2021-02-28 1121 瀏覽
西環其實有唔少點心店,但好食既點心店唔算好多間。今次就去左一間歷史悠久,又好好味既點心店食午餐 - 呢間點心店就係「新興食家」因為點心出名好好食,所以好多人都慕名而來,門口經常排長龍👨‍👩‍👧‍👦👩‍👧‍👦👨‍👧‍👦由於呢間係舊式點心店,店舖空間唔係好大,所以枱比較少,要同其他人搭枱。舖頭入面有師傅不停整點心,所有點心都係即做,不停有唔同既點心出爐。點心出爐時,會有職員嗌點心,聽到想食既點心,就叫職員比一籠你;如果無點心新出,可以自己出去睇下有咩點心攞餐廳亦貼左老闆同Eason既合照,可見連Eason都會黎食點心,就知有幾好食了✨新興蝦餃皇 - 大大粒,皮薄肉厚,蝦肉夠哂大,蝦帶有鮮味,筆者覺得比平時出面酒樓食到既蝦餃更薄皮,係我最愛既點心鳳爪 - 汁既味道幾濃,但食落唔會覺得好鹹,鳳爪有口感,軟硬適中,好多時一出就比人搶哂生炒骨 - 好少點心店有生炒骨賣,呢間既生炒骨酸甜適中,勁好味,價錢又唔貴,對比出面小菜生炒骨既價錢差好遠。同埋呢款唔係成日出,次次一出有就快比人搶哂,有不少人會買幾碟回家當晚餐加餸燒賣 - 材料豐富,燒賣入面有豬肉同蝦,用料十足,咬落唔會實定定,都幾好味排骨飯 -

新興蝦餃皇

豉汁蒸鳳爪

生炒排骨

蟹膏燒賣皇

排骨飯
- 飯係一粒粒,唔會覺得爛溶溶,排骨多,醃得好有味,唔會好重味精,食落香噴噴,熱騰騰,幾開胃。如果食量唔大既話,可以兩個人share食都可以了

豉汁排骨飯

真心覺得呢間店既點心熱騰騰,好味道,第日會再幫襯☺️
新興蝦餃皇
豉汁蒸鳳爪