2017-08-03 5939 瀏覽
相信不少香港人都食過時新嘅漢堡包,特別住在紅磡的我。幾日前聽過關於時新將會搬遷嘅新聞,其實真係有些始料不及,因為時新漢堡包真係俾咗唔少回憶我哋,為咗可以重溫呢份情感嘅味道,今次就特別同朋友喺佢搬之前食最後嘅一次。時新快餐店門口外相片有著真真正正香港特色餐廳嘅味道。雖然門口唔算光鮮,但食品味道真係有保證。內裡環境亦唔算好大,約可以坐到20人左右,裝潢都比較舊式,點餐方面就係去到櫃枱同店員落單俾錢,之後煮好就去返櫃枱拎,同而家嘅快餐店集團方式一樣。食物餐牌都掛晒喺餐廳內嘅牆身,而且食物啲餐牌其實都非常之有歷史。食物種類方面主要是港式漢堡包、炸雞髀、炸薯條、同埋港式麵食。說時遲那時快食物都好快就煮好,店員會叫編號跟住就可以拎返去座位嗰度食。今次就叫咗三樣嘢主要都係港式嘅漢堡包、餐蛋麵、同埋紅豆冰。一開始就飲紅豆冰先啦,紅豆冰甜度適中而且入面嘅紅豆粒非常之飽滿軟硬適中,咁熱嘅天氣底下飲呢個紅豆冰真係消暑一流。雙層牛肉蛋芝士漢堡包配沙律汁嚟到時新食當然唔少得就係叫呢個雙層芝士蛋漢堡,漢堡全部都係餐廳自家製造之外,漢堡亦可以揀豬肉漢堡或者牛肉漢堡,而且醬汁都有幾種選擇可以睇返個人喜好決定。而我點解

時新快餐店門口外相片
有著真真正正香港特色餐廳嘅味道。
雖然門口唔算光鮮,但食品味道真係有保證。

雙層牛肉蛋芝士漢堡包配沙律汁
而我點解會揀雙層芝士蛋漢堡包,因為貪佢材料豐富咬落去口感非常之滿足,漢堡包豐盈嘅肉汁、加埋雞蛋嘅嫩滑、芝士嘅香同埋沙律醬嘅味道加埋一齊食真係好難用筆墨去形容,而且現有嘅集團快餐更加難食到。

餐蛋麵
餐蛋麵材料非常之簡單兩塊午餐肉、一隻半熟煎蛋、加上公仔麵就係咁就完成。雖然做法普通,但係非常有香港嘅特色。

而進食期間除了可以重溫舊日風味之外,亦對香港傳統味道帶點感慨,香港傳統餐廳因為不同原因真係越來越少,希望大家有機會都可以試一試感受一下真正香港味道。