我本來都算幾鍾意食串燒,不過好多年之前去了一間以前經常去的連鎖串燒名店,有一次不十分好而留下極度深刻印象的體驗,情況之嚴重令我多年都提不起勁主動話去食串燒。其實唔係甚麼驚人事情,純粹那一餐不知是否啲鹽唔使錢,串燒師傅成餐飯可能落咗三世都用唔晒嘅鹽喺我啲串燒上面,鹹到一個點,自此驚咗串燒呢件事,十多年之後的今日依然猶有餘悸。你可能問我點解唔同餐廳講。講咗啦,但咁啱我坐喺吧枱嘅單邊,從側面全景望住師傅落鹽的頻率,真係非一般功力!再三轉告餐廳服務員,得到一個很詳細但其實唔關我事嘅答覆:放心先生,我哋用嘅係海鹽。我當然也禮貌地回了她一嘢:其實我唔特別concern你哋用乜嘢鹽,我只係覺得啲嘢好鹹,求吓你請師傅高抬貴手……Anyway, 亦因為咁,已經好多年無主動話嗌去食串燒。今次朋友主約去這一間Aira居酒屋。起初話去「食串燒」我還有些少陰影,去到餐廳,環境昏暗情調十足,雖然咁暗黑嘅餐廳唔係我嘅喜好,但環境確實唔錯,加上有戶外seating,朋友們都是煙民就合晒合尺。去到才知這餐「食串燒」不是傳統串燒吧,我沒有睇餐牌所以不清楚有甚麼食,但整體串燒的水平絕對中上級數,服務也很殷勤。餐廳老闆早年是

Anyway, 亦因為咁,已經好多年無主動話嗌去食串燒。今次朋友主約去這一間Aira居酒屋。起初話去「食串燒」我還有些少陰影,去到餐廳,環境昏暗情調十足,雖然咁暗黑嘅餐廳唔係我嘅喜好,但環境確實唔錯,加上有戶外seating,朋友們都是煙民就合晒合尺。去到才知這餐「食串燒」不是傳統串燒吧,我沒有睇餐牌所以不清楚有甚麼食,但整體串燒的水平絕對中上級數,服務也很殷勤。餐廳老闆早年是在蘭桂芳某名牌夜店蒲點的搞手兼老闆之一,非常有禮又細心,對我們的食物要求有求必應,就算餐牌上沒有的食物,只要有足夠食材都毫不介意照做可也。我當晚因為身體有點不適很希望能夠食一碗湯麵,老闆親手精心泡製了一碗給我,味道同賣相絕對不是求其整出來的那種。餐牌上沒有的食物一樣用心製作,單是這一份用心和氣度,已經值得我繼續幫襯,而且也令我多年來抗拒食串燒的心理障礙掃走。至於串燒,這裡各樣都不錯,喜歡影相的朋友,他們伴雞肉棒棒的生蛋用一個玻璃高杯盛載,串燒蝦、粟米餅、煎餃子的擺碟也幾好影,食落味道跟賣相不枉多讓。我特別推介喜歡食燒雞皮的朋友,你可能會問:乜燒雞皮都唔係一樣味架咩?唔係架,有好多有燒雞皮串的餐廳,雞皮太細塊,燒完之後得番啲雞皮粒,無口感無味道得個燶字。這裡的燒雞皮沒有這些問題。飯團、燒白鱔都好,加上餐廳近戶外進出口是酒吧,食住串燒飲住酒,又唔會好似好多其他餐廳咁9:30 last call 10點未夠話閂門 10:10開燈 10:30前已經想送客咁嘅款。舒舒服服過一晚,這裡是尖沙咀一個好選擇。