係去完星加坡交流之後食嘅第一個星加坡菜🇸🇬之前有朋友介紹話呢間唔錯,起James Bonbon隔離,最出名係佢個咖椰爆漿多士平日有午市套餐,包茶/咖啡▶️ 板麵 Banmian ($88)其中一樣係星加坡最鍾意食嘅嘢賣相吸引,足料過星加坡當地食嘅板麵上面有隻半熟蛋,蛋白比較水汪汪,可惜蛋黃過熟,未能做到流心效果湯底本身清淡,幸好有打入蛋花同香蔥,令佢杰身又香啲👍🏻炸魚仔乾絕對係板麵嘅精髓,呢度都有加,口感硬硬地,食落鹹香惹味,如果份量多啲就好啦😋有五細粒自家製豬肉丸,口感非一般港式豬肉丸,而係似大嚿啲嘅肉碎,質感較乾 (唔係用肥豬肉嘅代價)而且冇咩調味🐷仲有大量香菇🍄應該用蠔油/老抽調味?非常入味,成為成個麵最濃味嘅嘢,味道慢慢滲入湯底,增添湯底味道板麵又扁又寬,似粗身河粉,可惜麵質唔煙韌🙁少失望健康地上面有幾條菜心🥬個人覺得可以再加多啲炸蒜,令成碗麵更美味▶️ 喇沙 Laksa ($88)可以揀米粉/油麵/滲滲 (雙拼),揀咗滲滲麵質一般,油麵比例上較少湯底有好香椰奶味👍🏻只係太辣(可見成個湯紅卜卜🌶️)配料有幾隻蝦、魚蛋、魚片、豆卜、熟蛋,都足料▶️ 咖椰吐司 Kaya toast (+$
係去完星加坡交流之後食嘅第一個星加坡菜🇸🇬
平日有午市套餐,包茶/咖啡

▶️ 板麵 Banmian ($88)
其中一樣係星加坡最鍾意食嘅嘢
賣相吸引,足料過星加坡當地食嘅板麵

湯底本身清淡,幸好有打入蛋花同香蔥,令佢杰身又香啲👍🏻

板麵又扁又寬,似粗身河粉,可惜麵質唔煙韌🙁少失望
健康地上面有幾條菜心🥬
個人覺得可以再加多啲炸蒜,令成碗麵更美味
板麵

▶️ 喇沙 Laksa ($88)
可以揀米粉/油麵/滲滲 (雙拼),揀咗滲滲
麵質一般,油麵比例上較少
湯底有好香椰奶味👍🏻只係太辣(可見成個湯紅卜卜🌶️)
配料有幾隻蝦、魚蛋、魚片、豆卜、熟蛋,都足料
喇沙

▶️ 咖椰吐司 Kaya toast (+$38)
跟餐追加,兩塊麵包搽上咖椰醬再夾住牛油🧈一分為四
雖然唔係佢哋嘅招牌咖椰爆漿多士,但都用上啡色方包,味道甜甜地 (唔知係咪朱古力味?)
反而覺得用返傳統白方包仲好食
咖椰吐司

有烘烤過,不過嚴佢唔夠燶同香脆🍞
厚厚一層橙色嘅咖椰醬,可惜只有甜味(糖漿味咁),欠缺蛋香/斑斕椰香味🤥
同正宗咖椰多士差好遠,自己屋企整再搽起新加坡買返香港嘅咖椰醬都似樣同好食過佢
呢個價錢亦太進取,唔建議大家叫🙅🏻‍♀️

▶️ 凍咖啡 Cold americano (+$3)
可自選奶:燕麥奶、鮮奶、花奶、煉奶
甜度亦可以選擇
鍾意飲齋啡嘅叫咗無奶無糖☕️
咖啡唔苦又冇乜酸味,味道一般

▶️ 凍咖啡配花奶 Cold coffee with evaporated milk (+$3)
比起齋啡甜好多,已經品嚐唔到咖啡味
不過好睇個人喜好

賣相唔錯,但味道不太正宗嘅星加坡菜,覺得佢地道化咗😗少許失望

環境就幾舒服嘅,座位起二樓,身處鬧市但俾人感覺寧靜,咁啱有窗邊位坐,可以望街景
Lunch time嚟到唔使等位,但接近坐滿,主要係附近返工人士
服務一般,上菜幾快
性價比還可以,雖然明白冇得同星加坡當地hawker centre價錢比較 (平三倍),但以呢個味道,覺得佢進取咗少少🤏🏻
勝在佢足料夠飽,以銅鑼灣地段來講大概$120/人可能已經算平
喇沙