2016-01-01 328 瀏覽
係平安夜晚買左戲飛係Element睇戲,無訂位確實好難搵到位食野,所以就同朋友一齊行番去渡船街果頭搵好野食。其實渡船街真係有好多好野食,有選擇困難症既我地,真係唔知點揀,最後好隨意入左間德國餐廳食豬手同雜腸。朋友見到門口既雜腸覺得吸引,而我就俾豬手吸引左,所以我地就決定一試。落完order就豬手先上,皮脆到咬落去都聽到聲,肉都嫩滑,加埋一齊放入口,十分不錯。碟邊配上薯蓉同酸菜,就有D失色,薯蓉都尚算可以,而酸菜先係成個dish既靈魂,可惜就唔係正宗既德國酸菜,十分中國feel,又唔酸,放係豬手旁真係有d失色,因為牡丹雖好,但都需要綠葉扶持。之後上雜腸,一共有四款,全部都係豬或豬溝羊既腸,個人比較喜歡黑胡椒腸,少少辣味帶番肉味,不錯!相反朋友比較鍾意芝士腸,咬落去都feel到有汁“支”出來,芝士味都重。相中最長果隻,相信係豬溝羊,但可惜唔太吸引,味道都一般,而最尾一種就更加分唔到係咩腸,亦不太吸引。店內得一人管理,由落單到上菜到倒酒到埋單,都係佢一個人,店鋪細細,但都可以handle到。

Pork knuckle
Sausages platter