2024-04-21 16 瀏覽
我平時去到一個吾熟悉地方,通常打開open rice程式搵好野食,今日去到如心廣場行街,打開apps搵餐廳醫肚,發現Espresso Alchemy 係如心廣場有分店,於是立即往餐廳方向行過去,原來荃灣西西鐵站行過去都吾遠6分鐘路程左右。我係早上去既,去到門口已經好多人,有啲人係度等外賣,有啲人就等入座,我都排隊拎飛,等左大約7-8分鐘就可入座。呢度坐低選好餐後,要出去排隊俾錢落訂單,整個落單過程都好快,落完單坐低一陣飲品已經到左,我叫左一杯美式咖啡,第一次飲美式咖啡,真係超級苦,有啲飲吾慣🤭,跟住到香煎虎蝦辣番茄汁意粉,我食落一點辣都感覺吾到,不過番薯汁煮得幾香口,食落吾會太酸,茄汁中落左芝士好煙韌。最後一樣上菜係,豬頸肉卷餅配芥末籽醬,個餅真係要大讚,廚師煎出黎吾會太干或太濕,油份控制得剛剛好,甚至比北方食肆的做法仲要出色,一口咬落去感覺蔬菜份量好多,再咬幾口做食到香濃的豬頸肉,再配埋芥末籽醬,加上餅的香味又脆,配合起來味道無得頂,以$119價格黎講有2大卷正常人一定飽到飛起。
2024-04-21
$150 (早餐)