2021-10-27 176 瀏覽
比起長沙灣總店,旺角分店嘅裝修清新啲現代感啲,冇咁似old school餃子店,連侍應都好似年輕啲。平日6點已經滿座,7點去到要等30分鐘,可想而知甜記幾好食。*南瓜忌廉雞肉餃+粟米芝士雞肉餃 蕃茄薯仔魚湯 $42蕃茄薯仔魚湯可以話係最多人揀,中湯清淡為主,魚味極淡,蕃茄味濃。蕃茄煮到軟腍,有幾塊飄浮緊。薯仔已經煮到變蓉,比例較蕃茄少,所以冇薯仔湯嗰種沙沙口感。香芹芫荽豬肉餃+洋蔥牛肉餃 雞湯 $42雞湯失色啲,唔夠香之餘,雞味過淡,有種唔自然嘅感覺,但絕對冇味精。南瓜忌廉雞肉餃每一粒湯餃都好大隻,而且皮薄餡靚,非常足料。南瓜蓉非常腍,但甜度比蕃茄湯蓋過咗,忌廉奶味淡,雞肉份量唔多,但肉質新鮮。餡料比較散,唔太維持唔到餃子形狀。粟米芝士雞肉餃一咬開卜卜聲,係飽滿嘅粟米喺口入面爆開,甜粟米加埋新鮮雞肉嘅鮮甜,整體無論口感定味道都好豐富。芝士份量唔多,我覺得芝士奶淡先可以食至呢個餃子嘅鮮甜。香芹芫荽豬肉餃芹菜比芫荽濃郁好多倍,基本上食唔到芫荽味,芹菜味道非常特出但有啲啲渣,豬肉新鮮冇腥味,但肉味同樣俾芹菜味蓋過左,可惜。
南瓜忌廉雞肉餃+粟米芝士雞肉餃 蕃茄薯仔魚湯 $42

香芹芫荽豬肉餃+洋蔥牛肉餃 雞湯 $42