黑門水產すいさん (棉登徑)

KUROMON AQUATIC JAPANESE RESTAURANT (棉登徑)
呢晚自製早收工,因為早排聽朋友講香港有間叫黑門水產,食物係高質日本食材,可以話係香港版既黑門市場,聽到之後我都真係好想去試下,咁呢晚就同朋友六點半左右已經到尖沙咀,決定一試究竟。餐廳環境:餐廳門面已經好搶眼,好有日本餐廳既感覺,有d燈籠好有日本氣息,餐廳內裡都好多日本significant既裝飾,呢個咁有氣氛既環境都幾岩同朋友飲下日本啤酒,食下燒烤咁。同埋本身有諗過水產餐廳會唔會好大陣腥味,不過黑門水產呢到好好,完全無任何怪味,主要係有好香既食物味。餐廳餐牌黑醋蟹肉蟹籽薯仔沙律 $78:首先上枱既係一個前菜,我地叫左個黑醋蟹肉蟹籽薯仔沙律,一開始無太為意沙律有咩餸係入面,一黎果陣只係見到有一個薯泥球同聞到黑醋味。之後食食下發現原來沙律菜之間夾雜左好多蟹肉同蟹籽,係真蟹肉,超級正!呢個沙律幾開胃,味道正!牛油燒帆立貝/海膽燒帆立貝:同甲羅燒一樣,我地叫完兩款帆立貝之後,店員有拎比我地睇下順便影下相咁,d帆立貝既size實在太大隻,呢間黑門水產既份量都唔錯,幾抵食,帆立貝方面我地就叫一款牛油燒一款海膽燒,朋友話牛油燒好香,我都試左一啖,牛油味係幾重,味道幾好,都真係好香。我叫果款海膽燒帆立
餐廳環境:
餐廳餐牌
黑醋蟹肉蟹籽薯仔沙律
黑醋蟹肉蟹籽薯仔沙律 $78:
牛油燒帆立貝/海膽燒帆立貝
牛油燒帆立貝/海膽燒帆立貝:
同甲羅燒一樣,我地叫完兩款帆立貝之後,店員有拎比我地睇下順便影下相咁,d帆立貝既size實在太大隻,呢間黑門水產既份量都唔錯,幾抵食,帆立貝方面我地就叫一款牛油燒一款海膽燒,朋友話牛油燒好香,我都試左一啖,牛油味係幾重,味道幾好,都真係好香。我叫果款海膽燒帆立貝海膽味已經融入左帆立貝咁,味道唔算太濃,價錢我都係覺得可以接受。相比之下甲羅燒性價比更高,不過鍾意食帆立貝既人都要叫呢個試下,肉質都鮮嫩。
黑門令蟹味增甲羅燒/海膽蟹味增甲羅燒
黑門令蟹味增甲羅燒/海膽蟹味增甲羅燒:
一見到餐牌之後我就覺得呢個甲羅燒係呢間黑門水產既必食之選,燒之前店員有拎過黎比我地睇下,一見到果陣都已經流哂口水,會清楚見到蟹膏蟹籽蛋等等,燒過之後味道更香,兒家諗返起都仲想返去食哈哈,燒過之後可以配餅上,佢仲有d粒粒比你一齊撈黎食。我有試哂黑門令蟹味增甲羅燒同海膽蟹味增甲羅燒,黑門令蟹味增應該係招牌,kind of招牌既味道,我食得出有小小spicy,不過我個人更喜歡海膽蟹味增甲羅燒既味道哈哈,可能係因為自己都鍾意海膽既關係,所以會更鍾意海膽味,價錢方面都可以接受。
磯燒大虎海老
磯燒大虎海老 $136:
食得水產點可以唔食蝦(海老),我見到餐牌果陣發現一隻海老都唔平,諗住叫兩隻黎試下,朋友都話想知道呢個價錢有幾大隻,點知黎到果陣 (生蝦)真係好大隻,長度有小小嚇親我,比平時見到果d大虎蝦再大多小小,我地影相果陣都呆左。燒完之後味道真係唔洗講,首先有好香既膏味,另外肉質真係滿分,超級好食既蝦(海老)!我個人覺得呢個價錢未必個個都會食,不過如果你本身對蝦係有興趣,就真係一定要試試!
黑門三文魚加州反卷
黑門三文魚加州反卷 $88:
呢個黑門三文魚加州反卷好fresh,除左有超肥美既三文魚之外,仲有三文魚子同玉子蟹柳,味道配搭起上黎都唔錯,價錢都幾抵。
鰻魚玉子燒
鰻魚玉子燒 $78:
有睇開我食評既人都知,如果間餐廳有玉子燒我係一定會叫,即使我個人本身唔係好食鰻魚,但我都堅持要叫鰻魚玉子燒,呢到個既鰻魚份量算幾多,係六件玉子燒上面有兩片長鰻魚,另外每件玉子內裡都有鰻魚,再加上一堆紫菜絲,鰻魚味幾重,重點係一條骨都無(我成個人放心哂咁進食),係真係連幼骨都好小,可以食得好放心,另外玉子燒既質感都ok,唔會話好厚但又唔會覺得好薄,感覺上係下次黎到都會再叫既食物,正!
曲奇谷咕
曲奇谷咕 $68:
我就叫左杯曲奇谷咕,呢杯好好飲呀,鍾意飲朱古力既人一定會鍾意,呢杯野飲最正既位係佢本身朱古力已經好好飲,杯頂仲要加球曲奇雪糕,簡直係同時combine左兩種滿足,正!
夢幻星球
夢幻星球 $58:
朋友叫左杯夢幻星球,一黎到果陣覺得真係好靚,個底係紫色同藍色既配搭,陣味好特別,有d似有氣既花茶,甜甜地咁,好特別。
2019-01-11
黑醋蟹肉蟹籽薯仔沙律