2023-08-22 748 瀏覽
成日聽同事講無老鍋好食,今日終於有機會去試一試。餐廳位於食店林立嘅登龍街,上樓一出𨋢就覺得間餐廳好有格調,接待處以中藥櫃為設計, 貫徹餐廳養生嘅主題,好有巧思。一入座店員就送上一壼檸檬蜂蜜熱茶,淡淡嘅檸檬香味,非常清新。我哋揀咗個鴛鴦鍋,一邊係麵包豆腐鍋,一邊係無老辣香鍋。個豆腐鍋肉眼睇有薑、紅棗、蒜頭等配料,湯底呈濃濃嘅乳白色,有淡淡嘅藥材香味,相信用咗唔少食材去熬制。未落配菜前我哋先飲咗碗湯,味道非常濃郁,係商場吹咗陣冷氣凍凍地,一碗湯落肚真係成個身暖晒,冬天飲一定會更正。個辣香鍋唔會好辣亦唔油膩,陣陣麻香中藥材味,兩種湯底兩種享受,無得頂配菜方面我哋叫咗牛小排拼去骨雞髀肉同一碟鮮甜蔬菜盤。牛小排肥瘦均勻,不柴不膩,牛味十足,雞髀肉新鮮嫩滑無雪味。至於蔬菜盤就有生菜、粟米、木耳等,款款都鮮甜爽口,實為健康之選。原本以為三個人叫兩個配菜會唔夠食,但係由於鴨血豆腐係可以無限添加,店員亦都招呼周到加得好密,所以都食到好飽不過唔好以為無限添加就係一般貨色,其實兩樣食材都好高質,豆腐嫩滑,索晒啲湯既精華,超正!鴨血完全唔腥,滑溜彈牙,忍唔住食咗好多塊另外無飯不歡嘅朋友亦都唔需要擔心,呢度有免
成日聽同事講無老鍋好食,今日終於有機會去試一試。
餐廳位於食店林立嘅登龍街,上樓一出𨋢就覺得間

另外無飯不歡嘅朋友亦都唔需要擔心,呢度有免費白飯供應

烚到尾聲店員仲送上一客炸芋圓同水蜜桃沙冰,意想不到嘅鍋後甜品為呢一餐畫上完美句號。

食完呢一餐好滿足,呢間台式火鍋真心高質,同事果然無介紹錯,難怪可以由台灣紅到黎香港。另外特別值得一贊既係店員殷勤有禮既服務態度,為我哋整個用餐體驗加分不少
2023-08-14