2024-04-15 113 瀏覽
約咗朋友仔去佢屋企打pubg,打機前當然要醫飽個肚仔,但係出面街有啲熱,朋友就叫去一間附近幾出名嘅海南雞飯上去佢屋企食。去到門口見到係一間主打星馬菜嘅餐廳有喇沙同侵侵去到海南雞飯都有,甚至海南雞飯都有兩款。見到一個係黃油雞,另一款係走地雞,因為依排要減肥,所以店員就介紹咗走地雞俾我,朋友就話要香煎豬頸肉湯米,另外我就嗌多咗豬肉同雞肉串燒。見到依家餐廳應該都有啲名氣,落單嘅時候都見到佢哋嘅外賣機係咁響。見到佢其實有一人便當餐,不過朋友屋企有嘢飲,所以就唔加嘢飲了。等咗大概10分鐘就已經可以攞走店員嘅包裝技巧都好好,一個袋就已經載晒咁多樣嘢,放得好平均,所以我拎過去朋友屋企嘅時候都冇任何倒瀉嘢嘅情況出現。打開個盒,所有美食都好香,份量都好足。先講豬頸肉米線豬頸肉米線有格開到,所以就唔會變得好腍,而湯應該係豬骨湯,係咁飲都唔會覺得好口渴,入邊有幾粒魚蛋同埋豆卜,豆卜索晒湯汁,魚蛋都係彈牙嘅。豬頸肉就肥瘦適中,肉味好重,唔會話有雪味,而且烹調得好適中,一咬即斷,唔會好韌同埋好柴,食落去仲有豬頸肉嘅焦香味。然後講海南雞,冇其他海南雞嘅外表咁金黃,但係佢做到皮薄肉滑,冇平時食咁多海南雞咁多啫喱喺度

打開個盒,所有美食都好香,份量都好足。

然後講海南雞,冇其他海南雞嘅外表咁金黃,但係佢做到皮薄肉滑,冇平時食咁多海南雞咁多啫喱喺度,咬落去雖然唔算話雞味好重,但係食得出佢嘅甜味,而且雞肉亦都好嫩。反而就係因為佢肉味唔算話太重,所以點唔同嘅汁就有唔同嘅協同反應,佢辣汁方面有啲似泰式嘅酸辣汁唔算好辣,但係點一點之後就為呢個夏日帶嚟清新嘅感覺,而薑蓉呢佢就磨到好細緻,就唔會咬落去又好辣嘅情況發生,豉油就唔會算好甜,就咁單食都可以。雞飯又好香嘅雞油味相對上就唔會太重嘅香茅味,食落去軟硬度啱啱好。雞湯非常清甜,而且入邊仲有薏米。

最後講講個沙嗲串燒,沙嗲醬非常香口咬落去仲有一粒粒嘅花生增加口感,豬肉同雞肉都冇過熟嘅情況發生,口感亦都係非常之爽口,尤其雞肉嘅薑黃粉醃得非常入味,值得下次再買嚟食!

2024-04-15