2016-02-14 3056 瀏覽
大年初三赤口,無得拜年。於是同男友出去尖沙咀行街。行到咁上下有D肚餓,咁岩又見到之前網絡介紹過ge呢間Homie Cookies。知道係欣宜開的軟曲奇店。店的形式係Pop-up store~所以無任何餐桌椅或餐具提供!(大家要注意了!!)本人係鍾意甜食ge~之前睇片已經流晒口水~再加上朋友食完讚好~當然趁呢個幾會試下啦!店ge位置晌海港城Log-on附近~舖面雖然唔算好大~但其實一行過去已經見到大大塊曲奇模型放左喺度~幾易認。同埋都幾多人圍住買曲奇。舖面呢個曲奇櫃真係好邪惡!見到其實已經好想買晒返去食.....但轉個頭又要食飯.....所以都係揀幾塊做下午茶算。佢地ge價錢其實又唔算貴,$25/塊。大大塊。宜家仲做緊Promotion $160/8塊!!好邪惡呀!!最後我同男友揀左4塊......XD1. CTRL+MALT+DEL (朱古力麥芽糖麥芽曲奇)2. GOLDEN TICKET (金莎朱古力朱古力榛子醬釀麥片曲奇)3. RICKY JAMES (海鹽焦糖黑朱古力曲奇)4. BAND CAMP (棉花糖黑朱古力全麥餅乾碎曲奇)左:CTRL+MALT+DEL (朱古力麥芽糖麥芽
大年初三赤口,無得拜年。於是同男友出去尖沙咀行街。
所以無任何餐桌椅或餐具提供!(大家要注意了!!)
當然趁呢個幾會試下啦!
店ge位置晌海港城Log-on附近~
舖面雖然唔算好大~
但其實一行過去已經見到大大塊曲奇模型放左喺度~幾易認。
同埋都幾多人圍住買曲奇。
舖面呢個曲奇櫃真係好邪惡!
見到其實已經好想買晒返去食.....
但轉個頭又要食飯.....所以都係揀幾塊做下午茶算。
佢地ge價錢其實又唔算貴,$25/塊。大大塊。
最後我同男友揀左4塊......XD
1. CTRL+MALT+DEL (朱古力麥芽糖麥芽曲奇)
3. RICKY JAMES (海鹽焦糖黑朱古力曲奇)
4. BAND CAMP (棉花糖黑朱古力全麥餅乾碎曲奇)
左:CTRL+MAL+DEL、右:Golden Ticket
左:CTRL+MALT+DEL (朱古力麥芽糖麥芽曲奇)
曲奇上面有麥堤莎已經甜~仲加埋麥芽糖更甜!
中間有D麥芽,增加左口感。
鍾意食好甜ge人可以試下呢個。

右:GOLDEN TICKET (金莎朱古力朱古力榛子醬釀麥片曲奇)
曲奇上面除左大大粒金莎朱古力之外,仲加左金箔架!!好靚~
咬開入面仲有好好味ge榛子醬。
相比CTRL+MALT+DEL,呢個無咁甜~Like!
Ricky James
RICKY JAMES (海鹽焦糖黑朱古力曲奇)
4塊曲奇之中我最欣賞呢塊!
本身曲奇係黑朱古力味~
雖然話有焦糖,但都唔會太甜,有點輕微ge苦甘。
再加上海鹽,少少咸咸地,好特別!
適合食唔到太甜的朋友仔~
Band Camp
BAND CAMP (棉花糖黑朱古力全麥餅乾碎曲奇)
曲奇加左棉花糖黑朱古力,互相平衡,整體唔算太甜,OK!
可能因為係全麥餅乾碎曲奇,所以咬落去無其他曲奇咁淋~

總結:
曲奇本身質地比較軟淋淋~易入口。
價錢也很合理抵食!個人黎講都幾鍾意!
買黎招呼朋友或做下午茶真係唔錯,最好配返杯餐茶!Perfect!

2016-02-10
5 分鐘 (外賣自取)
Ricky James
Band Camp
  • RICKY JAMES (海鹽焦糖黑朱古力曲奇)
  • GOLDEN TICKET (金莎朱古力朱古力榛子醬釀麥片曲奇)