2016-02-18 6392 瀏覽
香港人最愛就係排隊,前幾次經過homie cookies 都大排長龍,長龍過後剩低既款式當然唔多。今日經過,發覺曲奇既味道都有六款可以選擇,就吸引左我過去。有情人節限定版,又有最受歡迎既金莎味,同埋皇牌朱古力海鹽。店員好好,有放其中兩種味的曲奇比人試食,試食過麥提沙味同海鹽朱古力。麥提沙味比較普通,但是海鹽朱古力超濃朱古力味,印象非常深刻。又咸又甜咁可能你會覺得有點怪,但其實鹽味反而幫助突出到朱古力味。不過我最後反而買左比較特別既夏威夷果仁綠茶味。肉眼已經睇到好多夏威夷果仁,非常期待。返到公司已經急不及待要打開黎食,一食落口,味道不太甜。店員話佢地既配方比傳統既少三份一糖,但完全對本身口味冇影響,減肥都可以放縱自己食一塊。雖然綠茶味冇想像中咁重,但果仁既密度都加哂分,又冇食梗一堆糖既感覺。pop up store 開到今個月21號,要試既朋友就要快啦!同埋店員話,金莎同情人節限定賣埋今個月就冇,不過之後會有新口味,真係岩哂貪新鮮既香港人🤔

2016-02-18
2016-02-14 4173 瀏覽
我本身是曲奇的愛好者,但是我對曲奇有要求的,我不吃單調乏味的,我會吃比較特別的曲奇,有一天我在海港城逛街,打算吃早餐,之後,我就收到了該店店員派發的宣傳單張,原來是售賣軟身曲奇的,還得知是香港藝人─鄭欣宜打理的店鋪,我便買來品嚐,怎料,我一吃就上癮了。這是Homie Cookies宣傳單張。Homie Cookies宣傳單張是雙面的,而且設計很精美。我買了2件軟身曲奇,有2款我最喜歡的口味:Golden Ticket─金莎巧克力,巧克力榛子醬釀麥片曲奇(An oatmeal cookie stuffed with Nutella, topped off with Ferrero Rocher and gold flakes)。每一件Golden Ticket上面都鋪上了一塊薄薄的金箔和半顆金莎巧克力,這個創新配搭真的很吸引。XO Rose─覆盆子白朱古力玫瑰花瓣曲奇(Raspberries,white chocolate and rose petals on top of a rose infused cookie)。每一件XO Rose上面都鋪上了很多我最喜歡的玫瑰花花瓣,對我來說真

這是Homie Cookies宣傳單張。
我買了2件軟身曲奇,有2款我最喜歡的口味:

Golden Ticket
XO Rose─覆盆子白朱古力玫瑰花瓣曲奇(Raspberries,white chocolate and rose petals on top of a rose infused cookie)。每一件XO Rose上面都鋪上了很多我最喜歡的玫瑰花花瓣,對我來說真的很吸引,非買不可,價錢都較其他款式口味的軟身曲奇昂貴,而且原來這個是最受歡迎的,所以每天都會數量有限,售完即止。
XO Rose
這個是Homie Cookies包裝盒;我買了2塊不同口味的,該店店員會利用牛油紙把2塊不同口味的軟身曲奇上下分開,防致味道被蓋過和碰撞。
Golden Ticket;就是半顆金莎巧克力,配上巧克力榛子醬,在把麥片釀在軟身曲奇內裡,再在上面都鋪上了一塊薄薄的金箔。外軟內脆,麥片很有口感,還吃到金莎巧克力和金箔的味道,真的很好吃。
Golden Ticket
XO Rose;就是覆盆子配上白朱古力,再在上面鋪上玫瑰花花瓣。玫瑰花花瓣的分量剛剛好,很有花香味,軟身曲奇和玫瑰花的味道不會被互相蓋過,真的很好吃。
XO Rose
題外話/補充資料: 價錢較其他曲奇昂貴,但是不妨一試。
2016-02-13
外賣自取
$35 (早餐)
2016-02-14 3056 瀏覽
大年初三赤口,無得拜年。於是同男友出去尖沙咀行街。行到咁上下有D肚餓,咁岩又見到之前網絡介紹過ge呢間Homie Cookies。知道係欣宜開的軟曲奇店。店的形式係Pop-up store~所以無任何餐桌椅或餐具提供!(大家要注意了!!)本人係鍾意甜食ge~之前睇片已經流晒口水~再加上朋友食完讚好~當然趁呢個幾會試下啦!店ge位置晌海港城Log-on附近~舖面雖然唔算好大~但其實一行過去已經見到大大塊曲奇模型放左喺度~幾易認。同埋都幾多人圍住買曲奇。舖面呢個曲奇櫃真係好邪惡!見到其實已經好想買晒返去食.....但轉個頭又要食飯.....所以都係揀幾塊做下午茶算。佢地ge價錢其實又唔算貴,$25/塊。大大塊。宜家仲做緊Promotion $160/8塊!!好邪惡呀!!最後我同男友揀左4塊......XD1. CTRL+MALT+DEL (朱古力麥芽糖麥芽曲奇)2. GOLDEN TICKET (金莎朱古力朱古力榛子醬釀麥片曲奇)3. RICKY JAMES (海鹽焦糖黑朱古力曲奇)4. BAND CAMP (棉花糖黑朱古力全麥餅乾碎曲奇)左:CTRL+MALT+DEL (朱古力麥芽糖麥芽
大年初三赤口,無得拜年。於是同男友出去尖沙咀行街。
所以無任何餐桌椅或餐具提供!(大家要注意了!!)
當然趁呢個幾會試下啦!
店ge位置晌海港城Log-on附近~
舖面雖然唔算好大~
但其實一行過去已經見到大大塊曲奇模型放左喺度~幾易認。
同埋都幾多人圍住買曲奇。
舖面呢個曲奇櫃真係好邪惡!
見到其實已經好想買晒返去食.....
但轉個頭又要食飯.....所以都係揀幾塊做下午茶算。
佢地ge價錢其實又唔算貴,$25/塊。大大塊。
最後我同男友揀左4塊......XD
1. CTRL+MALT+DEL (朱古力麥芽糖麥芽曲奇)
3. RICKY JAMES (海鹽焦糖黑朱古力曲奇)
4. BAND CAMP (棉花糖黑朱古力全麥餅乾碎曲奇)
左:CTRL+MAL+DEL、右:Golden Ticket
左:CTRL+MALT+DEL (朱古力麥芽糖麥芽曲奇)
曲奇上面有麥堤莎已經甜~仲加埋麥芽糖更甜!
中間有D麥芽,增加左口感。
鍾意食好甜ge人可以試下呢個。

右:GOLDEN TICKET (金莎朱古力朱古力榛子醬釀麥片曲奇)
曲奇上面除左大大粒金莎朱古力之外,仲加左金箔架!!好靚~
咬開入面仲有好好味ge榛子醬。
相比CTRL+MALT+DEL,呢個無咁甜~Like!
Ricky James
RICKY JAMES (海鹽焦糖黑朱古力曲奇)
4塊曲奇之中我最欣賞呢塊!
本身曲奇係黑朱古力味~
雖然話有焦糖,但都唔會太甜,有點輕微ge苦甘。
再加上海鹽,少少咸咸地,好特別!
適合食唔到太甜的朋友仔~
Band Camp
BAND CAMP (棉花糖黑朱古力全麥餅乾碎曲奇)
曲奇加左棉花糖黑朱古力,互相平衡,整體唔算太甜,OK!
可能因為係全麥餅乾碎曲奇,所以咬落去無其他曲奇咁淋~

總結:
曲奇本身質地比較軟淋淋~易入口。
價錢也很合理抵食!個人黎講都幾鍾意!
買黎招呼朋友或做下午茶真係唔錯,最好配返杯餐茶!Perfect!

2016-02-10
Ricky James
Band Camp
  • RICKY JAMES (海鹽焦糖黑朱古力曲奇)
  • GOLDEN TICKET (金莎朱古力朱古力榛子醬釀麥片曲奇)
2016-02-12 2091 瀏覽
聽說海港城有個「Chocolate Trail 情.尋朱古力」主題活動,有接近三十個巧克力品牌參予,當中也有首次亮相的Pop-up Store。也許是名牌眾多的關係,由鄭欣宜主理的軟曲奇品牌Homie Cookies就成為當中最具話題性的一家,在社交網站當中,不少食友似乎對這「邪惡軟曲奇」甚感興趣呢!  作為星二代,欣宜跟霆鋒一樣開設了曲奇店。跟鋒味曲奇不同,Homie Cookie的主打軟曲奇,賣點是每天新鮮即做,而且花款多多,加上Mrs Fields向來粉絲甚多,這路線是走對的了。個人對欣宜並無特別的偏好,可是卻甚喜歡吃軟曲奇,這天在美中鴨子吃過晚飯後,閒逛之際竟發現了它的蹤影。  Pop-up Store的緣故,店面小小的,布置得十分Stylish。這兒軟曲奇有不同口味的搭配,主要是以甜膩得要死的巧克力為主,如麥提莎、金莎、白朱古力等,真是邪惡得可以。店員姐姐向老公力推9個裝boxset,說是會便宜一點,不過首嚐還是保險一點好,只挑了一款來試試。  金箔金莎朱古力朱古力榛子醬釀麥片曲奇($35)相信老公是被那顆金莎吸引了吧! 先說說包裝,以型格小盒子盛着,送人也不失禮吧! 麥片軟

金箔金莎朱古力朱古力榛子醬釀麥片曲奇($35)
相信老公是被那顆金莎吸引了吧! 先說說包裝,以型格小盒子盛着,送人也不失禮吧! 麥片軟曲奇上一大顆金莎朱古力,還有豪氣的金箔片點綴,感覺十分「農曆新年」呢! 麥片曲奇很有嚼感,內藏甜美的朱古力榛子醬,只是曲奇本身不夠軟身煙靱,至於那半顆金莎感覺就是用作吸睛而已,喜歡與否就見仁見智了。
金箔金莎朱古力朱古力榛子醬釀麥片曲奇

這軟曲奇跟期望有點落差,加上定價不低,感覺只是一般而已
但跟鄰店同是星二代主理的鋒味曲奇相比,這家的感覺來得較有誠意,只是要打響名堂還是要再加把勁吧!
2016-02-01
5 分鐘 (外賣自取)
$35 (其他)
2016-02-11 1332 瀏覽
一場黎到海港城 知道有個賣曲奇既巡禮所以就去睇下有無咩好味既曲奇啦欣宜間homie cookies 以軟曲奇做主打同平時既硬曲奇唔同 口感也不一樣九種口味 任君選擇當中玫瑰味係限量發售 一日只供應數十餅 我就買唔到黎試喇一塊25蚊 買鬼塊就20蚊塊 我揀左6塊 已經要150蚊 所以要多兩塊啦!!海鹽黑朱古力 - 面層有少少海鹽 咸咸地 但醒山合埋黑朱古力曲奇 唔太甜但朱古力味重 咸味可以帶出到個朱古力味 綿花糖黑朱古力全麥 - 唔算甜 黑朱力少左d 綿花糖可有可無 視覺上好d 但軟曲奇醒山麥餅有少少鬆散麥堤莎全麥 - 麥堤莎直接提昇左塊餅既吸引力 冧酒堤子全麥 - 有酒味 但整體感覺係食緊麥餅 橙皮朱古力威士忌 - 聞落已經好橙 食落更加清新 食完後先會有威士忌既餘香 層次分明金莎全麥 - 金莎成為主角 當中有榛子朱古力同麥餅混埋一齊 每一口都好有棒子味 原味 - 牛油味適度 有少少似菲太太既感覺整體黎講 全麥會比較鬆散 但口感佳 朱古力同曲奇始終係最夾 但軟身曲奇牛油比例重 食太多個胃會未入受得到
一場黎到海港城 知道有個賣曲奇既巡禮

所以就去睇下有無咩好味既曲奇啦
欣宜間homie cookies 以軟曲奇做主打

同平時既硬曲奇唔同 口感也不一樣
九種口味 任君選擇

當中玫瑰味係限量發售 一日只供應數十餅

我就買唔到黎試喇
一塊25蚊 買鬼塊就20蚊塊

我揀左6塊 已經要150蚊 所以要多兩塊啦!!

麥堤莎全麥 - 麥堤莎直接提昇左塊餅既吸引力

冧酒堤子全麥 - 有酒味 但整體感覺係食緊麥餅

原味 - 牛油味適度 有少少似菲太太既感覺

整體黎講 全麥會比較鬆散 但口感佳

朱古力同曲奇始終係最夾

但軟身曲奇牛油比例重 食太多個胃會未入受得到
2016-02-09
5 分鐘 (外賣自取)
星二代鄭欣宜開設,由網上售賣搖身 pop up 到尖沙咀海港城,於 chocolate trail 開設期間限定店到 2月21日, 曲奇是軟身多餡款式,共賣九款包括六款常駐版及三款海港城限定版。 一塊曲奇賣 $ 25 , 八塊禮盒裝賣 $ 160 ( 除了玫瑰味 , 它賣 $ 35 一塊 ),不過剛剛瀏覽了官方 FB 說現在凡購買八塊曲奇或以上可得到八折優惠 ( 除了玫瑰味 )。 那天已經吃過全部九款 ( 玫瑰味以原價 $ 35 購買 ),即合共 $ 195。 盛載的紙盒是超硬正,質感厚之餘又吸油 ( 其實曲奇在摸上手時,又非油膩膩得過份 ),店員在裝盒時是細心地把曲奇用牛油紙隔開三層,收納妥當又安全。 九款曲奇大晒冷 ( 上六款是常駐版,而下三款是海港城限定版 ),整體以個人覺得曲奇質感是沒有(Mrs Field)的煙韌,但是口味卻異常創新,創新得來卻很美味: 白朱古力夏威夷果仁抹茶曲奇 YATTA !個人食後感:特別在抹茶味道而且夏威夷果仁的量是有很多,半溶的白朱古力豐富了味感。 朱古麥芽糖麥芽曲奇 CTRL+MALT+DEL個人食後感:一定是「麥提沙」粉絲的大愛,終於可不再單
白朱古力夏威夷果仁抹茶曲奇 YATTA !
朱古麥芽糖麥芽曲奇 CTRL+MALT+DEL
個人食後感:一定是「麥提沙」粉絲的大愛,終於可不再單調,半溶牛奶朱古力與煙韌麥芽的合體。
棉花糖黑朱古力全麥餅餅乾碎曲奇 BAND CAMP
個人食後感:用全麥餅來做曲奇已是個賣點,另外是當咬到棉花糖時是可拉出糖絲,它的甜味又是別的一樣東西。
原味朱古力碎曲奇 KEYSER SOZE
海鹽焦糖黑朱古力曲奇 RICKY JAMES
個人食後感:黑朱古力加上偶爾會咬到的焦糖餡,吃著是真的嚐到一些燶苦 ( 焦糖嘛 ),撒得不規則的海鹽會為味道帶來驚喜。
冧酒提子麥片曲奇 RUDEBOY
個人食後感:麥片有增加曲奇的咬感,冧酒提子卻是好酒客不變的好味配搭。
覆盆子白朱古力玫瑰花瓣曲奇 XO ROSE
個人食後感:覆盆子與玫瑰的搭檔正好帶來春天的氣息,酸甜中瀰漫芳馥,別忘記要把玫瑰花瓣吃上。
糖煮橙皮朱古力碎波本威士忌曲奇 PROHIBITION
個人食後感:這個曲奇有糖煮橙皮亦有波本威士忌,配搭新穎,味道也夠創新,橙皮帶有嚼勁的口感,混合在曲奇裏還留著橙的香味,與朱古力在口味上是天衣無縫。
金箔金莎朱古力朱古力榛子醬釀麥片曲奇 GOLDEN TICKET
個人食後感:照顧完「麥提沙」粉絲後,終於輪到「金莎」粉絲,麥片曲奇入面釀有朱古力榛子醬,面頭放有一粒「金莎」再鋪上這小小的金箔作點綴,驚喜地發覺「金莎」在焗完曲奇後面殼及榛子仍然是脆的。

向店員詢問過在 2 月 21 日後會否開長期店,她說日後路向會在官方 FB 刊登。https://www.facebook.com/homiecookies/?fref=ts
題外話/補充資料: 味道 4 環境 3 服務 3.5 衛生 5 抵食 4
外賣自取
$25 (其他)