📌 阿木台灣麵 (豉油街) - 旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖🗓(5/11) 星期六 ⏰ 晚上6點左右 💈特式:呢間都係少數我係香港一諗起想食台灣野就會先諗起嘅舖頭,我由佢開業已經有幫襯食到而家,品質都一直keep到,呢樣都係比較難得。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:佢係旺角有兩間店,今日我就去佢豉油街間總店,平時呢間店都係大排長龍,不過我今日就比較早,未夠6點就去,所以都唔洗等就可以直接入坐,今次等我同大家講下台灣味道先。蕃茄牛肉麵🍅🐮🍜 - 既然佢係台灣菜,牛肉麵就一定唔少得,我平時係食開佢原味嘅紅燒牛肉麵,今次就第一次試佢個蕃茄牛肉麵,先講佢個蕃茄湯都做得好濃郁,好香蕃茄味,同埋食得出係用新鮮蕃茄做湯,唔係加茄膏,另外個牛肉就真係值得大大力讚下,份量多唔在講,有5~6大片仲要厚身,個牛肉炆得淋到90歲阿婆都食到,但唔係霉個隻淋,係用長時間炆到入面個隻淋。因為呢間台灣野嘅小食真係相當出色,所以我兩個人只係叫一碗麵,情願叫多幾份小食嘆下。芝士肉鬆蛋餅 - 我特登去食其中一個原因就係想食呢個蛋餅,佢係我係香港食過頭3甲之一,餡料多,蛋皮煙韌,調味適中,真係
🗓(5/11) 星期六 ⏰ 晚上6點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

芝士肉鬆蛋餅 - 我特登去食其中一個原因就係想食呢個蛋餅,佢係我係香港食過頭3甲之一,餡料多,蛋皮煙韌,調味適中,真係無可挑剔。

鹽酥雞 - 鹽酥雞都係台灣名物之一,佢個鹽酥雞炸得好香,又唔油膩,不過提一提大家,如果上台你就咁食係會覺得佢唔係好夠味,一定要落佢台面提供嘅鹽素雞調味粉一齊食先會夠味。

古早味烤排骨 - 呢個小食我係第一次叫,估唔到有驚喜,排骨炸得夠脆,味道都幾好食,不過美中不足係有少少皮肉分離,同埋有少少油。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 飲品都有好多台式飲品選擇,甜度/冰量亦都可以自選,我就叫左杯黑糖珍珠鮮奶,真心唔錯,奶味幾香,d珍珠夠多,又好煙韌Q彈。

🍽環境:餐廳環境都係正正常常香港茶記咁上下,餐廳乾乾淨淨,枱都夠大,上晒菜仲有足夠空間,餐具係使用獨立包裝即棄餐具,雖然唔係好環保,但就夠晒衛生。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員服務態度正常,上菜速度都合理。

💰💸價錢:今日咁樣叫左1碗麵,3個小食,1杯野飲,埋單$210,我覺得計埋份量同質素一d都唔貴,雖然未可以叫做抵,但已經相當合理。

🐲💬總結:我就一定會keep住幫襯,如果大家想食台灣野都建議去試下。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
蕃茄牛肉麵