、柚子朱古力鳥結,種類多到讀一次都莫氣。

因為實在太飽,只能試了其中幾款,結果係覺得自己食量太細了,明白嗎?

總之感覺是少見的多種類,而且質素好,難怪在飲食業艱難的形勢下,是晚都全滿,氣氛好好。