餐廳: Glasshouse (太古城中心)
資訊:

2024-01-10 552 瀏覽
一踏入Glasshouse,立即被花草裝潢嘅環境吸引,整個心情都鬆晒。開餐一啖清新嘅粟米湯,或者鮮嫩三文魚沙律,先至正!🥣🥗 接住嚟嘅椰香咖哩豬扒飯,咖哩香濃得嚟,豬扒嘅外皮食落脆卜卜,真係滿足到我對食物嘅質感追求。和牛漢堡肉質有啲乾,但黑松露蛋黃醬互相配合得剛好,隻薯條又係我心水嘅脆薯🍟。跟住篤身試咗啲番茄芝士羅勒薄餅,重點係嗰層皮薄到出奇,每一啖都充滿咗芝士嘅香濃同羅勒嘅清新,口感層次感十足。最後當然要嚟塊藍莓芝士餅,話你知,連蛋糕都可以做到咁綿滑,每一啖都似係漂浮喺芝士雲端之上🍰。一路飲住我嘅凍檸潤喉🍋,飽足之餘,我覺得今次嘅食物既有口感上嘅驚喜,亦都有味道上嘅層次,下次同朋友傾吓偈嘅時候,一定會再探訪。