2024-05-15 48 瀏覽
星期一又係忙到飛起嘅日子🥲放工即刻約埋朋友仔食飯先,今次試咗喺佢屋企樓下新開嘅西餐廳「Plato Cafe & Bistro」,我地嗌咗個精選二人套餐再加多個小食,每人都係$200零,抵食👍🏻餐廳仲有outdoor area,可惜今晚落雨,已經約定朋友仔下次再黎食lunch😋日式天婦羅魷魚小食我揀咗天婦羅魷魚,份量勁多,薄薄嘅炸粉加上海苔碎,包住煙煙韌韌彈牙嘅魷魚,啱啱炸起熱辣辣,外脆內軟,一條接一條食唔停口😋甘筍湯平時我都唔好甘筍嘅😆但呢度嘅甘筍湯冇嗰種青味,飲落甜甜地又幾好飲喎,入面仲有甘筍粒粒增添口感北海道帶子松露野菌意大利粉一上枱時勁香嘅黑松露香味撲鼻而來,鍾意食黑松露嘅一定要嗌👍🏻香煎日本帶子鮮嫩美味,意粉配上黑松露忌廉汁,入口香濃creamy奶香味十足,意粉軟硬適中有咬口,裡面加入本菇、青椒、紅椒同黃椒令味道更加豐富炭燒澳洲肉眼牛扒餐廳招牌炭燒牛扒👍🏻我地嗌咗5成熟,外面焦香內裡粉嫩充滿肉汁,食落去非常juicy,肉質軟腍肉味夠濃,以呢個價錢食到咁高質嘅牛扒,超值🉐蜂蜜柚子雞翼皮脆香口嘅雞翼裹滿蜂蜜柚子醬,入口酸酸甜甜,咬落去雞肉依然充滿肉汁,唔乾身👍🏻甜品今日嘅甜品係ch

日式天婦羅魷魚

甘筍湯

北海道帶子松露野菌意大利粉

炭燒澳洲肉眼牛扒

蜂蜜柚子雞翼

甜品
今日嘅甜品係cheese cake,我嘅最愛🤩芝士味道濃郁,入口綿滑,上面灑上脆米令口感更加豐富

水果茶
套餐包兩杯飲品,我地揀咗水果茶🍹清清地帶果香,甜度亦啱啱好

📍Plato Cafe & Bistro (裕民坊YM²) (觀塘)
觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓309號舖

人均消費:$200-250